Jump to content

Forester XT 2018 - wymiana panelu audio

Mariusz Smenżyk

Recommended Posts

Hej! Nie znalazlem na forum takiego tematu a nosze sie z zamiarem podmiany audio w moim forku. Na sieci znalazlem cos jak idoing i keenwood. Pierwszy wyglada super ale ponoc kiepsko dziala. Drugi markowy ale wyglad troche gorszy. Zmienial ktos u siebie stacje? Podzielilby sie doswiadzczeniami?

Cześć!
Trochę informacji znajdziesz tu:

oraz tu:

Ja ciągle jeszcze biję się z myślami i portfelem, ale jak już pisałem gdzie indziej, tęsknię za AndroidAuto.
Niedługo ma się pojawić w sprzedaży takie radio, które potencjalnie robi dobre wrażenie:
https://www.sony.pl/car-audio/products/xav-ax6050

Ludzie montują też chińczyki na Androidzie i - jak to zwykle bywa - jedni są zadowoleni, inni nie. Mnie ta opcja jakoś nie przekonuje.

W dniu 18.09.2023 o 06:53, Mariusz Smenżyk napisał(a):

Hej! Nie znalazlem na forum takiego tematu a nosze sie z zamiarem podmiany audio w moim forku. Na sieci znalazlem cos jak idoing i keenwood. Pierwszy wyglada super ale ponoc kiepsko dziala. Drugi markowy ale wyglad troche gorszy. Zmienial ktos u siebie stacje? Podzielilby sie doswiadzczeniami?

Jeśli już to Keenwood, wygląd to kwestia gustu a z tym wiadomo jak jest, mi osobiście ta chińska opcja w ogóle się nie podoba.

14 minut temu, adamW202 napisał(a):

mi osobiście ta chińska opcja w ogóle się nie podoba

Chińska opcja ma tę zaletę, że po bokach nie zostaje kupa "pustego" plastiku, bo ekran jest po prostu większy. Ta super szeroka ramka, którą trzeba dokupić do Kenwoodów/Sony/Pioneerów, to główny element odstraszający mnie od tego rozwiązania. I tak się już bujam pół roku. To nie, bo to, a tamto nie, bo tamto ;)

• Cheers! 1

Teraz, sartek napisał(a):

Chińska opcja ma tę zaletę, że po bokach nie zostaje kupa "pustego" plastiku, bo ekran jest po prostu większy. Ta super szeroka ramka, którą trzeba dokupić do Kenwoodów/Sony/Pioneerów, to główny element odstraszający mnie od tego rozwiązania. I tak się już bujam pół roku. To nie, bo to, a tamto nie, bo tamto ;)

Witaj w klubie;)

Wmówiłem sobie, że właściwie to jest mi dobrze z tym co jest.

1 minutę temu, sartek napisał(a):

Z kolei ta Chińska opcja wygląda jakby w ogóle nie pasowała do całokształtu (jak 70 calowy telewizor w pokoju 10m2). Ramkę do Kenwoodów i innych można by w jakiś dekor zrobić, np.włókno węglowe zmieniając tak samo resztę dodatków wnętrza piano black i może nawet by się to komponowało ale...przecież dobrze mi z tym co jest.

8 minut temu, adamW202 napisał(a):

Wmówiłem sobie, że właściwie to jest mi dobrze z tym co jest

Ja tak samo, ale na wakacjach miałem z wypożyczalni kię stonic bieda edition i ona miała AndroidAuto - w tym momencie wszystkie marzenia i tęsknoty wróciły jak bumerang :D

5 minut temu, adamW202 napisał(a):

Ramkę do Kenwoodów i innych można by w jakiś dekor zrobić, np.włókno węglowe zmieniając tak samo resztę dodatków wnętrza piano black i może nawet by się to komponowało ale...przecież dobrze mi z tym co jest.

Sądzę, że w takiej opcji przekroczysz koszt zamontowania takiej samej stacji z amerykańskich WRX, które obsługują już AndroidAuto. Rzekomo na gotowo (zakup radia, jakiegoś dodatkowego gadżetu do HK, przeprogramowania całości i montażu) to ok. 4-5k zł. Kasa konkretna, ale efekt wizualny jak z fabryki.

• Upvote 1

42 minuty temu, sartek napisał(a):

Sądzę, że w takiej opcji przekroczysz koszt zamontowania takiej samej stacji z amerykańskich WRX, które obsługują już AndroidAuto. Rzekomo na gotowo (zakup radia, jakiegoś dodatkowego gadżetu do HK, przeprogramowania całości i montażu) to ok. 4-5k zł. Kasa konkretna, ale efekt wizualny jak z fabryki.

No właśnie i to jest jedyna opcja która by mi pasowała. Może bym się skusił gdybym wiecej czasu w aucie spędzał.