PLKR Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Pacjent: OBK III 2007 4EAT 2.5 SOHC LPG 1. 30 stopni na słońcu, po 30 minutowej jeździe ok. 140 km/h i podjechaniu na posesję - check i P0042 (pierwszy raz w życiu). 2. P0042 to błąd kata, więc wiadomo - kasowanie torque ;] (na próbę). 3. Wszystko było ok, więc wysiadłem. 4. Po ok. godzinie wsiadam z powrotem, odpalam i Er HC, AT OIL TEMP i reszta choinki + temp. płynu chłodniczego na maxa. 5. Po wystąpieniu pkt. 4 Torque za kija nie chce się połączyć z ECU. Bezpieczniki sprawdziłem, są ok. Sczytałem kody błędów z ODO: C0042, C0045 i C0075. Ktoś miał coś podobnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted June 18, 2021 Share Posted June 18, 2021 22 godziny temu, PLKR napisał: 2. P0042 to błąd kata, więc wiadomo - kasowanie torque ;] (na próbę). chyba masz na myśli P0420 22 godziny temu, PLKR napisał: 4. Po ok. godzinie wsiadam z powrotem, odpalam i Er HC, AT OIL TEMP i reszta choinki + temp. płynu chłodniczego na maxa. 5. Po wystąpieniu pkt. 4 Torque za kija nie chce się połączyć z ECU. coś było wpięte w port OBD, kiedy wyskoczyły te błędy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PLKR Posted June 20, 2021 Author Share Posted June 20, 2021 Tak, racja P0420. Czytnik Bluetooth. Wsadziłem drugi i było odczyt ruszył. Wywaliło kilka błędów Pxxxx z obwodami ECU - po wykasowaniu nic się nie pojawia. Za to po jednym dniu gaśnie po odpaleniu (niezależnie od paliwa). Jak dam trochę gazu, przytrzymam go przy ruszaniu i kawałeczek pojadę, to już trzyma obroty, ale strasznie nisko - ok. 500. Może czujnik położenia przepustnicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 dolot masz szczelny? Jakie masz korekty na wolnych i podwyższonych obrotach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PLKR Posted June 26, 2021 Author Share Posted June 26, 2021 Na gazie i na benzynie złe, chociaż w przeciwny sposób. Sprawdziłem dolot - szczelny. Przepustnica chodzi gładko. Odłączyłem zasilanie z akumulatora na dłuższą chwilę i dolałem świeżej benzyny (bo już było mało i dosyć stara). Jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted June 26, 2021 Share Posted June 26, 2021 42 minuty temu, PLKR napisał: Na gazie i na benzynie złe, chociaż w przeciwny sposób. tzn? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts