Jump to content

Forester XT 2013 - silnik padł? Jakie scenariusze?

Qóba

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

piszę w imieniu swojego Taty, który ma spory problem ze swoim Forkiem XT (2013 r., 186 tys. km przebiegu).

Samochód na ostatniej trasie z Olsztyna do Sopotu, zaczął się „telepać” przy postoju, bez względu na to czy był w trybie skrzyni D czy N/P. W trasie jechał normalnie, dojechał do Gdańska, gdzie padł i nie chciał już nawet odpalić.

Został zawieziony do serwisu Subaru w Sopocie (nie-ASO), gdzie poszukiwano przyczyn usterki, po weryfikacji układu paliwowego itd., zmierzono kompresję na jednym z cylindrów - wynik: 4 bary :cry:

W tej chwili nie wiadomo co dalej, mój Tata stoi przed decyzją co robić - naprawa i dalsza weryfikacja w tym serwisie raczej odpada, bo jeżeli mielibyśmy to naprawiać to wolałbym wysłać auto do serwisu, który zjadł zęby na tych naprawach - czyli pewnie Warszawa lub Nowy Sącz.  

Mam do Was pytania:

1. Jakie tu mogą być scenariusze w wersji optymistycznej i pesymistycznej?

2. Czy to prawda, że przy wersji czarnego scenariusza naprawa to nawet 40 tysięcy złotych? Ile +/- kosztuje kapitalny remont tego motoru w Subaru? Ja niestety orientuje się tylko w starszych 2.0/2.5 turbo…

Będę wdzięczny za radę co tu robić i jak to zdiagnozować. Tata i tak przymierzał się do zmiany auta, więc może po diagnozie lepiej go sprzedać jako uszkodzonego i ktoś zrobi „po swojemu”.

Dzięki,

Kuba

Edited by Qóba

Bez rozbiórki silnika można założyć, że popłynął tłok - kamerka w otwór świecy może to wyjaśnić.

Co do cen takie rzeczy pyta się u źródła -  ale jest pewne ale, dużo serwisów nie poda cen jak nie rozbierze silnika ale +40k.zł to ktoś grubo odpłynął

od rzeczywistości.

Jeżeli wał korbowy jest ok to można założyć, że naprawa powinna się zamknąć kwotą 7 - 9 k. zł.

Co do decyzji sprzedaży nie wypowiem się, ale..

images?q=tbn:ANd9GcR-OOYnnjxlLpxsMSrjBxi

40tysięcy to chyba wymiana silnika razem ze skrzynią biegów, tak że aż tak strasznie nie powinno być. Scenariuszy może być wiele od zaworu przywieszonego z nagarem po pęknięty tłok i gorzej...ale tak jak kolega wyżej napisał, bez otworzenia silnika to wróżenie z fusów:( Z ciekawości, czy auto ma LPG?

Edited by adamW202

w ej255 miałem coś podobnego i to była wina padniętego elektrozaworu avcs. Silnik pracujący na niskich obrotach na krzywkach dla wyższych ma przedmuchy w cylindrze. Tak na światełko w tunelu :) Też brakło kompresji na jednym cylindrze.

Edited by VEC
  • Upvote 1

Dziękuję Wam za pierwsze odpowiedzi. Jutro będę się orientował w serwisach jak z terminami i chęcią na takie diagnozy.

@adamW202, samochód nie ma i nigdy nie miał LPG, regularny serwis olejowy i dobrej jakości paliwo. 

• Upvote 1

15 godzin temu, Qóba napisał(a):

przy wersji czarnego scenariusza naprawa to nawet 40 tysięcy złotych?

To nie SBD :P. Jak nie ma dziury w bloku (a nie ma), to raczej jest to kwota MOCNO zawyżona.

4bar to może być pęknięta półka między pierścieniami lub niedomknięty zawór (jakieś zanieczyszczenie itd).

15 godzin temu, Qóba napisał(a):

wynik: 4 bary :cry:

Też miałem 4 bary, pękła półka tłoka.

Tak czy siak silnik do rozebrania, a już jak będzie na stole to grzechem było by nie wymienić panewek itd

Dychy zabraknie.

tłok.jpg

12 minut temu, Qóba napisał(a):

@koziolek też w tym motorze? Jak finalnie wyszło to finansowo?

Nie, mój silnik jest starszej generacji EJ, u Ciebie jest F.

9 minut temu, Karas napisał(a):

z 2i pół  dychy bedzie ta zabawa kosztowała

No faktycznie grubo:blink:

Grubo :( Ma człowiek trochę serca do tych aut, w sumie to już drugi Forek rodziców, ja drugi WRX i cierpliwość jeszcze jest..

Forek w przyszłym tygodniu wyrusza w podróż do Nowego Sącza do @carfit. Zobaczymy co dalej. Swoją drogą to może przy okazji Tatę bym na remap namówił :mrgreen:

Edited by Qóba
  • Like 2
  • Upvote 1

W dniu 23.03.2023 o 18:03, Qóba napisał(a):

Cześć wszystkim,

piszę w imieniu swojego Taty, który ma spory problem ze swoim Forkiem XT (2013 r., 186 tys. km przebiegu).

Samochód na ostatniej trasie z Olsztyna do Sopotu, zaczął się „telepać” przy postoju, bez względu na to czy był w trybie skrzyni D czy N/P. W trasie jechał normalnie, dojechał do Gdańska, gdzie padł i nie chciał już nawet odpalić.

Został zawieziony do serwisu Subaru w Sopocie (nie-ASO), gdzie poszukiwano przyczyn usterki, po weryfikacji układu paliwowego itd., zmierzono kompresję na jednym z cylindrów - wynik: 4 bary :cry:

W tej chwili nie wiadomo co dalej, mój Tata stoi przed decyzją co robić - naprawa i dalsza weryfikacja w tym serwisie raczej odpada, bo jeżeli mielibyśmy to naprawiać to wolałbym wysłać auto do serwisu, który zjadł zęby na tych naprawach - czyli pewnie Warszawa lub Nowy Sącz.  

Mam do Was pytania:

1. Jakie tu mogą być scenariusze w wersji optymistycznej i pesymistycznej?

2. Czy to prawda, że przy wersji czarnego scenariusza naprawa to nawet 40 tysięcy złotych? Ile +/- kosztuje kapitalny remont tego motoru w Subaru? Ja niestety orientuje się tylko w starszych 2.0/2.5 turbo…

Będę wdzięczny za radę co tu robić i jak to zdiagnozować. Tata i tak przymierzał się do zmiany auta, więc może po diagnozie lepiej go sprzedać jako uszkodzonego i ktoś zrobi „po swojemu”.

Dzięki,

Kuba

Tak z ciekawości.. jeździsz do ASO? Do 2.0DIT była aktualizacja oprogramowania ze względu na ryzyko popłynięcia tłoka. Z tego co pamiętam na pierwszym sofcie było trochę z ubogo i robili update. Poza tym w pierwszej wersji te silniki miały tendencję do generowania drgań odczuwalny na kierownicy. Po zmianie softu nie było tego problemu. Aktualizacja wprowadzała kilka istotnych zmian. Może to być przyczyna awarii w Twoim przypadku. 

1 godzinę temu, ir3n3usz napisał(a):

Tak z ciekawości.. jeździsz do ASO? Do 2.0DIT była aktualizacja oprogramowania ze względu na ryzyko popłynięcia tłoka. Z tego co pamiętam na pierwszym sofcie było trochę z ubogo i robili update. Poza tym w pierwszej wersji te silniki miały tendencję do generowania drgań odczuwalny na kierownicy. Po zmianie softu nie było tego problemu. Aktualizacja wprowadzała kilka istotnych zmian. Może to być przyczyna awarii w Twoim przypadku. 

Możesz zgłębić temat?

Też posiadam FSJ XT z 2013 r . 

Na razie przebieg 93tyś ale jak czytam temat to trochę mnie zaskoczył.

1 godzinę temu, ir3n3usz napisał(a):

Samochód do 2017 roku był serwisowany w ASO, później nie-ASO, więc pytanie kiedy ta akcja serwisowa miała miejsce? Możesz podać jakieś szczegóły?

13 godzin temu, Qóba napisał(a):

Samochód do 2017 roku był serwisowany w ASO, później nie-ASO, więc pytanie kiedy ta akcja serwisowa miała miejsce? Możesz podać jakieś szczegóły?

13 godzin temu, Mateusz91 napisał(a):

Możesz zgłębić temat?

Też posiadam FSJ XT z 2013 r . 

Na razie przebieg 93tyś ale jak czytam temat to trochę mnie zaskoczył.

https://srt.subaru.pl/

wpisz VIN i będzie wiadomo, czy samochód miał jakieś kampanie. Tak czy inaczej, zawsze warto podjechać do ASO i sprawdzić czy nie ma aktualizacji softu jak ktoś ma 2.0 DIT 

Edited by ir3n3usz

Dzięki, sprawdziłem - były dla tego Forka wyłącznie dwie akcje serwisowe:

1. Wyłącznik świateł stop

2. Instalacja elektryczna w kolumnie kierowniczej

także to raczej nie ten trop..

W dniu 24.03.2023 o 18:39, ir3n3usz napisał(a):

była aktualizacja oprogramowania ze względu na ryzyko popłynięcia tłoka. Z tego co pamiętam na pierwszym sofcie było trochę z ubogo i robili update

Noo była.... niejedna :huh: podobnie jak w dieslu, tylko ciut za późno :mellow:. Jeśli chodzi o FXT 2.0 DIT i  problem z 10103AC310 to sorry... nie tu problem :huh: