Jump to content

Pytanie o łącznik stabilizatora tył (OBK 2001)

Qubu666-Baja

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jeżeli ktoś z Was miał podobną sytuację, to odp powinna być prosta na pytania.

Kupiłem wg katalogu i numeru seryjnego łącznik stabilizatora-tył. Zanurkowałem pod samochód żeby wizualnie obejrzeć mój nowy lącznik OEM i porównałem ze starym "sruclem" -podróbą. No i... Zdziwko, bo "strucel" jest krótszy, a OEM dłuższy. 

Ogólnie to w sumie wszystko powinno grać podczas wymiany, bo cześć oryginał wg katalogu, ale pytania mam.

Pytania:

- czy podróby są krótsze? 

- czy ktoś miał z Was sytuację ,że

1. Wymienial oryginał, na któtszą podróbę?

Lub odwrotnie, jak w moim przypadku

2. Wymieniał krótszą podróbę, na OEM

-czy powymianie w wersjach 1, lub 2 były jakieś jakieś zmiany w reakcji zawieszenia? - Coś szorowało, uderzało o coś?

Nic nie sugeruję i nie podaje przemyśleń, bo nie chce, żeby ktoś się sugerował.

Dodaję zdjęcia laczników. 1. Mój samochód z podróbą (po stronie prawej)2 jakiś OBK ze swieżym oryginałem(po stronie lewej)

Można zobaczyć gołym okiem, że inaczej jest ułożone mocowanie stabilizatora ze względu na dlugość łącznika.

Screenshot_20230702-114419.png

Screenshot_20230702-205035.png

Edited by Qubu666-Baja

Nie będzie problemu jeśli przy jednej naprawie wymienisz od razu oba łączniki. Wtedy drążek stabilizatora przesunie się równo na gumach i będzie ok. Problem powstanie gdy będziesz miał z jednej strony krótszy, a z drugiej dłuższy łącznik. Raz, będzie problem z montażem, dwa dość szybko oba łączniki dostaną luzów i padną bo będą cały czas naprężone. Przy pesymistycznym wariancie może nawet pęknąć sam drążek stabilizatora bo będzie miał wymuszoną pracę w naprężeniu (siła skręcająca przez cały czas).

• Like 1
  • Upvote 1

Ok. Dzięki za odp. Potrzebowałem potwierdzenia. Mam dwa o takim samym numerze, więc będzie elegancko. Z resztą dam znać po montażu, jak sprawa wygląda i jak samochód się zachowuje. ;)

• Upvote 1

IMG_20230708_144029.thumb.jpg.4f861f2c510ff03f94ed089f9c3c75f7.jpgIMG_20230708_144014.thumb.jpg.5f364dbda4f10046b5936d00006ba278.jpgIMG_20230708_143930.thumb.jpg.a89a85e93764b94439d41d83c3dd5b4f.jpgPost, pod postem, żeby było wiadomo, że temat ruszony.

Wszystko gra. Oryginały wjechały na swoje miejsce. Stabilizator poszedł w górę.Nic nie wadzi, nic nie ociera. Samochód znowu zwarty i nie pukający klekot. 

Edited by Qubu666-Baja