Jump to content

Forester US spec, homologacja, a wyjazd na narty...

yossarian

Recommended Posts

Przeglądając starsze dyskusje na forum kilkakrotnie spotkałem się z wypowiedziami Dyrekcji sprowadzającymi się do tego, że jazda Subaru sprowadzonym z USA, jest na terenie Unii, w gruncie rzeczy nielegalna. Konsekwencją braku unijnych homologacji na "wszystko" od norm emisji CO2, przez główny wskaźnik prędkości w milach, do ustawienia świateł i kolorów kierunkowskazów itp. miało być min. ryzyko zatrzymania auta i odholowania na lawecie np. przy przypadkowej kontroli drogowej w Niemczech. Ponieważ "grozi mi" :wink: , że za kilka zostanę właścicielem Forestera MY 06r sprowadzonego z USA właśnie, zastanawiam się, czy wyjazd własnym autem np. na narty do Austrii jest rzeczywiście tak ryzykowny? Zależy mi na opiniach właścicieli innych subaraków sprowadzanych zza oceanu. Czy spotykały Was z tego powodu jakieś straszne urzędnicze/policyjne szykany?

Czy spotykały Was z tego powodu jakieś straszne urzędnicze/policyjne szykany?

Mam forysie US SPECA od pewnego czasu. Wychodzę z założenia, że jeśli samochód jest zarejestrowany w Polsce to nie mają sensu takie rozterki :-)

Przez ten czas co nim się poruszam nikt się nie czepiał. Znaczy czepiali się i kazali mandat płacić, ale z zupełnie innego powodu.. Także - IMHO - jeśli zarejestrujesz bolid w PL to nie masz co się strachać

No też się nad tym zastanawiam. Już niedługo przywożę Outbacka z US i nie wiem na ile to wszystko będzie OK w Europie. Polska, będąc w EU podlega ogólnym przepisom unijnym więc myślę, że jeśli w PL zarejestruję to będzie OK wszędzie... no chyba, że coś się komuś nie spodoba.

Jeśli jednak w PL Subarki się sprzedają to muszą mieć jakąś homologację - czy są aż tak duże różnice w tych robionych na rynek US a EU? Mój poskładano w Indiana, lokalnie ale po częściach widzę, że raczej z komponentów niz z czegoś robionego tutaj.

Światła przednie rozumiem, tylnego przeciwmgielnego już założyłem (choć wolałbym oryginał w zderzolu) - jest jeszcze coś poza?

pozdrówki

Światła przednie rozumiem, tylnego przeciwmgielnego już założyłem (choć wolałbym oryginał w zderzolu) - jest jeszcze coś poza?

To w czym problem? Zdejmujesz zderzak, wycinasz w nim obrys światła przeciwmgielnego i po problemie. Ja sobie przełożyłem - jak miałem podczepione pod zderzak wystarczała chwila poza drogą, żeby nastąpiła dezintegracja :-)

Znalazłem post, biegłego w temacie Xbike, dotyczący przeciwmgielnych w wersjach US właśnie:"...nic nie trzeba wymieniac. Zwroc uwage ile zarowek swieci sie w Forku czy Imprezie US Spec po nacisnieciu hamulca a ile w EU Specu. Srednio ogarniety elektryk przelacza "nadprogramowe" stopy na przeciwmgielne w ok 15 minut. Zadnych kloszy w tych modelach sie nie dotyka..." .

No właśnie... zastanawiałem się nad tym czy elektryka jest identyczna w obu wersjach... jeśli tak to kabelki do przeciwgielnego (fog - o ile krócej!) powinny z tyłu już być. Też obawiam się o życie tego biednego światełka pod zderzolem. Jakby nie było 20 zeta poszłoby się wietrzyć.

:roll:

Nieco odświeżając i rozszerzając wątek. Może inni właściciele US Foresterów, będą chcieli podzielić się spostrzeżeniami z ich codziennego użytkowania w kraju. Czy rzeczywiście są to pojazdy drugiego w stosunku do "europejczyków", sortu, jak chcą niektórzy- (hamulce, zawieszenie)? Czy często mają problemy przy przeglądach, jak jest z dostępnością części?

I jeszcze jedno... skoro hamulce mają inne tarcze to czy są dostępne na rynku w Polsce? Z tym rynkiem hamerykańskim to tak trochę jak kiedyś z ruskim - buduje się i produkuje inaczej... tylko na ch** inaczej?

Są jakieś większe różnice między wersjami? Tak żebym wiedział na przyszłość w razie wymiany części.

pozdrawiam,

Heyah nie jest tragicznie, wymieniasz lampy podłączasz fog-a i śmigasz. Co do hamulców nie wiem jak sprawa ma się z turbowymi foresterami natomiast chciałem do swojego US 2005 założyć koła od poprzedniego forysia 99' i okazało sie że zaciski nie puzczają. Pozatym mam swiatła do jazdy dziennej :). Jeśli zmienisz światła nie ma się co martwić o wyjazdy, obecnie me obawy wzbudzają tylko opony zimowe o mniejszym indeksie prędkości niż ten z homologacji ( pamietam nie przeginam z Vmax., ale ile osób zwraca na index uwagę i jeździ autami europejskimi nie spelniając norm homologacyjnych? ) Równiż będe wyjeźdzał n narty do Austri i nie lekam się.

tylko na ch** inaczej?

A jest tyle innych znacznie kulturalniejszych sposobów pisania. Ostrzeżenie przed ostrzeżeniem (boś nowy).

A to przepraszam... specjalnie nie dopisałem reszty żeby nie kłuć w oczy.

Obiecuję, że więcej już to się nie powtórzy.

Co do opon - nie wiem nawet jakie są minimalne wymagania ale myslę, że Michelin Pilot coś tam, coś tam będzie OK na polskie drogi. Takie właśnie zimówki założyłem. Tylko, że ziutki z firmy co zakładała (tylko oponami się trudnią) dali takie fele (stalówki) że mało kierownica mi z rąk nie wyleci, tak wali przy 90 km/h... pojadę żeby wyważyli ponownie ale nie wiem czy to coś da bo fele nie są oryginalne Subaru.

Z resztą się nie przejmuję, aby auto było legalne do rejestracji. Szkoda, ze nie pomyślałem o rozbiciu tylnych lamp stopu - te na klapie mogłem przepiąć na przeciwmgielne i spokój. Pewnie jak zostawię gdzieś na bezdrożach lampkę spod zderzola to tak zrobię.

Co do lamp! za przednie jakiś gostek chce 900,00 złotych - jaka to cena? w miarę? czy szukać używek?

No dobra panklex'ie jade na te narty :grin: Czyli jednak pełna wymiana reflektorów przednich konieczna? Wydawało mi się, że ktoś na forum pisał, że te montowane we w miarę niestarych modelach spełniają europejskie wymagania???

Mojego (jeśli się sprzedawca nie rozmyśli :wink: ) Forestera przywożę aż z Krakowa dopiero w okolicy 6 grudnia, więc z weryfikacją, czy mój Mikołajkowy prezent będzie wymagał już na starcie dodatkowych inwestycji muszę poczekać jeszcze kilka dni, ale dzięki za cenną uwagę aflinta. :smile:

Nowsze spełniają... starsze nie. Mego kuzyna Suzi też jest 2002 rocznik a jednak ma lampy z homologacją (przywieziona z US). Nowsze to najczęściej Xenon lub... jak to się po polsku mówi? projector... człek tyle lat na emigracji i nowych słów nie zna. Zajmie trochę czasu żeby się przestawić. :roll:

Szkoda, ze nie pomyślałem o rozbiciu tylnych lamp stopu

Eee, to nie problem, jak Ci zal osobiscie, to popros jakiegos malolata - chetnie sie tym zajmie!

projector... człek tyle lat na emigracji i nowych słów nie zna

No, to pewnie z 5 lat juz stuknelo?! :roll:

A jak juz, to lampy projektorowe/projekcyjne/soczewkowe. A gdybys chcial poznac jeszcze jedno nowe, trudne slowo, to prawidlowa nazwa na lampy ksenonowe, to lampy wyladowcze.

To tyle z cyklu "bo my sa Amerykany" :cool: .

Ale ja właśnie staram się nie szarżować z tym "Bo u nas w Ameryce..

Ja tego nie powiedzialem...Ale bywa tu na forum jeden gosc, TEZ z JU ES EJ i swoje tragiczne bledy ortograficzne tlumaczy tym samym - a nie jest tam tyle lat co Ty...

JED, piszesz o cypisie? On zdaje się z UK jest i z tego co zrozumiałem j. polskiego nie uczył się od samego początku, ale może błędne wnioski wyciągam: http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#531487

Swoją drogą wydaje mi się, że sporo się ostatnio poprawił :) Można, by powiedzieć, że The Forum edukuje :mrgreen: