przemosz Posted September 18 Share Posted September 18 Witajcie, od jakiegoś czasu planuje kupić używane Subaru (budżet do 70000), rzuciło mi się w oczy to ogłoszenie: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/subaru-outback-v-2-0d-150km-awd-kamera-navi-oryg-przebieg-i-lakier-ID6FN2za.html jednak jest to diesel i na YT i w necie czytałem nieprzychylne opinie na temat diesli w Subaru/Outbacku. Co sądzicie na temat tego auta. Zależy mi na bezpiecznym, rodzinnym i nie psującym się aucie. Dzięki i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted Tuesday at 05:19 AM Share Posted Tuesday at 05:19 AM 6 godzin temu, przemosz napisał(a): Zależy mi na bezpiecznym, rodzinnym i nie psującym się aucie. Jeśli zależy Ci na bezpiecznym i rodzinnym - to zainteresuj się dieslem. Jeśli na bezpiecznym, rodzinnym i nie psującym się - zainteresuj się benzyną 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted Tuesday at 05:29 AM Share Posted Tuesday at 05:29 AM (edited) 7 godzin temu, przemosz napisał(a): Witajcie, od jakiegoś czasu planuje kupić używane Subaru (budżet do 70000), rzuciło mi się w oczy to ogłoszenie: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/subaru-outback-v-2-0d-150km-awd-kamera-navi-oryg-przebieg-i-lakier-ID6FN2za.html jednak jest to diesel i na YT i w necie czytałem nieprzychylne opinie na temat diesli w Subaru/Outbacku. Co sądzicie na temat tego auta. Zależy mi na bezpiecznym, rodzinnym i nie psującym się aucie. Dzięki i pozdrawiam Niby tą wade usuneli w którymś tam roku. Ale ja bym im nie ufał, druga sprawa problem ponoć się skończył jak dodali w ofercie automat, ale tu mamy ręczną skrzynie. 3 razy się zastanów nad tym. Edited Tuesday at 05:31 AM by ewemarkam 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted Tuesday at 07:30 AM Share Posted Tuesday at 07:30 AM Tutaj raczej dobrego słowa o dieslach w Subaru nie uświadczysz. Nie wiem, sam nie przerabiałem, ale tak zdecydowanie negatywna opinia na temat tych silników musi się z czegoś brać. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipton Posted Tuesday at 11:25 AM Share Posted Tuesday at 11:25 AM @przemoszewemarkam napisał, żebyś się trzy razy zastanowił. Jakbyś wówczas dalej rozważał zakup diesla, to ja bym się zastanowił jeszcze czwarty raz:> 1 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted Tuesday at 11:35 AM Share Posted Tuesday at 11:35 AM Generalnie było parę akcji takich że pytali ludzie o diesla. Wszyscy odradzaliśmy zakup, ale ktoś sie uparł i nie ma opcji kupił. Pół roku później wpis co zrobić bo pękł wał, albo co wstawić zamiast diesla. Albo kto to mi naprawi, jakie koszta. Tyczyło się to starszych trochę roczników. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemosz Posted Tuesday at 04:15 PM Author Share Posted Tuesday at 04:15 PM Dzięki wielkie, za opinie. Więc sobie odpuszczę Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted Tuesday at 05:38 PM Share Posted Tuesday at 05:38 PM Super że w ogóle zadałeś pytanie na forum. Może demonizujemy ten silnik. Ale lepiej żeby to był świadomy ewentualny zakup. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted Tuesday at 06:03 PM Share Posted Tuesday at 06:03 PM 23 minuty temu, ewemarkam napisał(a): Może demonizujemy ten silnik A może nie demonizujemy? Sam napisałeś, że co chwila są posty typu "na co zrobić swap z diesla". Jak jest jakiś subarak dostępny na części, to najczęściej jest to diesel. Ceny w ogłoszeniach też świadczą o tym, jak rynek ceni takie same samochody z silnikami na ON i PB. OK, może demonizujemy, ale powodów do tego demonizowania trochę jednak jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted Tuesday at 06:43 PM Share Posted Tuesday at 06:43 PM Niby jest, ale część samochodów robi z tym silnikiem po pół miliona km i jest ok. Nie wiem, czy wymieniają dwumas na czas czy to z automatem. Jednak w mojej ocenie jest to silnik wysokiego ryzyka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted Wednesday at 02:38 PM Share Posted Wednesday at 02:38 PM W dniu 19.09.2023 o 07:29, ewemarkam napisał(a): Niby tą wade usuneli w którymś tam roku. Ale ja bym im nie ufał, druga sprawa problem ponoć się skończył jak dodali w ofercie automat, ale tu mamy ręczną skrzynie. 3 razy się zastanów nad tym. Nie usunęli. Bloki pękają tak samo. Różnica jest taka, że jest więcej kołków ustalających między połówkami bloku. Nawet znane są przypadki urwanego wału w euro6. Niewielkim plusem jest skrzynia CVT, która trochę łagodniej obchodzi się z silnikiem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Chudzik Posted Thursday at 10:34 AM Share Posted Thursday at 10:34 AM (edited) Ja mam Subarke Outback 2012 BR9 2.5 bena (manual) + EL PI DŻI do sprzedania jakbyś był chętny. Edited Thursday at 10:37 AM by Przemek Chudzik Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted Thursday at 12:50 PM Share Posted Thursday at 12:50 PM 2 godziny temu, Przemek Chudzik napisał(a): Ja mam Subarke Outback 2012 BR9 2.5 bena (manual) + EL PI DŻI do sprzedania jakbyś był chętny. Rzuć proszę info na PW o niej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts