Jump to content

Wymiana oleju w skrzyni CVT Outback XT 2.4 turbo

Mati Mati

Recommended Posts

Witam, nie znalazłem podobnego tematu więc pozwoliłem otworzyć nowy. 
Chciałem zapytać, jaki dokładnie olej można zalać do skrzyni (model 2 4  turbo ). Jedni twierdzą, że tylko oryginalny, inni, że taki motul,  (https://www.motul.com/my/en/products/ht-cvtf), jeszcze na forum zagranicznym znalazłem informację, że oleje które zalecał na początku producent były nie takie jak trzeba... https://www.ascentforums.com/threads/cvt-fluid-soa748v0300.8520/
Potrzebuję to wymienić ale nie ma dostępnego na dzień dzisiejszy w serwisie oryginalnego oleju. 

Wrzucam jeszcze drugiego screena z forum, rozmowa na temat "kompatybilności" https://www.subaruoutback.org/threads/xt-cvt-fluid.534731/#post-6131577 

Obraz 5.06.2023, godz. 12.49.jpeg

Obraz 5.06.2023, godz. 14.22.jpeg

@Aga - czy po nastu latach ktoś mógłby w końcu usunąć kretyński skrypt podmieniający określenie "Cztery Turbo" na nie-ASO? Rzeczona firma już raczej konkurencji dla ASO nie stanowi, a odkąd Subaru wprowadziło do oferty turbodoładowany silnik o pojemności 2.4 litra trochę trudno się o nim prowadzi na The Forum dyskusje.

Tożsamo z kultowym modelem Dwadzieścia Dwa Be, przy okazji. Nawet nie wiem czy pod tym adresem działa jeszcze jakaś SIPu domniemana "konkurencja".

Co do problemu autora posta nie pomogę, ale @DZIAŁ TECHNICZNY pewnie da radę.

48 minut temu, BelegUS napisał(a):

@Aga - czy po nastu latach ktoś mógłby w końcu usunąć kretyński skrypt podmieniający określenie "Cztery Turbo" na nie-ASO?

ta autokorekta jest już tak kultowa, że po prostu musi zostać ad infinitum i nadal wprowadzać zamieszanie wśród nowych użytkowników.

to jak kolektor róźnoodległościowy - mniej doskonały niż symetryczny, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie istnienia Subaru bez tego kolektora, jak i TF bez tej autokorekty ;)

Godzinę temu, Mati Mati napisał(a):

Dzieki, właśnie edytuję i zastanawiałem sie jak mogłem to napisać. :) 

Nie Ty, tylko zakrawająca o hucpę wojna Gospodarza z nie-ASO, która równać się może tylko pojedynkowi Australii z emu.

18 minut temu, diuk napisał(a):

ta autokorekta jest już tak kultowa, że po prostu musi zostać

Pamiętam czasy The Forum sprzed tej autokorekty, i nie uważam jej za nic innego niż tylko upierdliwość w komunikacji.

59 minut temu, aflinta napisał(a):

to nie jest silnik dwa cztery turbo tylko 2.4 DIT :D I problem rozwiązany. 

A 22B to nie jest 22B tylko...?

EDIT: O, to już nie wskakuje, chwalmy łąki umajone

Edited by BelegUS

• Aga changed the title to Wymiana oleju w skrzyni CVT Outback XT 2.4 turbo

@BelegUS, dziękuję za wiarę w moją moc, niestety ta ogranicza się tylko do zmiany tytułu wątku. Mam nadzieję, że podwójna spacja pomogła  ;)

• Care 1

6 godzin temu, aflinta napisał(a):

Ale co 22B?

Też wskakiwało Nie-Aso.

nie-ASO

Edit: o prosz. Be dwadzieścia dwa.

Edited by BelegUS