Jump to content

Wiązka haka, nie działa lewa lampa postojowa w bagażniku rowerowym


rakukrakow

Recommended Posts

Panowie, mam pytanie: Niedawno montowałem hak w aso. Niestety po podpięcia bagażnika rowerowego nie świeci się lewa pozycja i podświetlanie tablicy na bagażniku, wszystkie inne światła działają. 

Czy to oznacza, że wiązka haka jest źle podpięta ?? czy może jakiś bezpiecznik padł podczas wpinania ? 

Z tego co znalazłem w bezpiecznikach to jest jeden dotyczący wiązki, nie ma bezpieczników odpowiedzialnych za poszczególne elementy wiązki i czy na pewno jest to jeden bezpiecznik ? Jeśli nie, to gdzie szukać tego od lewej pozycji ? 

 

Dla dopytujących, podpinałem drugi bagażnik do wiązki 13 pin i jest dokładnie to samo. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, aflinta napisał:

Czy wcześniej wszystko działało? Może warto podjechać do tych co montowali i zapytać czemu nie działa.

 

 

Nie wiadomo czy działało, bo podpinam pierwszy raz bagażnik. 

W ostateczności będę musiał podjechać do tych, którzy montowali, ale szkoda 90 km w jedną stronę jechać, jeśli był by to tylko bezpiecznik. Stąd moje pytanie. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, rakukrakow napisał:

Nie wiadomo czy działało, bo podpinam pierwszy raz bagażnik. 

W ostateczności będę musiał podjechać do tych, którzy montowali, ale szkoda 90 km w jedną stronę jechać, jeśli był by to tylko bezpiecznik. Stąd moje pytanie. 

Może być uszkodzone gniazdo w wiązce albo sama wiązka, zły montaż raczej można wykluczyć bo pewnie wiązka jest dedykowana. Jeden bezpiecznik wystarczy do całego bagażnika - w autach stosuje się sterowanie masą.

Link to comment
Share on other sites

Zamiast WD40 lepiej Kontakt. Ale jak niedawno zakładane nie powinno być korozji na konektorach i  udałbym się tam gdzie zakładali lub chociaż do nich zadzwonił z problemem.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, STRAZAK napisał:

A bagażnik działał przed podpięciem do auta ? i jeszcze jedno czy gniazdo sprawdzałeś na innych przyczepkach czy co tam masz pod ręką ?

 

Bagażnik jest nowy. Jak hak.

 

Sprawdzałem inny bagażnik, nie działa także lewe światło postojowe i podświetlenie tablicy. 

Sprawdzę jeszcze na wszelki wypadek mój bagażnik u kumpla na innym aucie. 

 

Do serwisu który zakładała, jestem już umówiony, wygląda jednak jak coś z wiązką. 

Wg schematu elektrycznego światło postojowe lewe i prawe mają oddzielne zasilanie. 

schematy-gniazda-przyczepy-7-pin-gniazdo

Edited by rakukrakow
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Do sprawdzenia pin 7, a do tego do sprawdzenia czy dobrze ten przewód został wpięty/wlutowany do wiązki świateł. U mnie po montażu wiązki miałem problem ze wstecznym i kierunkami. Okazało się, że kostka była za luźno dopięta.

Link to comment
Share on other sites

46 minut temu, ewemarkam napisał(a):

Czasem paproki montują to na tzw szybko złączach takich zaciskanych. Średnio to później działa. Najlepiej zawsze przylutować przewód do przewodu.

Albo kostki np takie :)IMG_20221125_181001.thumb.jpg.6bdd7585980490845b393e499559b868.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...