tiplo Posted April 3, 2023 Share Posted April 3, 2023 Zastanawiam się na dołożeniu kompresora czy opłaca się podnieść moc do 200km ? Czy silnik wytrzyma ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Wojtkiewicz Posted April 3, 2023 Share Posted April 3, 2023 Hm, ciekawe pytanie z punktu czysto teoretycznego, jakbym miał to robić to zrezygnowałbym z pompy wspomagania, użył elektrycznej (takiej prostej) i wystroił to na det3, alee czy silnik to zniesie to już zagadka, lepiej zastanowić sie czy wygeneruje tyle mocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaceq Posted April 3, 2023 Share Posted April 3, 2023 Historia zna nie jedno EJ20 125 km z GC które przeżyło kompresor EJ204 nie spotkałem z nim, ale znałem kiedyś hawka który na longblocka miał położony osprzęt z wrx z td04 przykręconym na bodaj 0,5b. Sprawę wystrojenia ułatwiało zainstalowane w nim LPG. Jazdy na benzynie z powodu niewystrojenia unikał. Jeździło to parę dobrych lat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebieski708 Posted April 4, 2023 Share Posted April 4, 2023 Soft turbo (0,5bara) wytrzymuje spokojnie większość wolnossących silników. Bardziej się rozchodzi o koszta/osiągi… Link to comment Share on other sites More sharing options...
s888 Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 Subaru przecież ten silnik przerobiło na diesla i też jakoś to działało Myślę że takie soft turbo na 0.5 bara mu nie zaszkodzi, tylko kwestia jak tu odprężyć silnik Kiedyś wsadziłem turbinę T25 do Civica 1.5 i na 0.5 bara śmigał aż miło, a żeby go odprężyć wsadziłem tłoki od 1.6 bo były nieco niższe. Całkowity koszt turbienia wtedy wyszedł jakieś 3000zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebieski708 Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 Do 0,5bara nie trzeba odprężać… ustawić afr i tak żeby nie było stuku. Kiedyś trochę hond i nissanów tak jeździło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts