baziel Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 Jak w temacie. Stało się, że zostałem posiadaczem Outbacka z 2010 2.5 Auto fajne zadbane, serwisowane itd generalnie zajebiście mi się podoba. Ale... Ma rozwaloną skrzynię...objawy były takie, że auto jechało kilka minut po czym wyskakiwała kontrolka przegrzania skrzyni. Spuściłem olej, zdjąłem miskę i cóż , znalazłem tam sporo opiłków , żadnych kawałków tylko opiłki , do tego czarny śmierdzący olej I dodatkowo jeszcze kawałek prowadnicy łańcucha. Auto ma ok 170k nalotu. Świeżutki konwerter. Z błędów wyskakiwały P0841, P0965 Zastanawiam się co dalej... 1 opcja, to zalać świeży olej I zobaczyć co będzie , ale jeśli miałaby iść do remontu lub na złom to szkoda tych kilku stów 2 szukać skrzyni 3 oddać do remontu ale jeśli tak to kogo możecie polecić, najlepiej z autopsji. Cholernie mi sie to auto podoba i chciałbym je sobie zostawić i się nim cieszyć tylko nie wiem czy gra warta świeczki.....dlatego szukam tu pomocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jumpman Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 Świetne auto, widzialem w internecie regenerowane skrzynie tr690 za około 6500zl z gwarancją, lub z jakiegos rozbitka z allegro, ale to może być trochę loteria. Regenerowana więc wydaje sie być sensownym rozwiązaniem biorąc pod uwagę, że remont twojej skrzyni może wyjść znacznie więcej. https://akpp.pl/zaptchasti-akpp/subaru/TR690-hard-spare-parts/KOR-TR690-2020 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
baziel Posted July 12, 2023 Author Share Posted July 12, 2023 Tak serwisy ogłoszeniowe już przejrzałem. Masę amerykańskich forum też. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 (edited) firma z linka wyżej powinna naprawić twoją skrzynię - był o nich kiedyś temat na forum ( może będzie taniej jak dostarczysz im swoją zrobią rewizję i napiszą co jest do zrobienia ) Jak coś oddawaj do zakładów specjalizujących się w naprawach skrzyń biegów a nie zwykłego mechanika który albo sam spróbuje naprawić albo odda do zakładu z którym współpracuje - bo albo rozbierze i będzie miał trudności z naprawą albo nałoży swoją marże do marży zakładu który regeneruje Edited July 12, 2023 by Karas Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 7 godzin temu, baziel napisał(a): Jak w temacie. Stało się, że zostałem posiadaczem Outbacka z 2010 2.5 Auto fajne zadbane, serwisowane itd generalnie zajebiście mi się podoba. Ale... Ma rozwaloną skrzynię...objawy były takie, że auto jechało kilka minut po czym wyskakiwała kontrolka przegrzania skrzyni. Spuściłem olej, zdjąłem miskę i cóż , znalazłem tam sporo opiłków , żadnych kawałków tylko opiłki , do tego czarny śmierdzący olej I dodatkowo jeszcze kawałek prowadnicy łańcucha. Auto ma ok 170k nalotu. Świeżutki konwerter. Z błędów wyskakiwały P0841, P0965 Zastanawiam się co dalej... 1 opcja, to zalać świeży olej I zobaczyć co będzie , ale jeśli miałaby iść do remontu lub na złom to szkoda tych kilku stów 2 szukać skrzyni 3 oddać do remontu ale jeśli tak to kogo możecie polecić, najlepiej z autopsji. Cholernie mi sie to auto podoba i chciałbym je sobie zostawić i się nim cieszyć tylko nie wiem czy gra warta świeczki.....dlatego szukam tu pomocy Szukaj drugiej skrzyni z małym przebiegiem. Za zrobienie CVT na Pomorzu wraz z konwerterem(bo bez tego nie dają gwarancji) wystawili klientowi rachunek 11tyś zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baziel Posted July 12, 2023 Author Share Posted July 12, 2023 Rozglądam się za skrzynią. Maktrans ma regenerowane skrzynie ale jest małe ale...skrzynie są w Kijowie i do Polski nie wyślą. Trzeba pojechać się umówić i pojechać do kolejowa na wymianę więc ta opcja odpada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszon Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 Mam Outbacka 2011 2.5 który miał remont skrzyni w firmie w Gdańsku przez poprzedniego właściciela przy przebiegu 147000 km , teraz mam 212000 i jeździ bez problemu, przy 207 tys wymieniłem olej dynamicznie. Mam fakturę na tą naprawę tej firmy , mogę podesłać ci dane zakładu jak chcesz, koszt jakieś 5 lat temu za ten remont to 12 tys złotych na FV. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baziel Posted July 15, 2023 Author Share Posted July 15, 2023 W dniu 12.07.2023 o 21:45, kruszon napisał(a): Mam Outbacka 2011 2.5 który miał remont skrzyni w firmie w Gdańsku przez poprzedniego właściciela przy przebiegu 147000 km , teraz mam 212000 i jeździ bez problemu, przy 207 tys wymieniłem olej dynamicznie. Mam fakturę na tą naprawę tej firmy , mogę podesłać ci dane zakładu jak chcesz, koszt jakieś 5 lat temu za ten remont to 12 tys złotych na FV. Jasne podeślij dane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruszon Posted August 16, 2023 Share Posted August 16, 2023 Sosnowski serwis sp. z o .o. w Gdańsku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts