Jump to content

Spragniony Outback MY2015

Tvvardowsky

Recommended Posts

Cześć,

Od trochę ponad roku, czyli od maja 2022 jestem posiadaczem Outback'a MY 2015, 2.5 benzyna. Kupiłem z przebiegiem 75kkm, aktualnie mam 95 kkm na liczniku. 

Po zakupie byłem zgodnie z harmonogramem na przeglądzie we wrześniu zeszłego roku. 

I główna zagwostka i pytanie, od ostatniego serwisu dwa razy auto wołało o dolewkę oleju i w efekcie prawie 700ml musiałem mu dać. Czy to normalne? 

Moje poprzednie Subaru BRZ 2.0, którym jeździłem 6 lat nigdy dolewki nie potrzebowało.

Pozdrawiam Subaraków

Edited by Tvvardowsky

według producenta dopuszczalne jest 1l /1000km :) 

Na jaki przebieg dolałeś te 700ml? Przy nastepnej zmianie zalej płukanke ( czasami pomaga na zapieczone pierścienie olejowe)  może pomoże, zmień olej na 5w40 /0w40 i może będzie ok. Jeżli nie szykuj $$ na remont albo dolewaj albo sprzedaj dziada

Edited by Karas

W dniu 4.08.2023 o 08:23, Tvvardowsky napisał(a):

Teraz zrobiłem drugą dolewkę 350ml po przejechaniu 23kkm od wymiany oleju. Pierwsza dolewka była po około 15kkm. Mam zalany Sustina 5w-30.

A jakie są interwały wymian olejowych w Twoim aucie wg instrukcji?

Teraz zrobiłem drugą dolewkę 350ml po przejechaniu 23kkm od wymiany oleju. Pierwsza dolewka była po około 15kkm. Mam zalany Sustina 5w-30.

czytałeś instrukcję którą dostałeś z autem? Olej wymienia się co 15k km ( 15 000 km ) a nie po 23 000.  Nie wykluczone że zaraz zarzniesz ten silnik ale wtedy przynajmniej nie będziesz musiał już robić dolewek :mrgreen:

Edited by Karas

W takim przypadku w ogóle nie musisz wymieniać oleju bo cały czas masz świeży . 

mam dobrą radę: wymieniaj olej co 15tyś km, bo zaraz będziesz musiał wywalić 20tyś zł na nowy silnik... 

Coś mi nie pasowało i muszę się poprawić. Zerknąłem pod maskę i wymiana oleju była jednak  przy 85kkm. Czyli wypił mi 700ml oleju w trochę ponad 10kkm. Za miesiąc jadę na coroczny przegląd to zlecę płukankę.

Edited by Tvvardowsky

13 godzin temu, Tvvardowsky napisał(a):

Coś mi nie pasowało i muszę się poprawić. Zerknąłem pod maskę i wymiana oleju była jednak  przy 85kkm. Czyli wypił mi 700ml oleju w trochę ponad 10kkm. Za miesiąc jadę na coroczny przegląd to zlecę płukankę.

Nie przejmuj się, ten typ tak ma. U mojej zony w Outbacku przy wymianie oleju po 5tys mil, jest mniej ok 0,5l a jeździ jak emerytka

• 5 weeks later...
W dniu 7.08.2023 o 14:29, Jojo80 napisał(a):

I kup tu puzniej auto od takiego kierownika.. ale przy sprzedaży to wszyscy że co 10k. Zmiana na świeży była;) mimo wszystko miłej eksploatacji 

Dokładnie...tragedia:(