marhof Posted April 11, 2023 Share Posted April 11, 2023 (edited) Hej. Podobnie jak wiele Foresterów II generacji równiez i mój cierpi na rdzę w tylnych nadkolach. Robiłem remont w 2019 roku, i o ile kielichy zostały wtedy zabezpieczone i wzmocnione (na szczęście nie był to dramatyczny przypadek) w kwestii nadkoli blacharz nie pozostawiał złudzeń - dawał max 2 lata nim rdza znów się pojawi. Wytrzymało 4 lata i przekroczyło próg mojego poczucia estetyki. Profilaktycznie zaopatrzyłem się już w zestaw reparturek obu nadkoli, ale nim wydam 2k+ zł na wymianę chciałbym spróbować naprawy we własnym zakresie - wycięcie chorej tkanki i załatanie tego matą szklaną i żywicą epoksydową - tzw. naprawa szkutnicza . Na to szpachla. Co do wrażeń estetycznych to wiem, że będzie marnie - mimo że auto jest czarne, nie ma szans na polakierowanie tego tak abym był w stanie to zaakceptować - stąd pojawił się pomysł założenia na to nakładek plastikowych, które posiadają niektóre Forestery SG - przykryłoby to ślady mojej zabawy i pewnie pojeździło jeszcze jakiś czas. To nie ma być docelowa naprawa, a jedynie eksperyment. Oryginalne nakładki to towar deficytowy, natomiast na allegro pojawiły się od jakiegoś czasu dedykowane zestawy pod Forestera SG w cenie około 200 zł. Czy ktoś miał z nimi styczność? Trzyma się to kupy i pasuje? czy bez tuby silikonu nie podchodzić? Edited April 11, 2023 by marhof Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subary Posted April 11, 2023 Share Posted April 11, 2023 A może od razu poszerzyć ? Kurde, jaki on był fajski... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marhof Posted April 11, 2023 Author Share Posted April 11, 2023 To piękna sztuka była (?) - mam nadzieję, że nadal jeździ i komuś frajdę sprawia Jak te nadkola pasowały? Czyżby nadkola od Forka miały taki sam profil jak Impreza GD? To by mocno uprościło poszukiwania. Jakoś tak w sierpniu Forek będzie miał 18tkę - do tego czasu chciałbym pozbyć się rudej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subary Posted April 12, 2023 Share Posted April 12, 2023 Pasowały bardzo dobrze, bez cięcia gięcia czy szlifowania. Jedynie tył nie "leżał" centralnie nad kołem, tylko był lekko obrócony do przodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaćwing Posted April 23, 2023 Share Posted April 23, 2023 Oryginały też tak super nie pasują.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris16 Posted April 27, 2023 Share Posted April 27, 2023 Osobiście bym zrobił to porządnie a potem machnął całą fure novolem cobra w kolorze czarnym Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamann1 Posted June 24, 2023 Share Posted June 24, 2023 Też takie zaaplikowałem, pięknie maskuje wstawki w tylnych nadkolach, obeszło się bez profesjonalnego lakierowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts