Jump to content

Owiewki Heko

kriskristoffers

Recommended Posts

17 minut temu, kriskristoffers napisał(a):

nie wiem czy warto?

Jedno, co warto, to upić się warto!

:mrgreen:

Teraz, kriskristoffers napisał(a):

Kiedy i gdzie proponujesz? :D

U Ciebie na działce  ;)

Nie w ten weekend, bo tyram od rana do nocy ;)

2 godziny temu, kriskristoffers napisał(a):

Czy ktoś z Was posiada owiewki boczne Heko w Foresterze SK? Chciałbym kupić i nie wiem czy warto?

niezupełnie w temacie, ale ...

mam kupiłem owiewki do Lexusa UX. No OK, używam, chciałem móc uchylić okno w deszczu, na postoju... ale drugi raz bym nie kupił. 

Czekamy na Forka i nie zamierzam kupować owiewek, chyba że na tył. W żadnym razie nie na przednie okna. 

Nie ma powtarzalności kształtu, to jest chyba robione w garażu, szlifowane diaksem. Zaburza widoczność diagonalnie. 

Generalnie dla kierowcy syf malaria.

2 godziny temu, Aga napisał(a):

Jedno, co warto, to upić się warto!

:mrgreen:

czy Wy wszyscy jesteście znad morza? Coż za niewygoda... a chętnie bym dołączył w ramach czucia chemii

• Cheers! 1

1 minutę temu, kriskristoffers napisał(a):

Dam znać jak żony nie będzie :biglol:

Jak masz być sam, to nie przyjadę  :OO:

32 minuty temu, kriskristoffers napisał(a):

Taka duża i się boi :facepalm:

Dokładnie. A ja już zbudowałem wizerunek all-mighty admin co się postom nie kłania.

I nawet kombinowałem jakby tu się wprosić z czymś wspomagającym upijanie... nizinny byt, mazowiecki...

35 minut temu, kriskristoffers napisał(a):

Taka duża i się boi :facepalm:

Mówi się "wysoka" :OO:

Ciebie miałabym się bać? Ciekawe jak :lol:

Mam w Levorgu, kupiłem razem z autem. To miała być pierwsza rzecz do wywalenia po zakupie. Mam 2 lata i bardzo sobie chwalę rozwiązanie - mogę spokojnie zostawić latem auto z uchylonymi szybami. Oczywiście też jest gorąco w aucie, ale odczuwalnie mniej, a co za tym idzie szybciej da się wychłodzić. 

Jedyny minus to szum, ale kto miał szyby bez ramek ten przyzwyczajony. 

4 godziny temu, Tomasz_555 napisał(a):

Mam w Levorgu, kupiłem razem z autem. To miała być pierwsza rzecz do wywalenia po zakupie. Mam 2 lata i bardzo sobie chwalę rozwiązanie - mogę spokojnie zostawić latem auto z uchylonymi szybami. Oczywiście też jest gorąco w aucie, ale odczuwalnie mniej, a co za tym idzie szybciej da się wychłodzić. 

Ta merytoryczna odpowiedź aż dziwnie wygląda w tym wątku ;)

• Haha 2

12 godzin temu, Tomasz_555 napisał(a):

A nie masz tak, że musisz podejśc bo nie wiadomo czy okna zamknięte?

Albo czy przednie owiewki nie deformują widoku i trzeba się "gibać" przód-tył, żeby dozobaczyć co tam w okolicy słupka A się dzieje? To mi i najbardziej przeszkadza.

Albo nawet jak "widzisz" przez ten plastik, to nadal się musisz ruszyć, żeby załapać perspektywę zaburzoną przetłoczeniami owiewki? 

Zgoda, są zalety. Jedna? (uchylone okna w deszczu na postoju), ale w czasie manewrów mnie diabli biorą.

Zaznaczam: Lexus UX. Być może to inaczej działa w konfiguracji Forek czy co tam...

To jest warstwa użytkowa. Pomijam jakość wykonania, niestety rozczarowującą. Szlify i profilowanie niepowtarzalne. Albo  ja mam ramki drzwi do regulacji.

Edited by rafacon

W dniu 24.06.2023 o 01:08, rafacon napisał(a):

A nie masz tak, że musisz podejśc bo nie wiadomo czy okna zamknięte?

Albo czy przednie owiewki nie deformują widoku i trzeba się "gibać" przód-tył, żeby dozobaczyć co tam w okolicy słupka A się dzieje? To mi i najbardziej przeszkadza.

Albo nawet jak "widzisz" przez ten plastik, to nadal się musisz ruszyć, żeby załapać perspektywę zaburzoną przetłoczeniami owiewki? 

Ja w ogóle nie zauważam obecności owiewek w aucie. Tylko szum mi o nich przypomina i to jedyny argument by rozważać ich demontaż. Do jakości wykonania też nie mam zastrzeżeń. 

3 minuty temu, kriskristoffers napisał(a):

Czyli muszę przekonać się na własnej skórze :D

Miałem Levorga jakiś czas, być może różnica wynika z konstrukcji drzwi i układu szyb. Lexus UX ma baaardzo szeroki słupek A i znikomą szybkę przed szybą główną (w drzwiach).

Siedzi się znacznie niżej, widoczność jest drastycznie gorsza (a mam 185cm, więc raczej mam zakres regulacji od sufitu).

Jak teraz to tego układu dodamy 4-5cm przetłoczonej owiewki dającej obraz Salvadora Dali...

Także może w Levorgu ta wada nie występuje. Jutro za dnia zrobię zdjęcie ilustracyjne.

• 3 weeks later...
W dniu 22.06.2023 o 19:17, kriskristoffers napisał(a):

nie wiem czy warto?

A jaki efekt chcesz osiagnac? Bo lokata kapitalu to nie jest... to nie warto....

A tak serio.

W kazdym samochodzie mialem i sobie chwale. W SG (drzwi bez ramek) kupilem oryginalne, srednio bylem zadowolony bo mogly by byc dluzsze na przodzie (nizej schodzic).

Dla mnie zalety:

moge po deszu jezdzic z uchylonymi szybami

w upale moge zostawic uchylone szyby i jest lekka wentylacja

Powyzsze punkty sa dla mnie bardzo wazne

Wady:

chyba troche halasuja. Ale nie robilem pomiarow halasu przy np. 150kmh z i bez owiewek. 13 lat z Foresterem bez ramek prog halasu podnioslo mi wysoko.

Kupilem nie jasne i nie ciemne tylko lekko przydymione (takie mi sie podobaja) i... czasami trzeba sie gibac, jak to ktos wyzej napisal.

Sa opinie ze wyglada jak siara... bo to taki najtanszy tuning w samochodach typu Cinquecento albo Lanos.... (z calym szasunkiem dla ich Wlascicieli)

Rozmiar zawsze mi pasowal, plug and play, :D (tylko bez glupich skojarzen)

HEKO to nie jedyny producent takich owiewek.

https://shop.climair.de/

https://www.faradworld.com/en

https://www.weathertecheurope.com/splash_page/

Do Jaguara kupilem te ostatnie. Znalazlem dealera w IT. I jestem bardzo zadowolony.

Ja polecam i sie oplaca.