Jump to content

OBK MY'21 aktualizacja systemu i dodatkowe funkcje

leszekrusin

Recommended Posts

Cześć,

Od roku jeżdżę OBK w wersji CROSS, auto u mnie od nowości. Śledzę wątki na forum, ale w zasadzie to się nie udzielam - jak wiadomo do momentu, kiedy sam człowiek chce o coś zapytać bo w internecie nie znalazł odpowiedzi:biglol: Może ktoś z Was będzie zorientowany. Mianowicie, w instrukcji obsługi wyczytałem, że w aucie, w ASO, można włączyć dwie funkcje:

1. Automatyczne włączanie się świateł mijania w momencie włączenia się wycieraczek w trakcie deszczu,

2. Pozostawienie świateł mijania włączonych po wyjściu i wyłączeniu samochodu przez kilka/kilkanaście sekund (do wyboru),

Kilka razy zwracałem się z pytaniem, o włączenie tych opcji do ASO (zgodnie z instrukcją obsługi), ale chyba nie są za bardzo zorientowani jak to zrobić, bo nie dostaję odpowiedzi.... W zasadzie jak na tą klasę samochodu to nie powinny być jakieś straszne fajerwerki, bo w starszych samochodach już to miałem...

Kolejna kwestia jest taka, że kilka dni temu po wejściu do samochodu i włączeniu zapłonu, dostałem komunikat (z którego się nawet całkiem ucieszyłem), że mogę zaktualizować system audio/infotainment/starlink czy jak to tam nazwać. Jak już znalazłem chwilę czasu żeby się tym zająć, to okazało się, że aktualizacja bez problemu się ściągnęła (przez wifi), ale w trakcie samej instalacji wyskakuje komunikat, że w trakcie aktualizacji wystąpił błąd i mogę zacząć od nowa. I tak w kółko... Ktoś może coś?

Nie zwracałem się z tym do ASO bo tak trochę widzę, że sami czasami nie wiedzą o co chodzi z takimi niuansami... może przez to że nie ma jakiegoś oddziału oficjalnej dystrybucji w Polsce, albo przez to że to jeszcze świeży model u nas... poza tym patrzą na mnie jak na idiotę jak pytam o takie pierdoły...:biglol:

Nie są to może problemy życiowe, ale pomyślałem, że jak ktoś coś miałby wiedzieć, to pewnie tutaj na forum...;)

Hej, temat raczej do ogarnięcia, widziałem te funkcje na filmikach youtubowych. 

a instrukcję czytałeś?

temat 1 i 2 masz na screenie. Nie wiem jak to jest przetłumaczone na PL bo auto odbieram za kilka dni ale po EN jest tak :
1. Car settings - auto light sensor - wiper link - on

2. Car settings - welcome light - leaving time set

odnośnie update, z pendrive najlepiej.

ps zadowolony z auta?

E30B8104-9BE1-459E-8540-B4A99670E1F9.jpeg

1B1EB754-E449-4A2D-B037-6CA20EC1C52F.jpeg

On 10/14/2022 at 4:22 PM, leszekrusin said:

Kolejna kwestia jest taka, że kilka dni temu po wejściu do samochodu i włączeniu zapłonu, dostałem komunikat (z którego się nawet całkiem ucieszyłem), że mogę zaktualizować system audio/infotainment/starlink czy jak to tam nazwać. Jak już znalazłem chwilę czasu żeby się tym zająć, to okazało się, że aktualizacja bez problemu się ściągnęła (przez wifi), ale w trakcie samej instalacji wyskakuje komunikat, że w trakcie aktualizacji wystąpił błąd i mogę zacząć od nowa. I tak w kółko... Ktoś może coś?

U mnie MY'21 Cross aktualizacja przeszła bez problemu, trochę trwała. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to próba zresetowania systemu multimedialnego (należy przycisnąć przycisk głośności bardzo długo), a jak to nie pomoże to przywrócenie do ustawień fabrycznych i wtedy próba aktualizacji.

W dniu 15.10.2022 o 09:42, artaa napisał:

A standardowo restart elektroniki = odpięcie akumulatora na 10 minut?

Może pomoże i aktualizacja będzie chętna do współpracy.

Dzieki! Racja, warto spróbować od najprostszych rozwiązań ;) Znajdę chwilę czasu i będę się bawił, tym bardziej, że też widzę pojawiły się inne sugestie.

14 godzin temu, Borowik napisał:

Hej, temat raczej do ogarnięcia, widziałem te funkcje na filmikach youtubowych. 

a instrukcję czytałeś?

temat 1 i 2 masz na screenie. Nie wiem jak to jest przetłumaczone na PL bo auto odbieram za kilka dni ale po EN jest tak :
1. Car settings - auto light sensor - wiper link - on

2. Car settings - welcome light - leaving time set

odnośnie update, z pendrive najlepiej.

ps zadowolony z auta?

E30B8104-9BE1-459E-8540-B4A99670E1F9.jpeg

1B1EB754-E449-4A2D-B037-6CA20EC1C52F.jpeg

Cześć,

No właśnie w instrukcji na nasz rynek, nie ma tego ustawienia 'wiper link', nie ma też ustawienia 'light sensor'. Jak będę w domu mogę podesłać zdjęcia z instrukcji. Nie ma też tych opcji ustawień w ustawieniach samochodu na wyświetlaczu (oczywiście szukałem).

Jeśli chodzi o 'welcome light' to wg polskiej instrukcji chodzi tu o światła wewnątrz samochodu. 

Jest za to napisane, że obie te opcje tj. (światła+wycieraczki) oraz ten tzw. leaving home/ coming home mogę być włączone/wyłączone w ASO. Jest też napisane, że oświetlenie powitalne zewnętrzne domyślnie jest włączone - u mnie nie jest. No chyba, że wersja CROSS tych funkcji nie posiada...

No nic walczę dalej ;)

20220816_074021.jpg

Edited by leszekrusin

11 godzin temu, ivo napisał:

U mnie MY'21 Cross aktualizacja przeszła bez problemu, trochę trwała. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to próba zresetowania systemu multimedialnego (należy przycisnąć przycisk głośności bardzo długo), a jak to nie pomoże to przywrócenie do ustawień fabrycznych i wtedy próba aktualizacji.

Dzięki za sugestię, będę próbował. Nie mam trochę czasu niestety, żeby tak na spokojnie usiąść i popróbować tych wszystkich rzeczy. Tzn. czas czasem, chodzi o to, że zawsze jest coś bardziej pilnego do roboty...

• Cheers! 1

13 godzin temu, sartek napisał:

@Borowik poczytaj poniżej :)

Tak, widziałem i śledzę wątek na forum;)

Z auta jestem bardzo zadowolony. Tak uniwersalnego i pozytywnego auta nie miałem. Wiedziałem, że wybieram po namyśle, po porównaniu z różnymi innymi samochodami itd. a mimo to cały czas jestem OBK miło zaskoczony. Zresztą wybierając samochód, przymierzałem się do różnych niemieckich modeli, do Volvo, Toyoty czy Mazdy, nawet dorwałem jakąś po-demówkę Jeepa Grand Cherokee i Subaru mi 'siadło' najbardziej. Może to dziwne ale nawet wnętrze wydało mi się lepsze niż w innych samochodach, które do tej pory były przeze mnie uważane za 'premium.' Miałem pewne obawy jeśli chodzi o moc, a nawet nie tyle moc, co sposób jej oddania (CVT i silnik wolnossący), bo przez kilka lat jeździłem z silnikami benzynowymi turbo (1.8 tsi + dsg). Okazało się, że osiągi do normalnej jazdy wystarczają. CVT i tak daje szybki start jak trzeba uciec ze skrzyżowania (dodatkowo tryb S), a jak kilka razy potrzebowałem dynamicznie pojechać po krajówce (powyprzedzać), to włączyłem tryb S i pobawiłem się łopatkami. Na autostradzie wiadomo - tempomat i płynna jazda. 

Zależało mi na tapicerce z wersji CROSS (dzieci, pies i generalnie często wsiadam do auta mokry, spocony i obłocony - takie hobby ;)) więc dlatego stanęło na tej wersji.

• Upvote 1

No spróbowałem wszystkich przez Was zasugerowanych sposobów na aktualizację systemu i nic... tak jak za pierwszym razem aktualizacja nie chce się zainstalować. Generalnie za każdym razem w tym samym miejscu 'paska postępu' pojawia się komunikat, że aktualizacja nie powiodła się. Pewnie pomęczę jednak ASO i wrócę u nich jeszcze do tematu włączenia tych opcji, o których pisałem...zobaczymy;) Dzięki za wszystkie sugestie!

A nie zagląda tu nikt z przedstawicielstwa Subaru?

18 godzin temu, ivo napisał:

A powiedz proszę, czy aktualizowałeś system przy włączonym silniku? Czy tylko włączonym ACC? ...o ile to ma znaczenie...

9 godzin temu, leszekrusin napisał:

Cześć,

No właśnie w instrukcji na nasz rynek, nie ma tego ustawienia 'wiper link', nie ma też ustawienia 'light sensor'. Jak będę w domu mogę podesłać zdjęcia z instrukcji. Nie ma też tych opcji ustawień w ustawieniach samochodu na wyświetlaczu (oczywiście szukałem).

Jeśli chodzi o 'welcome light' to wg polskiej instrukcji chodzi tu o światła wewnątrz samochodu. 

Jest za to napisane, że obie te opcje tj. (światła+wycieraczki) oraz ten tzw. leaving home/ coming home mogę być włączone/wyłączone w ASO. Jest też napisane, że oświetlenie powitalne zewnętrzne domyślnie jest włączone - u mnie nie jest. No chyba, że wersja CROSS tych funkcji nie posiada...

No nic walczę dalej ;)

20220816_074021.jpg

Z tego wynika że włączanie świateł po wykryciu deszczu przez wycieraczki jest Włączone domyślnie. Tak samo jak 30 sekund światła po opuszczeniu pojazdu. W ASO można to tylko zmienić.

ciekawe że US i Kanada mają rozbudowane menu ustawień a EU nie. 

5 hours ago, leszekrusin said:

A powiedz proszę, czy aktualizowałeś system przy włączonym silniku? Czy tylko włączonym ACC? ...o ile to ma znaczenie...

Przy włączonym silniku podczas jazdy. A mianowicie wyglądało to tak, że najpierw pobrało mi aktualizację (ustawiłem sobie telefon jako hotspot WiFi, do którego stacja multimedialna podłączyła się) a następnie po pobranej aktualizacji był proces jej instalacji gdzie był wyraźnie widoczny komunikat, aby nie wyłączać silnika. Pierwszy i drugi etap wykonałem podczas tej samej jazdy bez gaszenia silnika (nie wiem czy to ma znaczenie, ale także miałem wyłączony start-stop).

Może ma za mało pamięci na dysku aby rozpakować pliki instalacyjne. Wtedy może masz jakieś inne pliki ściągniete gotowe do instalacji takie jak mapy, może trzeba najpierw je poinstalować, a potem spróbować zainstalować aktualizację systemu.

Może Tobie ściągneło się coś z błędami i podczas instalacji sprawdza poprawność danych i kończy się to błędem? Może warto wymusić ponowne ściągniecie aktualizacji. Jeśli nie ma żadnej opcji w menu to może przywrócenie ustawień fabrycznych wymaże ściągnięte pliki.

• 4 weeks later...
W dniu 17.10.2022 o 10:58, leszekrusin napisał(a):

Cześć,

No nic walczę dalej ;)

20220816_074021.jpg

U mnie też światła nie włączają się przy jeździe w dzień, lewa manetka na auto i prawa na auto i gdy pada deszcz. 
coś w serwisie udało Ci się ustalić?

Ja niebawem na zmianie oleju zapodam im ten temat. 

36 minut temu, luksp napisał(a):

Myśli że tylko dzięki relingom uzyskali taki wynik?  wg mnie musi być coś dodatkowego w dachu

Ja wychodzę z założenia, że te rozkładane relingi są po prostu słabsze.

• 2 weeks later...
W dniu 13.11.2022 o 20:28, Borowik napisał(a):

U mnie też światła nie włączają się przy jeździe w dzień, lewa manetka na auto i prawa na auto i gdy pada deszcz. 
coś w serwisie udało Ci się ustalić?

Ja niebawem na zmianie oleju zapodam im ten temat. 

Przepraszam, że odpisuję z takim opóźnieniem  ale jakoś ostatnio dużo zajęć i nie wchodziłem na forum. No niestety, prosiłem jeszcze raz aso żeby spróbowali dowiedzieć się co w temacie, co można zrobić ale zero odzewu...:/ szczerze powiem, ze pod tym kątem to moje aso skody dużo bardziej szanuje klienta...

Jak nie wiedzą to siedzą cicho. U mnie na szafie 2300km. Średnie spalanie 7,1 i  niebawem oliwa przy 3 tys. Dam znać co mi powiedzą. Jeszcze myślę nad potestowaniem przy manetce od świateł na AUTO ale na automatycznych drogowych lub na wyłączonych automatycznych drogowych. Nie ma pogody do testowania :-)

Ale światła „follow me home” działają u mnie. 

Tez wyszedłem z założenia, że zbliża się przegląd przy 30 kkm, to jak odstawie auto do aso, to ich pomęczę. Widziałem w filmach na yt, że w wersjach na rynek USA, łatwo można dostać się do menu serwisowych ustawień i nawet samemu wiele opcji wlaczyc/wylaczyc/zmienić.

Np czułość czujnika zmierzchu i inne. Spróbowałem tego u siebie i faktycznie wszedłem w jakieś serwisowe menu ale nic ustawić nie mogłem (nie miałem takich opcji jak te auta na rynek usa). A masz w ogóle w ustawieniach taka opcje 'follow me home'?

Follow me home działa mi na takiej zasadzie:

Ale raczej myślałem że powinno to działać tak, że zawsze jak zamykam albo otwieram auto to świecą się światła, a nie że muszę najpierw przed wyjściem z samochodu 'mrugnac' światłami. 

Edited by leszekrusin
Uzupelnienie

4 godziny temu, leszekrusin napisał(a):

Np czułość czujnika zmierzchu i inne. Spróbowałem tego u siebie i faktycznie wszedłem w jakieś serwisowe menu ale nic ustawić nie mogłem (nie miałem takich opcji jak te auta na rynek usa). A masz w ogóle w ustawieniach taka opcje 'follow me home'?

Wiele różnych funkcji można przestawić serwisowym SSM4, a ściślej w BIU. Nawet można wyłączyć całkowicie układ TPMS. 

W dniu 26.11.2022 o 18:22, Borowik napisał(a):

Ustawień żadnych nie mam. Ps auta na rynek USA to inna bajka inny soft inna fabryka. Nie  należy tego porównywać. 

Aż tak to nie;))
Radio europejskie jest to samo. Wiadomo inne języki fale itp ale to nie Toyota, że milion rodzajów radia. Menu przedstawione na filmiku działa zarówno w wersji USA/kanada jak i Europejskiej i można dokładnie te same rzeczy zrobić. Tam nie ma ustawień samochodu tylko to jest "menu diagnostyczne radia". Do bardziej zaawansowanych zmian potrzeba połączenia np za pomocą SSM4. 

W dniu 25.11.2022 o 09:06, leszekrusin napisał(a):

Przepraszam, że odpisuję z takim opóźnieniem  ale jakoś ostatnio dużo zajęć i nie wchodziłem na forum. No niestety, prosiłem jeszcze raz aso żeby spróbowali dowiedzieć się co w temacie, co można zrobić ale zero odzewu...:/ szczerze powiem, ze pod tym kątem to moje aso skody dużo bardziej szanuje klienta...

No i była oliwa przy 3tys km w dniu dzisiejszym. Nieśmiało dałem xero z instrukcji mówiąc że  NIE DZIAŁA, Pan powiedział OK elektryk tym się zajmie no i po 30 min z wywołaniem sztucznego deszczu z węża z myjni uzyskałem odpowiedź - "funkcja została włączona"

Zatem moża? można, tylko dlaczego poziom technicznej wiedzy jest tak różny w różnych ASO ...

PS w sumie jak przetestuję to się pochwalę, na razie -2 stopnie i brak opadów.