Karenz Posted April 18, 2022 Share Posted April 18, 2022 Ślizga mi sie sprzęgło w foresterze więc na dniach chce je wymienić. Mam garaż z kanałem więc będę chciał to zrobić sam mam pytanie lepiej wyjąć skrzynie czy silnik ? Nie mam podnośnika do skrzyń ani do silników więc jedno bym sobie kupił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artaa Posted April 18, 2022 Share Posted April 18, 2022 (edited) U mnie jak zmieniali sprzęgło, to silnika nie wyciągali. Założyli w warsztacie takie: https://allegro.pl/oferta/ashika-92-07-718-sprzeglo-kpl-subaru-forester-12073007053 i mam na tym 67kkm zrobione, na razie bez problemów Edited April 18, 2022 by artaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dracula Posted April 18, 2022 Share Posted April 18, 2022 Do wyjecia skrzyni nie jest potrzebny podnosnik tylko glowa na karku i z kanalem da sie to zrobic. Mam doswiadczenie w tym. Wazniejsze bys pamietal o wycentrowaniu sprzegla bo mozna biedy narobic i robota dwa razyWysłane z mojego moto g(10) przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted April 19, 2022 Share Posted April 19, 2022 16 godzin temu, Karenz napisał: Ślizga mi sie sprzęgło w foresterze więc na dniach chce je wymienić. daj znac jakie sprzegło kupiłeś i jak się na nim jezdzi. Do wymiany mam łożysko oporowe w sprzegle w FB20 bo wyje przy naciśnięciu pedału - a jak już wymieniam to wymienie komplet żeby 2x nie ściągac skrzyni ( auto ma 100k km + ). Oem tarcza sprzęgła ma podwojne sprężynki aftermarket pojedyńczą - podobno przez to sprzęgło potrafi szarpac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted April 19, 2022 Share Posted April 19, 2022 Aby silnik wyciągać trzeba mieć czym odciągnąć czynnik od klimatyzacji, zdecydowanie lepiej i łatwiej skrzynię luzować do wymiany sprzęgła. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karenz Posted April 26, 2022 Author Share Posted April 26, 2022 (edited) W subaru nie ma flanszy w skrzyni ? że jak odciągasz pół ośki to olej ze skrzyni leci ? Edited April 26, 2022 by Karenz Link to comment Share on other sites More sharing options...
rademenez Posted April 27, 2022 Share Posted April 27, 2022 Jak skrzynia stoi równo to nie powinno nic lecieć. U mnie jak przechylilem na tył to miejsce po wale leciało. Jak stała równo nic nie ciekło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karenz Posted April 27, 2022 Author Share Posted April 27, 2022 Z tego co słyszałem to w starszych była flansza a w SJ wałek wchodzi w uszczelniacz dlatego olej wylatuje po wyjęciu pół osi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted May 9, 2022 Share Posted May 9, 2022 i jak wymienione? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts