TBS Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 30.000 km i w ciągu 3- 4 miesięcy problem z akumulatorem, raz już był ładowany, świecą się kontrolki jutro jadę znowu do Aso , fakt robi się krótkie przebiegi raz w miesiącu robimy dłuższe czyli pół Polski przejeżdżamy lub szuka GPS auto stoi pod chmurką auto ma dwa lata.Dziś Dzwoniliśmy do Aso byli w szoku ze znowu problem z akumulatorem, mieliście problem taki lub podobny jakieś rozwiązanie oprócz wymiany na nowy, jeżeli kupie nowy to może problem z niknie lub nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 9 minut temu, TBS napisał(a): Dziś Dzwoniliśmy do Aso byli w szoku ze znowu problem z akumulatorem taaa na pewno. Problem z aku w Subaru to powszechny problem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mio1 Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 Mój jest w samochodzie od grudnia 2016 roku, czyli od początku gdy kupiłem samochód , nigdy nie miałem problemów z akumulatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamW202 Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 10 godzin temu, mio1 napisał(a): Mój jest w samochodzie od grudnia 2016 roku, czyli od początku gdy kupiłem samochód , nigdy nie miałem problemów z akumulatorem. Auto ma dwa lata więc e-boxer, Twój SJ to zupełnie inne auto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamW202 Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 11 godzin temu, TBS napisał(a): 30.000 km i w ciągu 3- 4 miesięcy problem z akumulatorem, raz już był ładowany, świecą się kontrolki jutro jadę znowu do Aso , fakt robi się krótkie przebiegi raz w miesiącu robimy dłuższe czyli pół Polski przejeżdżamy lub szuka GPS auto stoi pod chmurką auto ma dwa lata.Dziś Dzwoniliśmy do Aso byli w szoku ze znowu problem z akumulatorem, mieliście problem taki lub podobny jakieś rozwiązanie oprócz wymiany na nowy, jeżeli kupie nowy to może problem z niknie lub nie. Czytałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stankiew62 Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 Mam Forestera z USA rocznik 2018, silnik 2.5, nie ma problemu. Brat ma Outbacka, także z USA, silnik ten sam. Akumulator już zmieniony, problem pozostał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk123 Posted March 31, 2023 Share Posted March 31, 2023 Problem z rozładowującym się akumulatorem mam w swoim Foresterze od prawie 8 lat. Jak go kupiłem i założyłem LPG to co kilka miesięcy pojawiał się problem więc wymieniłem akumulator jakieś 6-7 lat temu. Przez dłuższy czas był spokój jak akumulator był nowy. Ale 2-3 razy w roku podładowywałem akumulator. Zazwyczaj pilnowałem stanu naładowania ( ładowarka usb w gnieździe zapalniczki z miernikiem) i jak poziom naładowania spadał do 12V to podładowywałem akumulator. O kradzież podejrzewałem instalację LPG bo zazwyczaj gdy pojawiał się problem rozładowanego akumulatora paliła się kontrolka LPG. W tamtym miesiącu znowu padł akumulator 2 dni po tym jak przejechałem z 800 km w trasie więc stwierdziłem że trzeba po 7 latach wymienić akumulator. Po wymianie przejeździłem z dwa tygodnie bez problemu i później auto stało z 4 dni. Niestety po tym postoju nie udało mi się już odpalić auta. Podłączyłem prostownik i znalazłem złodzieja. Cały silnik zimny a EGR ciepły i piszczał. Kontrolki LPG też się świeciły ale wyciągnięcie bezpiecznika nic nie zmieniło. Chciałem dokładnie sprawdzić jaki prąd pobiera egr jak piszczy ale po odłączeniu klemy problem zniknął. Wyczyściłem i nasmarowałem EGR . Nie wyświetlały mi się żadne błędy. W sumie to szukam dalej problemu bo nie wiem czy winny jest EGR czy błąd sterownika, czy błąd instalacji LPG. Jak będzie lepsza pogoda to poszukam z którego bezpiecznika zasilany jest egr i dodam przekaźnik żeby go odłączyć w czasie postoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TBS Posted April 2, 2023 Author Share Posted April 2, 2023 Mi udało się wymienić akumulator na gwarancji wiec na razie będzie spokój , będę dwa razy go podładowywał przed zimą i latem , myślę że to będzie dobre rozwiązanie . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TBS Posted April 2, 2023 Author Share Posted April 2, 2023 W dniu 28.03.2023 o 22:17, mio1 napisał(a): Mój jest w samochodzie od grudnia 2016 roku, czyli od początku gdy kupiłem samochód , nigdy nie miałem problemów z akumulatorem. Jak to robisz wiekszość pisze że są problemy z aku. albo jeżdzisz dużo lub mniej elektroniki masz już sam nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mio1 Posted April 2, 2023 Share Posted April 2, 2023 2 godziny temu, TBS napisał(a): Jak to robisz wiekszość pisze że są problemy z aku. albo jeżdzisz dużo lub mniej elektroniki masz już sam nie wiem. Sprawdzam ilość elektrolitu m/w raz na pół roku, jeśli trzeba uzupełniam , i doładowuję ładowarką . To wszystko, nic więcej nie musisz robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mio1 Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 Ostatnio pochwaliłem się ,że nie mam problemów z akumulatorem, owszem nie mam ale zmierzyłem gęstość elektrolitu po naładowaniu akumulatora ,nie była zadowalająca. Doszedłem do wniosku ,że zaczyna się okres urlopowy ,wyjazdy i nie chcę by mnie gdzieś w "polu" dopadła niemoc akumulatora.Zatem zakupiłem nowy, jest to SEBANG EFB 65aH, już go zamontowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts