kokosowygosc Posted March 30, 2023 Share Posted March 30, 2023 (edited) Hej, zwracam się z prośbą o pomoc. Zakupiłem dedykowaną wiązkę do haka firmy hak-system z nadzieją, że wszystko będzie pasować. https://holownicze.pl/rocznik-od-03-2013-do-11-2019/dedykowana-wiazka-subaru-forester-h51971.html jednak wtyczki 10 pin z lewej strony za światłami nie pasują do siebie.. Tutaj instrukcja montazu tej wiązki: https://www.ehaki.pl/media/produkty/pdf/87230662-26230522pl-subaru-forester-ab-03-13.pdf Dzwoniłem do producenta i ma udostępnić mi rysunek techniczny wiązki to może uda się coś namotać żeby działało. Całym problemem jest fakt, że samochód jest w wersji z rynku amerykańskiego jak twierdził. Może spotkał się ktoś już z takim problemem i wie jak go rozwiązać? Dodaje również zdjęcie obu niepasujących kostek. Ta z prawej jest od dedykowanej wiązki, ta z lewej z samochodu. Może ktoś z was wie za co odpowiadają poszczególne piny po stronie samochodu? Edited March 30, 2023 by kokosowygosc Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted March 30, 2023 Share Posted March 30, 2023 raczej ta z lewej jest od samochodu nie pomyliłeś się ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted March 30, 2023 Author Share Posted March 30, 2023 Dokładnie tak. Poprawiłem post w momencie gdy napisałeś odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted March 30, 2023 Share Posted March 30, 2023 jesteś w stanie wskazać która to jest wiązka ? wi-74857e.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted March 30, 2023 Author Share Posted March 30, 2023 Prawdopodobnie R79. Wygląda na zdjęciach identycznie. Znalazłem również w sieci przed momentem jej pinout. Nie wiem tylko teraz co z pinoutem wiązki producenta.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted March 30, 2023 Share Posted March 30, 2023 Dokładnie to od strony samochodu już masz. Producent też powinien mieć schemat. Nie ma nigdzie na stronie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted March 30, 2023 Author Share Posted March 30, 2023 Na stronie jest z tego co widzę tylko instrukcja montażu którą tu już zamieściłem. Napisałem też maila do producenta odnośnie udostępnienia schematu, dość niemiły pan po drugiej stronie słuchawki polecił mi to zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted March 31, 2023 Author Share Posted March 31, 2023 Niestety nie mam nadal wiadomości od producenta, ale udało się 5 z 6 kabli. Na ten moment jest tylko problem ze wstecznym ponieważ czujniki piszczą.. Jakieś rady gdzie to podpiąć żebym nie musiał czujników wyłączać ręcznie za każdym razem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted March 31, 2023 Author Share Posted March 31, 2023 Jednak mam jeszcze jeden problem z brakiem napięcia na przeciwmgłowych. Na pinie 2 gniazda nie ma napięcia. Przeciwmgłowe w samochodzie normalnie się świeci. Czy napięcie na pinie 2 powinno pojawić się dopiero w momencie podpięcia przyczepki? Tj. lampka przeciwmgłowa samochodu gaśnie, pin 2 dostaje napięcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted April 1, 2023 Share Posted April 1, 2023 W dniu 31.03.2023 o 13:39, kokosowygosc napisał(a): Jakieś rady gdzie to podpiąć żebym nie musiał czujników wyłączać ręcznie za każdym razem? Teoretycznie wygląda to tak, że wiązka dedykowana rozwiązuje ten problem, w przypadku wiązek uniwersalnych trzeba za każdym razem wyłączyć czujniki z przycisku. Piszesz, że kupiłeś wiązkę dedykowaną, tylko że prawdopodobnie jest to wiązka dedykowana do modelu na EU, a Ty masz auto z USA. Czy da się to obejść, nie wiem. Być może będziesz się musiał pogodzić z koniecznością wyłączania czujników przyciskiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted April 2, 2023 Author Share Posted April 2, 2023 Dokładnie to usłyszałem od mechanika, który mi hak zakładał. No nic, na razie nadal nie mam schematu od producenta, przyjdzie mi poczekać. Na ten moment po prostu złożyłem całość oprócz boczku z kablami. Wrócę tutaj jak będę miał schemat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted April 5, 2023 Author Share Posted April 5, 2023 Oto schemat jaki uzyskałem od producenta hak-system. Nie wiem czy jestem w stanie coś na jego podstawie ugrać, nie ma żadnego dodatkowego opisu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowygosc Posted April 22, 2023 Author Share Posted April 22, 2023 Hej, wiecie może gdzie jest zlokalizowany moduł od czujników parkowania? To ostatnia rzecz jaka zostaje mi do zrobienia. Przy lewym boczku znalazłem 2 moduły, jednak żaden nie wydaje się odpowiadać za czujniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts