lucash Posted June 16, 2021 Share Posted June 16, 2021 Mam pytanie, bo nie znam swojego samochodu jeszcze. Znalazłem info o temperaturze silnika. Ile to jest normalna temperatura a kiedy zacząć się martwić? Aktualnie pokazuje ok 92-93 stopnie ale rozumiem że to może zależeć od temp. na zewnątrz. Czy w czasie upałów może być więcej? Jaka jest bezpieczna granica. Sorry za proste pytania ale nie miałem do czynienia wcześniej z precyzyjnym wskazaniem temperatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujaszek_misza Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Ja u siebie (2014 SJ 2.0 na) nie znalazlem wskaznika temp silnika. Mam tylko temp oleju, ktora siega 105 stopni, a czasami jadac autostrada do 160 nawet 110. Uwazam, ze jest to w normie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nargond Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Tak jak wyżej ta temp na potrójnym wyświetlaczu to temperatura oleju -> temp silnika to tylko Niebieska lampka na desce rozdzielczej (jak uruchomisz silnik) potem znika jak się "nagrzeje" według komputera i ewentualnie później czerwona jak się zagotuje - obyśmy nigdy jej na czerwono nie widzieli podczas jazdy.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucash Posted June 18, 2021 Author Share Posted June 18, 2021 O kurcze. A byłem przekonany że to silnika Chyba muszę poszukać instrukcję obsługi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mio1 Posted June 18, 2021 Share Posted June 18, 2021 No ale po co szukasz 3 dziury? dostałeś odpowiedz , u mnie a też mam SJ 2,0 benzyna wolnossak temperatura podczas jazdy w mieście dochodzi do 98 -99 st.C Oczywiście ,że podczas trwających upałów silnik szybciej osiąga wyższe temperatury niż zimą, ale to normalna sprawa.Nie przejmuj się tą temparaturą, z tego co opisujesz to u Ciebie jest wszystko OK. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nargond Posted June 19, 2021 Share Posted June 19, 2021 19 godzin temu, lucash napisał: O kurcze. A byłem przekonany że to silnika Chyba muszę poszukać instrukcję obsługi. Poszukaj możesz to ustawić pod siebie: Jak kupowałem to auto były następujące paramtery: % wciśnięcia gazu turbo bar i właśnie temp oleju Teraz mam ustawione: Dystans "Wycieczki" Średnie spalanie i temp oleju - to zostawiłem temperatury według mnie zawsze warto kontrolować w aucie :-) Miłego użytkowania auta ! Radości z jazdy! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucash Posted June 29, 2021 Author Share Posted June 29, 2021 W dniu 18.06.2021 o 19:07, mio1 napisał: No ale po co szukasz 3 dziury? dostałeś odpowiedz , u mnie a też mam SJ 2,0 benzyna wolnossak temperatura podczas jazdy w mieście dochodzi do 98 -99 st.C Oczywiście ,że podczas trwających upałów silnik szybciej osiąga wyższe temperatury niż zimą, ale to normalna sprawa.Nie przejmuj się tą temparaturą, z tego co opisujesz to u Ciebie jest wszystko OK. Nie szukam tylko lubię wiedzieć ile powinno być. W Oplu i Fordzie były wskaźniki i wiedziałem jaka sytuacja z termostatem a tutaj lipa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukikosa Posted June 29, 2021 Share Posted June 29, 2021 36 minut temu, lucash napisał: Nie szukam tylko lubię wiedzieć ile powinno być. W Oplu i Fordzie były wskaźniki i wiedziałem jaka sytuacja z termostatem a tutaj lipa Masz temperaturę oleju 90-105 w normalnej jeździe to prawidłowa temperatura zależy też jak jest ciepło na polu. Przy prędkościach autostradowych może dojść nawet do 115-120 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts