Jump to content

Forester SJ - temperatura silnika

lucash

Recommended Posts

Mam pytanie, bo nie znam swojego samochodu jeszcze. Znalazłem info o temperaturze silnika. Ile to jest normalna temperatura a kiedy zacząć się martwić? :) Aktualnie pokazuje ok 92-93 stopnie ale rozumiem że to może zależeć od temp. na zewnątrz. Czy w czasie upałów może być więcej? Jaka jest bezpieczna granica. Sorry za proste pytania ale nie miałem do czynienia wcześniej z precyzyjnym wskazaniem temperatury ;)

Tak jak wyżej ta temp na potrójnym wyświetlaczu to temperatura oleju -> temp silnika to tylko Niebieska lampka na desce rozdzielczej (jak uruchomisz silnik) potem znika jak się "nagrzeje" według komputera i ewentualnie później czerwona jak się zagotuje - obyśmy nigdy jej na czerwono nie widzieli podczas jazdy....

• Like 1

No ale po co szukasz 3 dziury? dostałeś odpowiedz , u mnie a też mam SJ 2,0 benzyna wolnossak temperatura podczas jazdy w mieście dochodzi do 98 -99 st.C Oczywiście ,że podczas trwających upałów silnik szybciej osiąga wyższe temperatury niż zimą, ale to normalna sprawa.Nie przejmuj się tą temparaturą, z tego co opisujesz to u Ciebie jest wszystko OK.

• Like 1

19 godzin temu, lucash napisał:

O kurcze. A byłem przekonany że to silnika :) Chyba muszę poszukać instrukcję obsługi. 

Poszukaj możesz to ustawić pod siebie:
Jak kupowałem to auto były następujące paramtery: % wciśnięcia gazu      turbo bar       i właśnie temp oleju

Teraz mam ustawione: Dystans "Wycieczki" Średnie spalanie i temp oleju - to zostawiłem temperatury według mnie zawsze warto kontrolować w aucie :-)

Miłego użytkowania auta ! Radości z jazdy!

• Like 1

• 2 weeks later...
W dniu 18.06.2021 o 19:07, mio1 napisał:

No ale po co szukasz 3 dziury? dostałeś odpowiedz , u mnie a też mam SJ 2,0 benzyna wolnossak temperatura podczas jazdy w mieście dochodzi do 98 -99 st.C Oczywiście ,że podczas trwających upałów silnik szybciej osiąga wyższe temperatury niż zimą, ale to normalna sprawa.Nie przejmuj się tą temparaturą, z tego co opisujesz to u Ciebie jest wszystko OK.

Nie szukam tylko lubię wiedzieć ile powinno być. W Oplu i Fordzie były wskaźniki i wiedziałem jaka sytuacja z termostatem a tutaj lipa ;) 

36 minut temu, lucash napisał:

Nie szukam tylko lubię wiedzieć ile powinno być. W Oplu i Fordzie były wskaźniki i wiedziałem jaka sytuacja z termostatem a tutaj lipa ;) 

Masz temperaturę oleju 90-105 w normalnej jeździe to prawidłowa temperatura zależy też jak jest ciepło na polu. Przy prędkościach autostradowych może dojść nawet do 115-120

• Like 1