subara Posted May 12, 2023 Share Posted May 12, 2023 Witam, Mam Subaru Impreza 2017. Kupiłem sobie 4 nowe felgi + 4 opony + 4 czujniki ciśnienia. Zmieniłem koła zimówek na letnie. Przy wymianie kół czujniki były założone na felgi ale nie były w żaden sposób żadnym urządzeniem parowane/konfigurowane. Przez kilka dni po wymianie kół żadna kontrolka na desce rozdzielczej nie pojawiła się; dopiero po paru dniach pojawiła się kontrolka ciśnienia kół (sprawdziłem ciśnienie dobiłem wszędzie na 2,3 bara). Kontrolka sama od siebie nie zniknęła. i tutaj pytanko: - można samemu zresetować kontrolkę ? - trzeba czujniki zaprogramować do auta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 12, 2023 Share Posted May 12, 2023 Trzeba zaprogramować nowe czujniki. Albo kupić uniwersalne i zrobić klona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
subara Posted May 12, 2023 Author Share Posted May 12, 2023 takie mam: 4 sztuk czujnik ciśnienia opon samochodowych TPMS 28103 FL000 dla Subaru Forester Outback Ascent Impreza 2018 2019 2020|Czujniki ciśnienia opon| - AliExpress Link to comment Share on other sites More sharing options...
subara Posted May 12, 2023 Author Share Posted May 12, 2023 2 minuty temu, lukikosa napisał(a): Trzeba zaprogramować nowe czujniki. Albo kupić uniwersalne i zrobić klona. - Jak zaprogramuje mi nowe które mam na letnich kołach, to wywali z pamięci te co są na zimowych? - do klonowania co jest potrzebne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 12, 2023 Share Posted May 12, 2023 to lepiej było kupić uniwersalne i zrobić klona. Teraz musisz programować za każdym razem jak zmienisz koła. W subaru można dodać tylko jeden zestaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
subara Posted May 12, 2023 Author Share Posted May 12, 2023 a tych nie można sklonować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 12, 2023 Share Posted May 12, 2023 Na te co kupiłeś nie da się nic sklonować bo one już mają przypisany id. Tylko uniwersalne można klonować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommi1 Posted May 12, 2023 Share Posted May 12, 2023 Zawsze możesz funkcją nadzoru nad prawidłowym ciśnieniem w kołach po prostu wyłączyć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
subara Posted May 13, 2023 Author Share Posted May 13, 2023 5 godzin temu, Tommi1 napisał(a): Zawsze możesz funkcją nadzoru nad prawidłowym ciśnieniem w kołach po prostu wyłączyć... Tzn co masz dokładnie na myśli? Jak to zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommi1 Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 (edited) Wyłączyć z poziomu softu i po sprawie... Wiem że niektóre serwisy nie mają z tym problemu zeby tak uczynić . Edited May 13, 2023 by Tommi1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted May 13, 2023 Share Posted May 13, 2023 6 godzin temu, Tommi1 napisał(a): Wyłączyć z poziomu softu i po sprawie... Wiem że niektóre serwisy nie mają z tym problemu zeby tak uczynić . Wchodzi się BIU i wyłącza całkowicie TPMS. Opcja najtańsza, bo teraz żeby kupić kolejne czujniki dające się programować+montaż przekroczy 1000zł. Nie można kupić byle chińczyków, tylko markowe czujniki najlepiej w wulkanizacji/serwisie który ma urządzenie do programowania tych czujników. Każdy producent robi urządzenia pod swoje czujniki. W takiej sytuacji można zrobić klony, koszt j/w albo wyłączyć układ i mieć z głowy na zawsze. 100 lat samochody jeździły bez czujników w kołach, więc da się. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts