bohun Posted November 25, 2007 Share Posted November 25, 2007 Zastanawiam sie nad zakupem Forestera 2.0 S turbo, rocznik 2000-2001. Jak to jest z turbiną w ogólnie w subarakach: 1. Słyszałem że wymaga chłodzenia, czy zawsze? Jak to wygląda w praktyce? 2. Jak jest z serwisem turbiny, jak z kosztami? 3. Czy forester z turbiną wymaga specjalnego traktowania? 4. Jaka jest żywotność turbinki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
burzum Posted November 25, 2007 Share Posted November 25, 2007 Jako laik-użytkownik: Turbina pracuje w wysokich temp i chłodzonona jest tym samym chłodziwem co silnik. Zwracam uwagę na to, żeby nie dusić, zanim silnik się nie rozgrzeje (strzałka w okolicach wartości optymalnej, chociaż to podobno przesada). Przed wyłączeniem silnika (tym samym odcięciem chłodzenia) dobrze jest odczekać minutę czy dwie na schłodzenie turbiny. Przy normalnej jeździe wystarczy chyba spokojne parkowanie. Co do serwisu, to moj forek ma 92tys i o ile pamiętam nic z turbiną się nie działo do tego czasu. Fakt, że zawsze były przestrzegane powyższe zasady. O ile się nie mylę, to w silniki doładowane wchodzi trochę więcej oleju ? U mnie 4,5l. No i wlewam trochę lepszy olej (motul) i trochę częściej wymieniam (7500km). pozdrawiam, Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted November 25, 2007 Share Posted November 25, 2007 polecam szukajke http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=113683&start=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leśnik Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Jezdze takim forkiem. Nie wiem jak jest z serwisem i zywotnoscia ale wrazenia z jazdy kiedy sie zalacza sa nie do opisania wiec z calego serca polecam! :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts