Jaceko Posted December 29, 2021 Share Posted December 29, 2021 Witam, mam problem z Subarakiem, mianowicie zaczął mi mocno szarpać i elektronik zdiagnozował wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. Świece dopiero co wymieniane, po spaleniu się jednej z nich, więc tutaj problemu nie powinno być. Silnik 2.0 EJ20f, czyli ze wzmocnionymi gniazdami zaworowymi, zagazowany. Czy stawiacie na cewkę, czy raczej regulacja luzów zaworowych wchodzi w grę? Za mojej kadencji, czyli ~60k km nie były regulowane. Jak Wasze doświadczenia w temacie? Pytam, bo mechanik dopiero po nowym roku może mi zajrzeć pod maskę, a chciałbym do tego czasu być trochę bogatszy o wiedzę. Pozdrawiam, Jacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted December 29, 2021 Share Posted December 29, 2021 Godzinę temu, Jaceko napisał: Witam, mam problem z Subarakiem, mianowicie zaczął mi mocno szarpać i elektronik zdiagnozował wypadanie zapłonu na drugim cylindrze. Świece dopiero co wymieniane, po spaleniu się jednej z nich, więc tutaj problemu nie powinno być. Silnik 2.0 EJ20f, czyli ze wzmocnionymi gniazdami zaworowymi, zagazowany. Czy stawiacie na cewkę, czy raczej regulacja luzów zaworowych wchodzi w grę? Za mojej kadencji, czyli ~60k km nie były regulowane. Jak Wasze doświadczenia w temacie? Pytam, bo mechanik dopiero po nowym roku może mi zajrzeć pod maskę, a chciałbym do tego czasu być trochę bogatszy o wiedzę. Pozdrawiam, Jacek Tu nie ma za bardzo nad czym dywagować. Zamienić cewkę z jakąś inna. Jeśli wypadanie Ci się przeniesie to masz winowajcę. Jeśli zostanie to może znów świeca albo zmierzyć kompresje 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajac_am Posted December 29, 2021 Share Posted December 29, 2021 U mnie w Legacy '04 winna byla cewka. Tylko, ze nie bylo szarpania, a wrecz bujanie buda i tryb awaryjny. Po odpaleniu nastepnego dnia swiecil sie check, ale silnik pracowal normalnie. Dopiero po rozgrzaniu, po przejechaniu ok. 10km przechodzil w tryb awaryjny. Nie kupuj nic na pałe, bo cewke da sie sprawdzic. Poszukaj na forum, bo byl juz temat cewek, a i chyba w moim watku ktos pisze jak pomierzyc cewke. Jezeli to bedzie cewka, to najlepiej szukaj ori uzywanej, bo podobno z numerami katalogowymi zamiennikow jest cos namieszane i albo zadziala, albo nie. Regulacja luzow po takim przelocie na gazie na pewno nie zaszkodzi, ale zbadanie cewki bedzie kosztowac mniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajac_am Posted December 29, 2021 Share Posted December 29, 2021 P.S. Podaj numer Twojej cewki, jezeli to ta sama co u mnie to moge ci podeslac moja stara cewke. Jest co prawda uszkodzona, ale u mnie zaplony wypadaly chyba na 3 i 4 cylindrze, wiec jezeli u ciebie przestanie na wypadac na 2 to bedziesz mial winowajce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaceko Posted December 29, 2021 Author Share Posted December 29, 2021 Dzięki panowie za odpowiedzi, ale udało mi się jednak na jutro umówić mechanika. Dam znać co ostatecznie się zadziało. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artaa Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 I co stwierdził? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaceko Posted December 30, 2021 Author Share Posted December 30, 2021 Okazało się, że faktycznie cewka. Wymienił na nową i fura śmiga;) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaceko Posted December 30, 2021 Author Share Posted December 30, 2021 p.s. te wzmocnione gniazda zaworowe faktycznie robią robotę, bo sprawdziłem, że przejechałem już ponad 70k km na lpg bez potrzeby regulacji luzów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artaa Posted December 30, 2021 Share Posted December 30, 2021 (edited) Ja mam 364tys, a na LPG już 150tys i nigdy nie regulowałem... ;-) Edited December 30, 2021 by artaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts