mazuras Posted December 9, 2007 Share Posted December 9, 2007 Mam pytanie. Jak Pojeżdżę sobie chwile męcząc kombiwaka GT do 6 - 6,5 tys potem sie zatrzymam to czuję zapach spalonego oleju. Pytałem kumpla co ma dłużej Gt, mówi że coś już na ten temat pisaliście ale nic nie mogę znaleźć. Jak ktoś może podesłać linka do tego tematu to będę wdzięczny. Silnik mam zalany Castrolem Edge 10w60, ma zrobione 8000 na oleju i nic nie dolewam więc chyba raczej nie stan techniczny samego silnika. Nie widzę większych wycieków. Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumex1 Posted December 9, 2007 Share Posted December 9, 2007 zacznij od sprawdzenia uszczelki pod pokrywa zaworow - po stronie kolektora wydechowego. Uszczelka moze przepuszczac i wtedy kapiacy olej spada na rozgrzana blache. I zmien ten szuwaks na porzadny olej :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Cz Posted December 10, 2007 Share Posted December 10, 2007 U mnie w Legasie przyczyną smrodku jest lekko cieknąca pompa od wspomagania. Czasem sobie coś kapnie i wtedy śmierdzi. Sprawdź to. Może nie ma się czym przejmować. Znaczy jest, ale to nie silnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gunahagar Posted December 10, 2007 Share Posted December 10, 2007 poszukaj wycieku... moze gdzies w okol wydechu cos kapie jw... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JED Posted December 10, 2007 Share Posted December 10, 2007 zacznij od sprawdzenia uszczelki pod pokrywa zaworow U mnie tak bylo po wizycie w "ASO" i zalozeniu NOWYCH uszczelek... :shock: Fachowcy nie dokrecili pokryw! Jak napisal pumex1 - 1-sze miejsce do sprawdzenia - oleju niby nie ubywa, wyciekow nie widac, a jak przycisniesz, albo jedziesz szybko i sie zatrzymasz - smierdzi...Mialem identyczne objawy. A olej zmien, tak z 10W60 na 0W40 lub 5W50 - no, chyba, ze nie bedzie juz zimy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
citan Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 Jak napisal pumex1 - 1-sze miejsce do sprawdzenia - oleju niby nie ubywa, wyciekow nie widac, a jak przycisniesz, albo jedziesz szybko i sie zatrzymasz - smierdzi...Mialem identyczne objawy. Potwierdzam, miałem to samo. A teraz chyba cieknie z drugiej pokrywy, ale już nie kapie na kolektor, więc nie czuc.Wystarczy sięgnąc ręką pod pokrywe, powinno byc sucho. Po dłuższej jeździe u mnie potrafiło sporo nakapac, aż się dymiło spod auta - nie da się niezauważyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazuras Posted December 11, 2007 Author Share Posted December 11, 2007 Dzięki. W takim razie zaczne od tych uszczelek bo ta od strony pasażera nieźle rosi. A czemu macie takie złe opinie o tym oleju :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
JED Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 A czemu macie takie złe opinie o tym oleju Ja nie mam, ale pewnie nie zauwazyles, ze to Forum jest sponsorowane przez Motula!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek_67 Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 JED, Ja nie mam, ale pewnie nie zauwazyles, ze to Forum jest sponsorowane przez Motula!? No wot i złośnik Do tematu : - smród przypalonego Motula ( :razz: ) miałem w przypadku rozszczelnienia pokrywy zaworów (po stronie turbiny oczywizda) , - smród przypalonego Shella miałem w przypadku rozszczelnienia dolnego kapsla skrzyni biegów. Obecnie nic nie śmierdzi, a szkoda gdyż Motul to nawet pięknie pachnie przypalony Pozdrawiam G. - oficjalny sponsor ligi miszczów i A Forum :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
citan Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 Obecnie nic nie śmierdzi, a szkoda gdyż Motul to nawet pięknie pachnie przypalony Ej, bo ja mam wrażenie, że moje auto jakoś tak ładnie pachnie, a to może właśnie wyciek jest. Mógłbyś opisac zapach Motula (10W40)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazuras Posted December 11, 2007 Author Share Posted December 11, 2007 Motul to nawet pięknie pachnie przypalony Skoro tak pieknie pachnie to zalwam go motulem a olewam uszczelki. :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michael Posted December 11, 2007 Share Posted December 11, 2007 Obecnie nic nie śmierdzi, a szkoda gdyż Motul to nawet pięknie pachnie przypalony Ej, bo ja mam wrażenie, że moje auto jakoś tak ładnie pachnie, a to może właśnie wyciek jest. Mógłbyś opisac zapach Motula (10W40)? Wiedziałem, że niemożliwym jest aby to choinka zapachowa tak długo trzymała ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gunahagar Posted December 12, 2007 Share Posted December 12, 2007 Ej, bo ja mam wrażenie, że moje auto jakoś tak ładnie pachnie, a to może właśnie wyciek jest. Mógłbyś opisac zapach Motula (10W40)? mi to pachnie jak guma balonowa :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts