wojtech Posted May 13, 2022 Share Posted May 13, 2022 Hej! uszkodziłem tylną oponę, niestety jest nie do naprawienia. Musiałem na miejscu u wulkanizatora kupić inną - wymieniłem na oponę w tym samym rozmiarze, tej samej marki ale niestety jest to inny model. Nie miałem wyjścia bo musiałem zdążyć na prom :). Mam w związku z tym pytanie: - Powinienem wymienić pozostałe 3? - Wymienić jedną z tyłu - Olać sprawę Opony miały przejechane ok 5k/6k - Outback 2019 2.5 Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted May 13, 2022 Share Posted May 13, 2022 Wszystko zależy ile bieżnika zjadło już na tych trzech. Ale jeśli będziesz miał 1mm różnicy w zużyciu to nie widzę przeszkód żeby kupić nową po prostu. Ja tak zrobiłem na oponach co miały ok pół roku, więc 2-3 tyś, okazało się że było ok 0.2-0.3mm różnicy w głębokości bieżnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtech Posted May 13, 2022 Author Share Posted May 13, 2022 Bieżnik raczej ok, ale naczytałem się informacji że różne modele opon, nawet tej samej marki mają różne parametry i może to źle wpływać na napędy. Jak trzeba będzie to kupię 3 opony ale wiadomo że wolałbym uniknąć niepotrzebnych wydatków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sartek Posted May 13, 2022 Share Posted May 13, 2022 Tak na logikę wydaje się, że dwie różne opony na jednej osi to raczej słaby pomysł. Ja bym kupił dwie takie same opony, najlepiej o podobnej głębokości bieżnika co na drugiej osi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dracula Posted May 13, 2022 Share Posted May 13, 2022 Tak na logikę wydaje się, że dwie różne opony na jednej osi to raczej słaby pomysł. Ja bym kupił dwie takie same opony, najlepiej o podobnej głębokości bieżnika co na drugiej osi.Dokladnie. Chodzi tylko o to by przod i tyl byly rowno zjedzone. A czy sa takie same przod/tym nie ma znaczenie.Obwod kola ma sie zgadzacWysłane z mojego moto g(10) przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 (edited) najpierw sprawdź jakie mamy przepisy ( i tam gdzie się wybierasz/wybrałeś ) - Auto nie przejdzie przeglądu, za naszą granicą pewnie kara się takie coś mandatami a w razie kolizji możesz miec problem z ubezpieczycielem jeżeli to zauważą. Zmień na 2 takie same na jednej osi Edited May 14, 2022 by Karas Link to comment Share on other sites More sharing options...
artaa Posted May 14, 2022 Share Posted May 14, 2022 Muszą być 2 takie same na 1 osi (przepisy), dziwne że wulkanizator tego nie zaproponował... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtech Posted May 15, 2022 Author Share Posted May 15, 2022 (edited) Wulkanizator nie zaproponował bo to była jedyna dostępna w okolicy. Sam powiedział ze trzeba będzie coś z tym zrobić. Dzięki za porady! Kupię drugą taką samą. Edited May 16, 2022 by wojtech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts