Jump to content

Domek na południu Europy

Recommended Posts

Czołem,

chcemy się wybrać z przyjaciółmi (4 osoby dorosłe) na wakacje. W grę wchodzi Chorwacja, Czarnogóra, Albania, Mołdawia (od biedy Włochy i Grecja). Szukamy fajnego domku (cisza spokoj) blisko od morza lub basenu. Wczoraj 5h szukaliśmy czegoś na booking o wszyscy ściemniają „domek na wyłączność”, a tak naprawdę to jest apartament w większym obiekcie. 

Czy macie coś godnego polecenia?

Myślę, że kolega wie na jakich stronach szukać a pytał o jakieś konkretne propozycje i doświadczenia, coś co można mu byłoby polecić. Ja mam miejscówkę w Kalamcie, któą mógłbym spokojnie polecić ale to apartament...i południa Grecji w lipcu/sierpniu bym nie polecał. Byłem we wrześniu a jadąc skuterem miałem wrażenie, że ktoś mi gorącym powietrzem z suszarki dmucha w twarz ^_^

Myślę, że kolega wie na jakich stronach szukać a pytał o jakieś konkretne propozycje i doświadczenia, coś co można mu byłoby polecić. Ja mam miejscówkę w Kalamcie, któą mógłbym spokojnie polecić ale to apartament...i południa Grecji w lipcu/sierpniu bym nie polecał. Byłem we wrześniu a jadąc skuterem miałem wrażenie, że ktoś mi gorącym powietrzem z suszarki dmucha w twarz 

Ja to w sumie zrozumiałem inaczej, bo na booking rzeczywiście raczej są apartamenty.

My byliśmy tutaj:
https://www.vrbo.com/pl-pl/apartament-wakacyjny/p1624695?noDates=true&uni_id=3196167

W 3 rodziny, basen na wyłączność.
Wspólna wielką jadalnia z piecem do pizzy.
Niedaleko fajna lokalna restauracja i sklep z winem lanym z baniaka.

Największy minus to że jest to zadupie.... Największy plus, że to jest zadupie

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

8 godzin temu, Neutrino33 napisał:

Myślę, że kolega wie na jakich stronach szukać a pytał o jakieś konkretne propozycje i doświadczenia, coś co można mu byłoby polecić. Ja mam miejscówkę w Kalamcie, któą mógłbym spokojnie polecić ale to apartament...i południa Grecji w lipcu/sierpniu bym nie polecał. Byłem we wrześniu a jadąc skuterem miałem wrażenie, że ktoś mi gorącym powietrzem z suszarki dmucha w twarz ^_^

Co byś polecił w Kalamacie? 
W tych okolicach mogę rekomendować zdecydowanie to (choć to apartamenty): https://www.booking.com/hotel/gr/poliana-villas.pl.html

Edited by Baro
Link

16 godzin temu, Michał W. napisał:

Od kilku lat nie jestem w temacie podróży na południe ale kiedyś o całe domki łatwiej było na casamundo.pl niż na booking. 

Brałem w casamundo kilka razy...zrezygnowałem jak się okazało ze normalnie przez stronę ośrodka jest zauważalnie taniej.

21 minut temu, Baro napisał:

Co byś polecił w Kalamacie? 
W tych okolicach mogę rekomendować zdecydowanie to (choć to apartamenty): https://www.booking.com/hotel/gr/poliana-villas.pl.html

byłem kiedyś tutaj

https://g.page/KaterinaApartments?share

dla mnie najważniejsze jest by byc blisko wody, a tam jest 4 minut piechotą, poza tym we wrześniu cisza, spokój, woda ciepła, przejrzystość do 30m, na plaży mały barek, natryski, leżaki (free) ...mnie nic więcej nie potrzeba, ja i tak cały czas siedze w wodzie albo piję cafe fredo. Nocleg mam tylko po to by się przespać i luksusów nie oczekuję.

• Upvote 1

18 minut temu, Neutrino33 napisał:

byłem kiedyś tutaj

https://g.page/KaterinaApartments?share

dla mnie najważniejsze jest by byc blisko wody, a tam jest 4 minut piechotą, poza tym we wrześniu cisza, spokój, woda ciepła, przejrzystość do 30m, na plaży mały barek, natryski, leżaki (free) ...mnie nic więcej nie potrzeba, ja i tak cały czas siedze w wodzie albo piję cafe fredo. Nocleg mam tylko po to by się przespać i luksusów nie oczekuję.

Uwielbiam ten rejon. Malo turystów, specyficzny klimat. Nieco inny niż na obrazkach z Santorini. 
Ten mój nieco daleko od wody za to ze świetnymi basenami, kameralna atmosfera i przemiła właścicielka Kiki.

Jakby ktoś na Krecie szukał --> kumpel Anglik oferuje (budują / sprzedają /wynajmują):
https://www.euroland-crete.com/

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :) Niestety wyspy odpadają, bo koniecznie autem - ewentualnie gdzieś blisko promem.

generalnie znalazłem coś takiego w Bośni:

http://www.booking.com/Share-X1tkvd

ale znajomi się naczytali głupot o Bośni i Albani i skapitulowali ;) 

Wiec poki co nastawiamy się na Chorwację. Raczej 2 miejscówki każda po tygodni. Tydzień zwiedzania, tydzień obiboka. 

Edited by Czarne_Koronkowe

16 godzin temu, Czarne_Koronkowe napisał:

ale znajomi się naczytali głupot o Bośni i Albani i skapitulowali

Jeździmy do Albanii i po Bałkanach od 2016, z wyjątkiem ubiegłego roku(zaraza), wszystkie noclegi znalezione na booking.

W tym roku już noclegi nas nie interesowały(mamy wszystko ze sobą:OO:)ale, rozmawialiśmy z ludźmi którzy wynajęli domek obok plaży w Ksamil, 17 euro za dobę:D

Bardzo se chwalili, bo właścicielka jeszcze zaczęła im robić śniadanka i smażyć rybkę i za cholere nie chciała przyjąć więcej kasy:blink:

IMG_20210607_144530.jpg

• Like 2

16 godzin temu, Czarne_Koronkowe napisał:

generalnie znalazłem coś takiego w Bośni

Jajce to generalnie zadupie, do zwiedzenia w dwa dni, w miasteczku tylko wodospad, niedaleko małe młyny i to wszystko.

Proponuję skakać z miejsca na miejsce co dwa dni, robimy tak od lat, warto odwiedzić Sarajevo, Mostar itd.

O ile wiem BiH jak na razie jest zamknięta dla turystów.

IMG_20190919_091727.jpg

IMG_20190919_095650.jpg

• Like 3

2 godziny temu, koziolek napisał:

Jeździmy do Albanii i po Bałkanach od 2016, z wyjątkiem ubiegłego roku(zaraza), wszystkie noclegi znalezione na booking.

W tym roku już noclegi nas nie interesowały(mamy wszystko ze sobą:OO:)ale, rozmawialiśmy z ludźmi którzy wynajęli domek obok plaży w Ksamil, 17 euro za dobę:D

Bardzo se chwalili, bo właścicielka jeszcze zaczęła im robić śniadanka i smażyć rybkę i za cholere nie chciała przyjąć więcej kasy:blink:

IMG_20210607_144530.jpg

Wygląda i brzmi jak miejsce idealne dla mnie. Masz jakieś dokładniejsze namiary? Pewnie w tym roku ze względu na przeprowadzkę i ustawianie życia na nowo w Polsce nie damy rady...ale może w przyszłym roku. Lubię miejsca, gdzie nie ma żadnych atrakcji, zabytków itp. bo to oznacza brak turystów. Lubię prostotę a nawet swoistą przaśność lokalną, bliskość plaży, czystą i ciepłą wodę morską. ^_^

52 minuty temu, Neutrino33 napisał:

Wygląda i brzmi jak miejsce idealne dla mnie. Masz jakieś dokładniejsze namiary? Pewnie w tym roku ze względu na przeprowadzkę i ustawianie życia na nowo w Polsce nie damy rady...ale może w przyszłym roku. Lubię miejsca, gdzie nie ma żadnych atrakcji, zabytków itp. bo to oznacza brak turystów. Lubię prostotę a nawet swoistą przaśność lokalną, bliskość plaży, czystą i ciepłą wodę morską. ^_^

To jest akurat na południu Albanii, miejscowość Ksamil oblegana przez turystów w sezonie który właśnie się zaczyna.

Ta zatoczka jest z trudnym dojazdem, dzięki temu luz i spokój. 

Zabudowania z 700metrów dalej, woda w ubiegłym tygodniu w morzu Jońskim była o temperaturze 22-24 stopni:dance:

IMG_20210608_130321.jpg

Edited by koziolek
  • Like 1

W dniu 20.06.2021 o 17:15, Czarne_Koronkowe napisał:

ale znajomi się naczytali głupot o Bośni i Albani i skapitulowali ;) 

Wiec poki co nastawiamy się na Chorwację. Raczej 2 miejscówki każda po tygodni. Tydzień zwiedzania, tydzień obiboka. 

Od siebie polecam Monulat (miejscowosc na granicy z Montenegro blisko Dubrownika ) oraz wyspę Pag. 

pag.JPG

Edited by Karas
  • Like 3

• 4 months later...
W dniu 21.06.2021 o 09:24, koziolek napisał:

IMG_20210607_144530.jpg

ale bajka