Jump to content

Forester SJ kratka bagażnika

kravson

Recommended Posts

Posiadam FORESTERA SJ 2015 2,5 US i potrzebuję zakupić kratkę do bagażnika która pozwoli mi złożyć fotele bez jej demontażu: LINK niestety producent nie gwarantuje mi że będzie pasowała do mojej wersji pomimo opisu w ogłoszeniu.

Nasuwają mi się pytania;

1. czy wersja US różniła się środkiem; inne boczki, mocowanie foteli, szerokość itp. co może mieć wpływ na montaż takiej kratki

2. może ktoś kupował  taką lub podobną 

2. a może ktoś ma i chciałby się jej pozbyć z garażu :) 

Szukaj na olx czy allegro oryginalnej, czasami ludzie sprzedają, ja swoja kupilem za 250 ziko, jak nowa - oem, dostalem jeszcze w kartonie, kompletna z instrukcją.

Edited by Kościk

Ta co wstawiłeś w linku wygląda na oryginalną akcesoryjną albo mocno zbliżoną do niej. Mam oryginalną zdemontowaną, niby nie używam ale muszę się głębiej zastanowić, czy na pewno do przehandlowania. Ale przymierzyć ją możesz. W Koszalinie;).

Plastiki się nie różnią.

57 minut temu, BiP napisał(a):

Ta co wstawiłeś w linku wygląda na oryginalną akcesoryjną albo mocno zbliżoną do niej. Mam oryginalną zdemontowaną, niby nie używam ale muszę się głębiej zastanowić, czy na pewno do przehandlowania. Ale przymierzyć ją możesz. W Koszalinie;).

Plastiki się nie różnią.

Nie spieszę się bardzo z zakupem. Dam ci czas do namysłu jak się zdecydujesz na sprzedaż to pisz na priv.  

Ta z linku nie wygląda na OEM, rozni sie sposobem montazu, ale kto wie, to może być tylko zdjecie poglądowe. Na sklepie Subaru mozesz sobie zobaczyc sposob montazu oryginału, ale wyglada to mniej wiecej tak... Mocowania to podłogi przy samych nadkolach.

IMG_20230424_095838.jpg

Kratka z linku nie jest OEM, ale wygląda na solidną. Nowa kratka OEM ma ceną zaporową więc szukam alternatywy lub używki ( może komuś przeszkadza w garażu) 

chcesz miec ta kratke na stałe czy w razue koniecznosci szybko zdemontowac ?

bo jak opcja druga to jedz do sklepu zoologicznego i kup kratke rozporową, mam taka i w razie konieczności montuje ja w 5 minut

2 minuty temu, _akir_ napisał(a):

bo jak opcja druga to jedz do sklepu zoologicznego i kup kratke rozporową, mam taka i w razie konieczności montuje ja w 5 minut

A masz jakieś doświadczenia z wytrzymałością takiej kratki? Chodzi mi o to, czy w razie awaryjnego hamowania zatrzyma ona bagaż przy bagażniku zapakowanym po dach?

1 minutę temu, sartek napisał(a):

A masz jakieś doświadczenia z wytrzymałością takiej kratki? Chodzi mi o to, czy w razie awaryjnego hamowania zatrzyma ona bagaż przy bagażniku zapakowanym po dach?

sama kratka jest dosyć solidna, po montażu wygląda to też dosyć solidnie (rozpórka z gumowymi końcówkami jest montowana miedzy podsufitką a podłogą, poziom docisku regulujesz dokręcając mocniej motylka)

kupiłem na potrzeby przewożenia psa, ale niestety już jej nie używam, musiałbym zamontować i zobaczyć jak dużej siły potrzebuje żeby to "wyrwać"

IMG_5970.jpeg

• Thanks 1

14 godzin temu, kravson napisał(a):

Kratka z linku nie jest OEM, ale wygląda na solidną. Nowa kratka OEM ma ceną zaporową więc szukam alternatywy lub używki ( może komuś przeszkadza w garażu) 

Szukaj uzywki, normalni ludzie cenia to normalnie, za 300+- 50 piwinienies kupić. Ja troche polowalem na olx itp ale w koncu trafilem za 250 :)

Edited by Kościk

2 godziny temu, _akir_ napisał(a):

musiałbym zamontować i zobaczyć jak dużej siły potrzebuje żeby to "wyrwać"

Dzięki za informacje, absolutnie nie oczekuję testów wytrzymałościowych, już i tak wiele mi wyjaśniłeś tym zdjęciem i opisem :)

Wiadomo, że na górę kładzie się zawsze rzeczy najlżejsze, więc jakieś śpiwory i inne podobne bagaże taka kratka raczej utrzyma .