Jump to content

Stuki przy skręconych kołach.

tswiatlo

Recommended Posts

Hej.

Forester SJ XT. Podczas ruszania przy mocno skręconych kołach (głównie przy dynamicznym ruszaniu) słychać takie jakby terkotanie z przednich kół. Macie pomysł co to może być i jakie koszty naprawy?

Pozdr.!!

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

moim zdaniem na 99% przegub, choć raz się spotkałem że winowajcą było łożysko kół.

jedź na stację diagnostyczną.

17 minut temu, pawels1 napisał(a):

nie cos w skrzyni ?

99 procent przeguby, te stuki są takie same we wszystkich autach, automat czy manual, ośka czy AWD. Stukot przy dynamicznym ruszaniu na skręconych kołach to podręcznikowy objaw zużytych przegubów.

10 godzin temu, SdKfz_00 napisał(a):

okazało się górne mocowanie amortyzatora

Przerabiałem w OBK, ale wtedy strzelało "na górze" i przy wszelkich manewrach parkingowych.

Prawdopodobnie przeguby zewnętrzne, ale żeby padły nagle dwa? Jeśli skręcasz tylko w jedną stronę i to słychać - to przegub. Jeśli słyszysz przy każdym skręcaniu i na rozgrzanym silniku to może być wiskoza w dyferencjale. 

2 godziny temu, braun napisał(a):

Prawdopodobnie przeguby zewnętrzne, ale żeby padły nagle dwa? Jeśli skręcasz tylko w jedną stronę i to słychać - to przegub. Jeśli słyszysz przy każdym skręcaniu i na rozgrzanym silniku to może być wiskoza w dyferencjale. 

w cvt?

Stuki są tylko przy ostrym ruszaniu z max skręconymi kołami. Chyba tylko przy skręcie w lewo ( w prawo rzadziej tak skręcam więc nie mam pewności) Przy normalnym skręcaniu nic nie słychać. Też obstawiam przegub, tyle że wewnetrzny, ten od strony skrzyni. Polecacie jakiś dobry zamiennik? Jest w ogóle dostępny sam przegub czy trzeba całą półoś wymieniać?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka