Jump to content

Subaru Forester 2018 Wiązka haka

kokosowygosc

Recommended Posts

Hej,

zwracam się z prośbą o pomoc. Zakupiłem dedykowaną wiązkę do haka firmy hak-system z nadzieją, że wszystko będzie pasować.

https://holownicze.pl/rocznik-od-03-2013-do-11-2019/dedykowana-wiazka-subaru-forester-h51971.html

jednak wtyczki 10 pin z lewej strony za światłami nie pasują do siebie..

Tutaj instrukcja montazu tej wiązki:

https://www.ehaki.pl/media/produkty/pdf/87230662-26230522pl-subaru-forester-ab-03-13.pdf

Dzwoniłem do producenta i ma udostępnić mi rysunek techniczny wiązki to może uda się coś namotać żeby działało. 

Całym problemem jest fakt, że samochód jest w wersji z rynku amerykańskiego jak twierdził. 

Może spotkał się ktoś już z takim problemem i wie jak go rozwiązać? 

Dodaje również zdjęcie obu niepasujących kostek. Ta z prawej jest od dedykowanej wiązki, ta z lewej z samochodu. Może ktoś z was wie za co odpowiadają poszczególne piny po stronie samochodu?

336626939_233102872620717_8547262234043029071_n.jpg

Edited by kokosowygosc

Niestety nie mam nadal wiadomości od producenta, ale udało się 5 z 6 kabli. Na ten moment jest tylko problem ze wstecznym ponieważ czujniki piszczą..

Jakieś rady gdzie to podpiąć żebym nie musiał czujników wyłączać ręcznie za każdym razem? 

Jednak mam jeszcze jeden problem z brakiem napięcia na przeciwmgłowych. Na pinie 2 gniazda nie ma napięcia. Przeciwmgłowe w samochodzie normalnie się świeci. 
Czy napięcie na pinie 2 powinno pojawić się dopiero w momencie podpięcia przyczepki? Tj. lampka przeciwmgłowa samochodu gaśnie, pin 2 dostaje napięcie? image.png.a35c458341750acc8fcdc68ef084bf1f.png

W dniu 31.03.2023 o 13:39, kokosowygosc napisał(a):

Jakieś rady gdzie to podpiąć żebym nie musiał czujników wyłączać ręcznie za każdym razem? 

Teoretycznie wygląda to tak, że wiązka dedykowana rozwiązuje ten problem, w przypadku wiązek uniwersalnych trzeba za każdym razem wyłączyć czujniki z przycisku. Piszesz, że kupiłeś wiązkę dedykowaną, tylko że prawdopodobnie jest to wiązka dedykowana do modelu na EU, a Ty masz auto z USA. Czy da się to obejść, nie wiem. Być może będziesz się musiał pogodzić z koniecznością wyłączania czujników przyciskiem.

Dokładnie to usłyszałem od mechanika, który mi hak zakładał. 
No nic, na razie nadal nie mam schematu od producenta, przyjdzie mi poczekać. Na ten moment po prostu złożyłem całość oprócz boczku z kablami.

Wrócę tutaj jak będę miał schemat. 

• 3 weeks later...