Niedźwiedź Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Hej, szybkie pytanka- czy w skrzyni automatycznej wymienia się sprzęgło?Jaki jest koszt takiego sprzęgła-domyślam się , że większy niż w manualu. Jak jest z niezawodnością tych skrzyń AT?? No i jak wygląda kwestia "działania" tej skrzyni-w sensie szybkości reakcji, poprawności reakcji, kick downu itd-w skrócie czy to dobra skrzynia jest? Dzięki PZDR Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 sirchaser, poczytaj trochę skoro spać nie możesz : http://www.automat.pl/articles.php?cat_id=1 http://www.automat.pl/articles.php?cat_id=2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted August 12, 2007 Author Share Posted August 12, 2007 sirchaser, poczytaj trochę skoro spać nie możesz dzięki to mój pies spać nie może...właśnie wróciłem z godzinnego spaceru w lesie no nie obyło się bez sprawdzenia czy 4x4 działa działa... :wink: http://www.automat.pl/articles.php?cat_id=1http://www.automat.pl/articles.php?cat_id=2 ile tam tekstu... a nie możemy pójść na łatwiznę i odpowiedzieć na moje pytania ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistee Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Temat skrzyń automatycznych był poruszany parokrotnie. Niestety - wg mnie - wybór używanego Subaru ze skrzynia automatyczną jest obarczone niezłym ryzykiem. Spec od automatów, z którym rozmawiałem, nie wypowiadał się o tej skrzyni pochlebnie. Podobno jest ona zapożyczona z Mazdy, a mazda z kolei bazuje na Fordzi. Ostrzegł mnie też przed możliwymi kosztami wymiany elektrozaworu w skrzyni, który jest zwyczajnym elementem podlegającym zużyciu. Koszt elektorozaworu to jakieś 2K o ile pamiętam. Generalnie, sugerował wybór BMW z aut., gdyż tam każdy najdrobniejszy element można kupować oddzielnie. W przypadku skrzyni aut. w Subaru podobno nie ma takiej możliwości. Trza wymieniać całe moduły. Także u mnie narazie zaszczepiony został strach przed Subaryną z automatem 4-biegowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niedźwiedź Posted August 12, 2007 Author Share Posted August 12, 2007 mistee, dzięki. Ja generalnie też stronię od automatów - zwłaszcza w używanych autach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistee Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 sirchaser, jak chcesz to prześlę Ci na priva namiary na zakład, z właścicielem którego rozmawiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 O automat w Subaru trzeba dbac, wtedy mozna zrobic 500-800 tkm bez napraw. Sprzeglo w skrzyni AT wymienia sie gdy jest uszkodzone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergen Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 O automat w Subaru trzeba dbac W jaki sposób można jeszcze dbać, oprócz wymiany oleju ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Bergen, nie zmieniać z D na R podczas jazdy Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistee Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Styl jazdy: bez dzikiego przyspieszenia, częstego korzystania z kickdown'u. I niemądrych zabaw polegających na przerzucaniu pomiędzy różnymi trybami pracy -np. D-N-1-2-N-3-D Nic innego nie przychodzi mi do głowy, w zakresie roztaczania rodzicielskiej opieki na autom. skrzynią biegów. Nie wierzę również, iż choć 5% subaru z automatem dożywa - bez remontu skrzyni - przebiegów 500 TKM< Chyba mercedes wypada na tym tle korzystniej niż Subaru? Chociażby przykład taksówek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 mistee, http://hometown.aol.com/_ht_a/nv1z/miles500000.html - jak widać da się Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistee Posted August 12, 2007 Share Posted August 12, 2007 Tak, tak to właśnie taki przypadek - jeden spośród 5%. Ok., jest tam informacja, że połowa przebiegu była zrobiona z przyczepą. Jeżeli samochód od 1999r. przejechał do połowy 2005r. ok. 808tys. km to daje powiedzmy 120 tys. km rocznie, czyli autostrady, drogi szybkiego ruchu, a więc dużo jazdy jednostajnej. Poza tym, jak z przyczepką to nie za szybko. Z tego co wiem w Szwecji z przyczepką max na autostradzie to 70 km/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergen Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 Styl jazdy: bez dzikiego przyspieszenia, częstego korzystania z kickdown'u. Mam przestać wyprzedzać bo się skrzynia popsuje ? :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mistee Posted August 14, 2007 Share Posted August 14, 2007 Bergen opieram się na swoich i kolegów doświadczeniach z BMW + 2 nienajgorsze serwisy automatycznych skrzyń biegów. Automat nie jest stworzony do stylu jazdy, który jest, powiedzmy, akceptowalny w manualu. Nie twierdzę, że nie można wyprzedzać, ale rozsądnie jest przyjąć, że żywotność automatycznej skrzyni można wydatnie zmniejszyć, bardziej niż ma to miejsce w manualu. Z drugiej strony w manualu łatwiej skatować silnik - w automacie prędzej skrzynię niż motor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts