Tiger Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) Hej! Proszę o góry za wyrozumiałość, związany z brakiem wiedzy -ale rozumiem, że m.in. po to jest to The Forum Co to jest za rolka i co może być przyczyną jej hałasowania, nadmienię, że w czasie pracy silnika raz się kręci i wtedy hałasuje, raz mimo że silnik chodzi to ona stoi. W załączeniu fotki pracującej i stojącej fotki rolki w trakcie pracy silnika - pasek w obu przypadkach się kręci oczywiście. Edited July 25, 2021 by Tiger Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrk2607 Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 Rolka napędowa sprzęgła klimy. Raz pracuje, raz nie gdy załączysz klimatyzacje to normalna praca. A hałas jest chyba z niskiego ciśnienia czynnika w układzie (nieszczelność) wtedy słychać pompę. Tak mi Pan z ASO wytłumaczył. Chyba, że coś innego ale ja nie rozbierałem tego jeszcze a też mi hałasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 Wątpię aby w 3 letnim samochodzie już sprzęgło klimy hałasowało. Podjedź do speców i jak wyżej radzi niech sprawdzą ilość czynnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dracula Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 Moze ona byc powodem halasu rolki prowadzacej lub napinajacej. Klima wlaczona zwiekrza obciazenie wtedy ktoras z rolek zaczyna halasowac.Wysłane z mojego moto g(10) przy użyciu Tapatalka 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) To jest wada fabryczna foresterów prawie w każdym po pewnym okresie tak się to objawia. Prawdopodobnie jest to wina sprężarki klimatyzacji. Jeśli się zatrze będzie trzeba wymieniać dodatkowo chłodnicę klimatyzacji i dodatkowo płukać układ. Albo jest mało czynnika albo kompresor do wymiany. Jeśli czynnik ubywa warto sprawdzić chłodnicę. Kompresor nowy to koszt 5tys. Auto na gwarancji czy już po ? Serwisy bardzo dobrze wiedzą o tej usterce. Na chłodnicę jest akcja serwisowa na kompresor nie . Edited July 25, 2021 by lukikosa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 (edited) Auto niestety jeden miesiąc po gwarancji, się serwisy cały czas ASO Edited July 26, 2021 by Tiger Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 (edited) Jeśli serwisowane jest szansa że coś uda się ugrać. Podjedź do serwisu na pewno znają problem. Możesz podjechać do Katowic lub Mikołów Edited July 26, 2021 by lukikosa Link to comment Share on other sites More sharing options...
mechanik Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 12 godzin temu, lukikosa napisał: To jest wada fabryczna foresterów prawie w każdym po pewnym okresie tak się to objawia. U mnie w Foresterze XT przez 120 tys km był spokój, prze cały czas śledziłem forum, często bywałem w ASO więc dziwi mnie Twoje stwierdzenie. 12 godzin temu, lukikosa napisał: będzie trzeba wymieniać dodatkowo chłodnicę klimatyzacji To akurat jest częsty problem. W moim XT na gwarancji wymieniano dwukrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 44 minuty temu, mechanik napisał: To akurat jest częsty problem. W moim XT na gwarancji wymieniano dwukrotnie. To się zaczyna od nieszczelności chłodnicy. Jeśli ktoś w porę nie zobaczy że ma mało czynnika. Pada kompresor. Ja tak miałem w poprzednim białym forku. Kompresor się zatarł na amen. Wymieniana była chłodnica i kompresor oraz czyszczony układ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 1 godzinę temu, lukikosa napisał: Możesz podjechać do Katowic lub Mikołów Do Zabrza nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 3 minuty temu, Tiger napisał: Do Zabrza nie? też ok każde ASO powinno znać problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacocz Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 4 godziny temu, Tiger napisał: Do Zabrza nie? A ja bym podjechał do ASO czyli np Mikołowa żeby zerknęli czy to chodzi głośno czy tak jak w innych egzemplarzach. U mnie dużo rzeczy wzbudzało niepokój a jak jeszcze przeczytasz przypadki na forum to już diagnoza postawiona . I tak od 6 lat i 95 tyś leję paliwo i spokojnie jeżdzę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 52 minuty temu, Jacocz napisał: A ja bym podjechał do ASO czyli np Mikołowa no ale w Zabrzu jest ASO Subaru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Forester XT 2018 przebieg 60 tys km ma dokladnie to samo. Cos piszczy kilka sekund po uruchomienia silnika ale tylko jak jest wilgotno np po deszczu. W normalnych suchych warunkach totalna cisza. Serwis wymienil rolke prowadzaca i dalej to samo a piszczy jakby dluzej po uruchomieniu. Gwarancja skonczyla sie w kwietniu. Na razie temat zostawiam i obserwuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacocz Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 2 godziny temu, Tiger napisał: no ale w Zabrzu jest ASO Subaru Jest MMcars . Chyba razem z serwisem Suzuki . Ja bym podjechał do Mikołowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
marol Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 25 minut temu, Lisek napisał: Forester XT 2018 przebieg 60 tys km ma dokladnie to samo. Cos piszczy kilka sekund po uruchomienia silnika ale tylko jak jest wilgotno np po deszczu. W normalnych suchych warunkach totalna cisza. Serwis wymienil rolke prowadzaca i dalej to samo a piszczy jakby dluzej po uruchomieniu. Gwarancja skonczyla sie w kwietniu. Na razie temat zostawiam i obserwuje. Sprawdź moze jeszcze rozrusznik. U mnie było na początku popiskiwanie a później już zgrzytanie... chodź zaobserwowałem, że popiskuje też sprzęgiełko na klimie. ... jedzić i lać paliwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiger Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 3 godziny temu, Jacocz napisał: Jest MMcars . Chyba razem z serwisem Suzuki . Ja bym podjechał do Mikołowa A Bielsko Biała? Tam też jest ASO.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 50 minut temu, Tiger napisał: A Bielsko Biała? Tam też jest ASO.... Jedź na sprawdzenie tam gdzie masz najbliżej. Każde ASO i kumaty człowiek wie o tej usterce. Albo zadzwoń i zapytaj. Jak nic nie słyszeli to nawet nie jedź bo będą ściemniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 udało się rozwiązać problem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pumcia Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 W dniu 25.07.2021 o 18:46, ewemarkam napisał: Wątpię aby w 3 letnim samochodzie już sprzęgło klimy hałasowało. Podjedź do speców i jak wyżej radzi niech sprawdzą ilość czynnika. Ja mam XT 2018 100tyś km przejechane i siedzi już w nim trzeci kompresor od klimatyzacji. Rzutem na taśmę udało się wymienić na gwarancji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pumcia Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 W dniu 26.07.2021 o 11:35, lukikosa napisał: To się zaczyna od nieszczelności chłodnicy. Jeśli ktoś w porę nie zobaczy że ma mało czynnika. Pada kompresor. W serwisie poinformowali mnie że tam jest czujnik ciśnienia środka chłodzącego i niby sprężarka nie powinna się załączać jak jego brakuje. Ale rzeczywistość rządzi się swoimi prawami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts