Jump to content

Subaru Legacy 2020 2.5 - code DTC B1A00

Recommended Posts

Cześć,

Proszę o pomoc w interpretacji powstałego błędu. Podczas diagnozy pojawił się stały/obecny błąd B1A00 i był wspólny z historycznymi. Było przy nim wiele innych ale tamte udało się skasować. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć informacji co oznacza ten błąd. Według mojej najlepszej wiedzy pojawił się w momencie jak rozładował mi się akumulator, a podczas próby uruchomienia systemy padł kilka razy. Po wymianie na nowy akumulator nie było błędu. Aktualnie nie ma kontrolki CEL ani innej, natomiast błąd znalazłem podczas przypadkowej diagnozy. Samochód jeździ normalnie i każdy system działa prawidłowo.

Udało mi się ustalić, że błąd należy do sekcji FRM (Front Relay Module), nie da się go skasować.

Kolejne moje pytanie to czy tak powinno być, że podczas diagnostyki szyny can pokazuje inny status niż ok. Czyżby tam było jakieś uszkodzenie?  

Z góry dziękuję za sugestie i pomysły.

IMG_4232.JPG

IMG_4233.JPG

• 4 weeks later...

Problem rozwiązany. Temat do zamknięcia.
Wymiana modułu przednich przekaźników 88101AN00A (FRM) na inny spowodowało brak błędu. 
Błąd B1A00 dotyczył wewnętrznej usterki pamięci. Prawdopodobnie zwarcie w instalacji przednich halogenów i klaksonu mogła uszkodzić układ.

IMG_4239.JPG