lukikosa Posted May 4, 2023 Share Posted May 4, 2023 (edited) Witam Kolegów, Jak w temacie od 2 dni pojawił się dziwne odgłosy w okolicach 4 tys obrotów przy przyspieszaniu (obciążeniu) dziwny świst. Tak jakby była jakaś nieszczelność. Auto normalnie przyspiesza nic się nie dzieje poza tym dziwny świstem przedmuchem nie wiem jak to nazwać. Wiem że była akcja serwisowa na nieszczelność kolektorów wydechowych ale po wpisaniu VIN mój się nie łapie . Czy może to być jakaś nieszczelność na wydechu ? Edited May 4, 2023 by lukikosa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 6, 2023 Author Share Posted May 6, 2023 (edited) okazało się że to blaszka wpada w rezonans i powoduje taki dziwny dźwięk: (jednak to nie ta blaszka) Edited May 9, 2023 by lukikosa 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 7, 2023 Author Share Posted May 7, 2023 Miał ktoś problem już z tą blaszką ? Może mi ktoś wejść pod auto i popukać najlepiej czymś drewnianym o nią czy jest taki rezonans (jakby luźna blaszka nie wiem jak to wytłumaczyć ). Postaram się to nagrać w wolnej chwili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 7, 2023 Share Posted May 7, 2023 Nagraj, ale ja u siebie nie kojarzę takich dźwięków, jak opisujesz. Nie mam kanału ani żadnego najazdu, ale może da się wczołgać pod auto przy tym prześwicie Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 7, 2023 Author Share Posted May 7, 2023 (edited) Coś mi się wydaje jednak że to nie będzie ta blaszka jest to inny dźwięk jak podczas przyśpieszania słyszalny jest świst gwizd nie wiem jak to nazwać. Albo coś będzie z turbo albo to są jakieś przedmuchy na kolektorze. Nie wiem jaki był objaw nieszczelność kolektorów wydechowych co była akcja serwisowa. Może ktoś z kolegów robiła tą akcje serwisową lub miał podobne odgłosy przy obciążeniu około 4 tys obrotów. Edited May 7, 2023 by lukikosa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 8, 2023 Author Share Posted May 8, 2023 Nagrałem filmik. Taki jest dźwięk. IMG_1299.MOV Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 8, 2023 Share Posted May 8, 2023 (edited) Rzeczywiście dziwny odgłos. U mnie takiego nie ma... PS. A tak z innej beczki: dlaczego Twoje radio wygląda inaczej (ciekawiej) niż moje? Czyżby to było to magiczne, nowszejsze i lepszejsze radio z USA, które obsługuje AndroidAuto? PPS. Bardzo ładnie wyszedłeś na potencjometrze od głośności Edited May 8, 2023 by sartek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 8, 2023 Author Share Posted May 8, 2023 Tak radio z wrx sti 2020 z carplay. U mnie też nie było takiego 4 dni temu. Oby to była tylko jakaś nieszczelność. Bo jak to będzie turbo to aż wierzyć się nie chce. Przy przebiegu 54 tys. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 8, 2023 Share Posted May 8, 2023 Teraz, lukikosa napisał(a): Bo jak to będzie turbo to aż wierzyć się nie chce Moim zdaniem, gdyby to było turbo, odczuwałbyś to gdzieś w mocy, spalaniu, kopceniu, czymkolwiek. Tak bym przynajmniej zakładał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 10, 2023 Author Share Posted May 10, 2023 Usterka zdiagnozowana. Nakrętka się odkręciła ze śruby od kolektorów wydechowych. Dokręcenie rozwiązało problem. Ale żeby wszystko było tak jak ma być. To jeszcze zostaną wymienione uszczelki kolektora i nakrętki na nowe. Także po strachu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 No i pięknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 W dniu 8.05.2023 o 21:54, lukikosa napisał(a): Tak radio z wrx sti 2020 z carplay. U mnie też nie było takiego 4 dni temu. Oby to była tylko jakaś nieszczelność. Bo jak to będzie turbo to aż wierzyć się nie chce. Przy przebiegu 54 tys. Jak można stać się właścicielem takiego radia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 10, 2023 Author Share Posted May 10, 2023 Mam takie radio -> https://www.olx.pl/d/oferta/radio-subaru-wrx-car-play-forester-levorg-xv-CID5-IDTXLjY.html?bs=olx_pro_listing Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 10, 2023 Share Posted May 10, 2023 To na gotowo ile wyjdzie to radio w forku XT z Harman Kardon? Od razu mówię, że pytam bardziej z ciekawości, bo nie widzę samego siebie, jak wydaję 3k zł tylko po to, żeby mieć Android Auto. Po prostu w poprzednim samochodzie miałem i teraz mi bez AA ciężko, bo to załatwiało wszystkie problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted May 10, 2023 Author Share Posted May 10, 2023 (edited) koło 4 tys trzeba liczyć jak to sam założysz. Tyle mnie to wyszło. Ale sprzedałem za 1600zł stare radio ze wzmacniaczem. Więc ogólnie mnie ta zabawa kosztowała koło 2400zł Edited May 10, 2023 by lukikosa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts