smiechu Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 Siemka, mam do Was pytanko, co się teraz zakłada do STi na lato? Kiedyś to było oczywiste - Potenza RE 070 i tak dotychczas było i w moim przypadku. Niestety moje RE 070 już dokonały żywota, mają swoje lata i najwyższy czas je zastąpić czymś nowszym. Co na dziś dzień radzi szanowne grono? Z góry dzięki za wszystkie opinie i porady, a jeśli już ktoś o to pytał to podeślijcie please linka do tematu, bo nie znalazłem zdravi'm Śmiech'u Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neutrino33 Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 Rozumiem, że chodzi o coś w podobie tych RE 070 i takie Micheliny Pilot Sport CUP2 to trochę za mało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smiechu Posted May 13, 2023 Author Share Posted May 13, 2023 Tak, chodzi o coś podobnego, dobrego i polecanego do STi. Coś tam słyszałem o tych Michałkach Pilot Sport Cup2, widzę że Krzysiek Dzyr ich całkiem sporo sprzedaje, ale kompletnie ich nie znam. Celowo zapytałem na forum, bo tu jest sporo użytkowników STi, ciekaw jestem jakie macie doświadczenia i co ciekawego polecacie jako zastępstwo za RE 070. Oczywiście chodzi mi o letnie opony cywilne (nie rajdowe), dopuszczone do użytku na polskich drogach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwaro Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 (edited) 54 minuty temu, Neutrino33 napisał(a): Rozumiem, że chodzi o coś w podobie tych RE 070 i takie Micheliny Pilot Sport CUP2 to trochę za mało? Przecież RE070 to były zwykłe UHP, CUP2 to już semislick, zupełnie inna klasa opon. A odpowiednikiem RE070 dziś będzie np. Pilot Sport 4 a właściwie to jest już dostępny PS5. CUP2 to już bardziej opona torowa, raczej nie zalecana do daily, szczególnie w deszczu. Edited May 13, 2023 by skwaro 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smiechu Posted May 13, 2023 Author Share Posted May 13, 2023 dzięki skwaro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 Ja polecam Pirelli P Zero, miałem w blobie i byłem mega zadowolony Jeździłem też mocną ośka 320Km na tych oponach i też dawały radę. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak900 Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 (edited) jazda daily - GE F1 A5 lub nowsza 6, mam wersję 5 nie się super sprawuje w STI 2015 Edited May 14, 2023 by polak900 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba553 Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 Pilot sport cup2 wymagają dogrzania. Zmieniłem je na ps5 i jak na moje wymagania Super opona, trzyma cały czas, bardzo pewna 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 7 godzin temu, polak900 napisał(a): GE F1 A5 lub nowsza 6 Miałem GE F1 A6 w hondzie civic, bardzo dobra opona, jedyną jej potencjalną wadą jest zauważalnie miękka ścianka boczna. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak900 Posted May 14, 2023 Share Posted May 14, 2023 I czym to się objawiało przy jeździe Link to comment Share on other sites More sharing options...
VEC Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 10 godzin temu, polak900 napisał(a): I czym to się objawiało przy jeździe Tym, że auto jest bardziej nerwowe w podbramkowych zakrętach i mniej responsywne na ruchy kierownicą. Tak z grubsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 16 godzin temu, polak900 napisał(a): I czym to się objawiało przy jeździe Przy próbach szybkiego objechania ciasnego ronda albo na dynamicznym wyjściu z ciasnego ślimaka miałem wrażenie, jak gdyby opona chciała zejść z obręczy. Nigdy nic takiego się nie stało, ale takie odczucia były na kierownicy (rozmiar 235/45 R17). Z czasem przywykłem, ale za pierwszym razem zdębiałem i nawet pojechałem sprawdzać ciśnienia, ale wszystko było w porządku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzepas Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 Tutaj masz porównanie 6 modeli UHP Dobry materiał. https://www.youtube.com/watch?v=TQsWlZoh55U&ab_channel=TyreReviews 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polak900 Posted May 16, 2023 Share Posted May 16, 2023 Tym, że auto jest bardziej nerwowe w podbramkowych zakrętach i mniej responsywne na ruchy kierownicą. Tak z grubsza.Ciekawe u mnie to się nie zdarzyło , muszę poobserwować Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosaskc Posted May 16, 2023 Share Posted May 16, 2023 W dniu 15.05.2023 o 22:06, krzepas napisał(a): Tutaj masz porównanie 6 modeli UHP Dobry materiał. https://www.youtube.com/watch?v=TQsWlZoh55U&ab_channel=TyreReviews Widziałeś zdjęcia jak się zużyły te opony? -> https://www.instagram.com/p/CsT1EqFtaEb/ Potenzę Sport to zjadło normalnie Yokohama to prawie nie zauważyła, że na torze była. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzepas Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 9 godzin temu, rosaskc napisał(a): Widziałeś zdjęcia jak się zużyły te opony? -> https://www.instagram.com/p/CsT1EqFtaEb/ Potenzę Sport to zjadło normalnie Yokohama to prawie nie zauważyła, że na torze była. Nie, nie ładuje mi się zawartość z tego linka Ogólnie dużo ciekawych informacji dla kogoś kto szuka nowych opon jak właśnie np. zużycie na torze, droga hamowania (nowa vs zużyta), przewidywany czas "życia" opony... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosaskc Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 Tak mi się spodobały te Yokohamy, że chciałem zamówić, ale nie ma tej opony w 17 calach… Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwaro Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 7 minut temu, rosaskc napisał(a): Tak mi się spodobały te Yokohamy, że chciałem zamówić, ale nie ma tej opony w 17 calach… Kupiłem te V107 do Range'a, dużo tańsze niż PS4/5, a naprawdę nieźle się sprawują i na suchym i na mokrym. Trzeba tylko uważać na aquaplaning w dużych kałużach, ale biorę poprawkę na ich szerokość u mnie (275). Nie testowałem ich co prawda na torze, ale w zakrętach jestem pozytywnie zaskoczony, w porównaniu z PS4, które mam w Forku wypadają bardzo pozytywnie. O zużyciu się nie wypowiem, bo zrobiłem dopiero ze 3-4kkm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buc niskopienny Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 (edited) W dniu 14.05.2023 o 00:17, skwaro napisał(a): Przecież RE070 to były zwykłe UHP, CUP2 to już semislick, zupełnie inna klasa opon. A odpowiednikiem RE070 dziś będzie np. Pilot Sport 4 a właściwie to jest już dostępny PS5. CUP2 to już bardziej opona torowa, raczej nie zalecana do daily, szczególnie w deszczu. Chyba nie można porównywać RE070 do PS4. Miałem obie 17". Re070 to prawie semislick i tak też się zachowuje. Świetnie na suchym, bardzo słabo na mokrym (ale da się jeździć, choć mocno zużyta na mokrym nie trzyma wogóle), twardy bok. @smiechu jaki rozmiar szukasz? Trudno będzie je zastąpić zwykłą oponą. W porównaniu do np PS4, asymmetric 5 oraz 6 na suchym dzieli je przepaść. Ja jednak poszedłem w te trzy ostatnie i byłem bardzo zadowolony bo jak popadało to wogóle nie musiałem się przejmować. PS4 to bardzo dobra cywilna opona, fenomenalnie w deszczu, dobrze na suchym, bardzo miękki bok. Asymmetric 5 oraz 6 są podobne ale mają twardszą ściankę. Edited May 20, 2023 by buc niskopienny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwaro Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 12 minut temu, buc niskopienny napisał(a): Chyba nie można porównywać RE070 do PS4. Miałem obie 17". Re070 to prawie semislick i tak też się zachowuje. Świetnie na suchym, bardzo słabo na mokrym (ale da się jeździć, choć mocno zużyta na mokrym nie trzyma wogóle), twardy bok. PS4 to bardzo dobra cywilna opona, fenomenalnie w deszczu, dobrze na suchym, bardzo miękki bok. Tyle że RE070 to konstrukcja sprzed kilkunastu lat i obecne PSy biją je na głowę w każdych warunkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Dziedzic Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 Nieprawda. W piasku na plaży zachowują się tak samo. Trza napisać skargę do inżynierów japońskich, co one dawały na pierwszy montaż do sti. Przecież @skwaro mówi.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
buc niskopienny Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 2 godziny temu, skwaro napisał(a): Tyle że RE070 to konstrukcja sprzed kilkunastu lat i obecne PSy biją je na głowę w każdych warunkach Być może te które mają w nazwie Cup, na pewno nie PS4 czy nowsza. Tak się składa że mam ten sam samochód od dłuższego czasu i jeździłem na wszystkich oponach które wymieniłem powyżej. Teraz mam asymmetric 6 które są w moim odczuciu w każdych warunkach trochę lepsze od PS4 i jednak według mnie na suchym nie mają podejścia do RE070, zarówno w zakręcie jak i hamowaniu. A twardy bok to była bajka. Faktycznie to stara konstrukcja ale była niezła. Ale jak jest mokro nie muszę specjalnie zwalniać na obecnych. Nie ma dobrej opony do wszystkiego. Dlatego do jazdy na codzień polecam oponę zwykłą, trochę głupio narażać się na wyprzedzenie przez skodę jak popada. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosaskc Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 W jakim rozmiarze @smiechu szukasz tych kapci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smiechu Posted May 20, 2023 Author Share Posted May 20, 2023 44 minuty temu, rosaskc napisał(a): W jakim rozmiarze @smiechu szukasz tych kapci? 235/40/R18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosaskc Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 50 minut temu, smiechu napisał(a): 235/40/R18 Może cena nie jest jakaś wybitnie atrakcyjna, ale Bridgestone ma dla Ciebie nowość 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts