Jump to content

huczenie w WRX

Mały 5150

Recommended Posts

Mam chyba mały problem :roll:

przekraczając jakieś 140-150 km/h zaczyna coś huczeć w samochodzie. Nie bardzo mogę nawet zlokalizować czy dochodzi to z przodu czy z tyłu :?:

Wydaje mi się, że ten odgłos to wynik prawie nie odczuwalnych drgań/wibracji o bardzo wysokiej częstotliwości.

Podejrzewam klocki ale cholera wie. Może coś mi podpowiecie zanim pojadę do serwisu i zrobię z siebie debila.

P.S. Dodam może, że samochód ma 4 miesiące :sad:

Mały 5150, huczenie w Imprezie to tzw. "anioł" :smile: - u mnie się włącza, ale przy zdecydowanie wyższych prędkościach :arrow: ~ 230 km/h

Masz auto na gwarancji - jedź, niech sprawdzą ... nie zrobisz z siebie debila, raczej, tak myślę ... najwyżej powiedzą, że oni nic nie słyszą i wyjdziesz na takiego, który odbiera na ultradźwiękach :grin:

P.S. Wydech masz "klasyczny" :?:

Mały 5150, huczenie w Imprezie to tzw. "anioł" :smile: - u mnie się włącza, ale przy zdecydowanie wyższych prędkościach :arrow: ~ 230 km/h

Masz auto na gwarancji - jedź, niech sprawdzą ... nie zrobisz z siebie debila, raczej, tak myślę ... najwyżej powiedzą, że oni nic nie słyszą i wyjdziesz na takiego, który odbiera na ultradźwiękach :grin:

P.S. Wydech masz "klasyczny" :?:

Tak, nic oprócz zamontowania spojlera nie dłubałem.

:idea: Kurcze a może to ten spojler :?: :!:

Mogą to być równie dobrze opony. Moje zimowe pirelli np. gwiżdżą, czego nie robą RE070.

"Anioły", względnie "duchy", to co innego - to wyraźnie dobiegający od strony szyb dźwięk biorący się stąd, że przy większych prędkościach i szybach bez ramek powietrze dostaje się wąskimi szczelinami do środka.

Mały 5150, niech sprawdzą - gwarancja do czegoś służy ...

... pomyślałem jeszcze, że to może opony :?: Masz zimówki, zgadza się? Dźwięki z opon zimowych mogą wydawać się czasem dziwne ... przy wyższych prędkościach (taki a'la rezonans).

P.S. Załóż sobie wydech - nie będzie brzęczenia na przyszłość :lol:

[ Dodano: Czw Gru 13, 2007 10:58 pm ]

Przemeq, dzięki - uprzedziłeś mnie z tymi oponami :grin:

Mogą to być równie dobrze opony. Moje zimowe pirelli np. gwiżdżą, czego nie robą RE070.

Mam właśnie Pirelli 240 SnowSport - chyba problem rozwiązany :roll:

Nie pamiętam tylko czy to się zaczęło dziać po założeniu zimówek, bo zanim o tym napisałem kilka razy się zdarzyło.

P.S. Załóż sobie wydech - nie będzie brzęczenia na przyszłość :lol:

Kolejna zaleta wydechu - myślę, że ostateczna do podjęcia decyzji :mrgreen:

Aha ukiman, Przemeq - dziękuję :oops:

To dział techniczny, a więc rozmowa powinna toczyć się na temat huczenia - rozmowa o wydechach to gdzie indziej :twisted:.

PS Wydech Prodrive'a, ten dodawany do PPP, to na bank back box, choć ze zdjęcia na stronie prodrive można się zasugerować (po kształcie i długości oraz dziurwie na sondę), że wymieniony zostaje też odcinek z drugim catem, co by sugerowało, że zostaje seryjny center z rezonatorem, ale wypada drugi cat. Hmmm - dziwne :roll:

O to zdjęcie mi chodzi:

performancepack2eg3.jpg

Wzięte jest stąd: http://www.prodrive.co.uk/products_leve ... id=12&p=12

Mały 5150, ja mam taki standardowy kit, który montują w serwisie ... czyli od katalizatora ... Przemeq, zgadza się (bo nie mam pewności) :?:

ukiman, jakby co to sie odezwę na PV, bo rzeczywiście ta rozmowa to nie tutaj.

A Kudłaty to czujny jak foksterier :mrgreen: myślałem, że już spać poszedł.

Przemeq, dzięki - ja mam inną końcówkę (spłaszczoną), o taką:

impreza_bialasy_4.jpg

... ale karton, w którym ten wydech był schowany był raczej przemegaśny, więc to na pewno nie jest tylko sama puszka - wymieniali razem z taką długą rurą :mrgreen: jakby właśnie od katalizatora ...

Koniec OFF TOPICa, sorry :)

Na pewno z przodu? Bo huczenie to objaw bardzo typowy dla szyby. Może tobyć np. szyba po prawej stronie - jako, że nie masz jej zaraz obok ucha, możesz odnosić wrażenie, że huczenie odbywa się z przodu, a nie z jej kierunku...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...