RoniN_ Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Witam! mam problem z moja instalacja radiowa, ktos wyrwal radio razem z kablami i wystaja tylko pourywane kikuty, bardzo bym kogos prosil o opisanie kolorow i oznaczen kabelkow bo chcialbym podlaczyc radio, moze jakis schemat z oznaczeniami bo elektrykiem to ja nie jestem, podam moze jakie kabelki tam wystaja, dodalem zdjecie i opis kabli jakie wystaja wiec: kable sa: bialo-czerwony niebiesko-zolty zolto-czerwony czerwono-czarny zielony brazowo-bialy czerwono-bialy dwa czarne niebiesko-czerwony i fotka: pozdrowienia dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawo Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Witam!mam problem z moja instalacja radiowa, ktos wyrwal radio razem z kablami i wystaja tylko pourywane kikuty, bardzo bym kogos prosil o opisanie kolorow i oznaczen kabelkow bo chcialbym podlaczyc radio, moze jakis schemat z oznaczeniami bo elektrykiem to ja nie jestem, Elektryk tez nie bedzie sie bawil ze schematem ani zgadywal "po kolorach" tylko sprawdzi instalacje i podlaczy standardowa kostke ISO. Ktos na forum opisywal sposob z zarowka i ew woltomierzem. Z pamieci (tylko dla przykladu) 4 glosniki = 8 kabelkow, podtrzymanie pamieci radia (dziala takze po wyjeciu kluczyka) zasilanie (dziala po przekreceniu kluczyka), antena i to chyba wszystko. Chyba, ze masz elektrycznie wysuwana antene.... Poszukaj schematu kostki ISO i wszystko bedzie jasne. Pozdrawiam, Slawo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 trudno będzie po kolorach zgadywać, bo nie wiemy na ile miałeś oryginalną tą instalację. Jak dysponujesz prostym miernikiem - to sprawa nie jest trudna, sam dojdziesz co do czego jest podłączone. Najpierw odszukaj zasilanie (prawdopodobnie czerwony i/lub żółto-czerwony) i masę (czarny), z anteną nie powinieneś mieć problemów, a głośniki możesz sprawdzić "na słuch", lub zdejmij tapicerkę z drzwi i wtedy dojdziesz po kolorach. jak masz miernik to gdy podłączysz go do głośnika - pokażę Ci ok 4 Ohmów (to jeszcze zależy jakie masz głośniki i jak podłączone ...) i będziesz słyszał delikatne puknięcie z mierzonego głośnika ... Przy podłączaniu nowej kostki możesz użyć ściągi z tej strony Powodzenia :cool: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mark L.A. Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 ... dodam jeszcze trzy grosze ... pamietaj o fazowaniu glosnikow . Wez bateria ( 1,5 V ) i podaj napiecie na glosnik . Jezeli membrana wysunie sie do przodu ... zaznacz ( patrzac na biegun dodatni baterii ) ktory to przewod pradowy , jesli mebrana cofa sie ... zmien bieguny barerii . Co do przewodow zasilajacych ... zauwaz ze na jednym z nich napiecie jest caly czas - to przewod do podtrzymania pamieci . Drugi drucik ma prad sterowany przez stacyjke - to wlasciwe zasilanie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 Opis łopatologiczny: zakładam że nie masz miernika ani probówki, dołącz wiec do zwykłaj żarówki 12V najlepiej jakiejś małej np. 5 watów dwa przewody jeden z nich dołącz do masy (np. stacyjki) zdejmij po 1 cm. koszulki z każdego przewodu (dobrze by było żeby żaden sie nie zwarł bo jak trafi na zasilanie to poleci bezpiecznik) drugim przewodem żarówki przytykaj kolejno do każdego przewodu (z wyjętymi kluczykami ) kiedy zaświeci połącz go z żółtym przewodem kostki ISO teraz przekręc kluczyk w stacyjce i szukaj następnego który zaświeci i połącz go z czerwonym kostki ISO teraz odłącz przewód od masy przyłóż do zasilania które znalazłeś wcześniej a drugim przewodem szukaj masy na przewodach jak zaświeci połącz go z czarnym w kostce ISO teraz weż jakąś baterie może być np. paluszek przyłóż jeden biegun baterii do któregoś wolnego kabelka a do drugiego bieguna baterii przykładaj kolejno te które zostały kiedy usłyszysz puknięcie to te dwa przewody lecą do tego głosnika i tak sukaj wszystkich głośników. W kostce iso srodkowe przewody głosniów to przód (zazwyczaj szare i fioletowe) a zewnętrzne to tył (białe i szary) dobrze by było żeby zachować biegunowość błośników to znaczy + z +, a - z - naczej bedzie dużo mnie niskich tonów jeżeli po wyjęciu kluczyków (wyłączeniu radia) nie bedzie pamiętaj zaprogramowanych stacji to zamien czerwony z żółtym miejscami jeżeli masz radio z audi to napisz bo tam może być inaczej podłączone zasilanie UFFFFFFFF i pamiętaj nie biore odpowiedzialności jak coś sie sfajczy izoluj każdy połączony przewód :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted August 7, 2007 Share Posted August 7, 2007 OOOOO widze że mark mnie troche uprzedzil, to aż 17 minut pisałem? musze potrenować :neutral: Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Janosik, w prawym górnym rogu jest opcja edytuj, warto czasem jej używać Link to comment Share on other sites More sharing options...
RoniN_ Posted August 8, 2007 Author Share Posted August 8, 2007 dzieki panowie, a swoja droga nie spodziewalem sie az takiej pomocy jeszcze raz dzieki wszystkim, bede kombinowal Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts