cinek19_91 Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Witam serdecznie. Użytkuję Legacy 2.0 D i mam pytanie. Podczas jazdy, przy każdej zmianie biegu, po wciśnięciu pedału sprzęgła słychać odgłos lekkiego terkotania który ustępuje po puszczeniu sprzęgła. Nie ma on wpływu na jazdę, przyspieszenie itp. aczkolwiek wydaje mi się to dziwne. Auto startuje normalnie, nie szarpie. Czy posiada ktoś wiedzę, czym to może być spowodowane? Dodam ze na starym sprzęgle było to samo, wymieniłem cały kompletny zestaw na nowy i nadal jest to samo.Z góry dziękuję za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_mi2 Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Ja mam tak samo. Spec od Subaru twierdzi, że to dwumasa. Zobacz czy masz wyciek między skrzynia a silnikiem. Jak tak to pewnie wał wybija już uszczelniacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cinek19_91 Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 Założyłem nowy dwumas, całe kompletne. Nowe sprzęgło i jest tak samo dalej, nie ma żadnych wycieków i nie wiem co to puka. Sprzęgło mam kompletne dobre jak chcesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
cinek19_91 Posted June 14, 2021 Author Share Posted June 14, 2021 Długo już z tymi stukało jeździsz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_mi2 Posted June 17, 2021 Share Posted June 17, 2021 Nie dawno kupiłem to auto. Poprzednik z tym jeździł 4000 tyś. Zerknalem w czasie wymiany oleju do filtra oleju ale tam nic a nic czysciutko więc to nie panewka/wał. Zobacz u siebie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
cinek19_91 Posted June 17, 2021 Author Share Posted June 17, 2021 I nadal jeździsz z tymi stukami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted June 20, 2021 Share Posted June 20, 2021 (edited) W dniu 14.06.2021 o 14:48, cinek19_91 napisał: Witam serdecznie. Użytkuję Legacy 2.0 D i mam pytanie. Podczas jazdy, przy każdej zmianie biegu, po wciśnięciu pedału sprzęgła słychać odgłos lekkiego terkotania który ustępuje po puszczeniu sprzęgła. Nie ma on wpływu na jazdę, przyspieszenie itp. aczkolwiek wydaje mi się to dziwne. Auto startuje normalnie, nie szarpie. Czy posiada ktoś wiedzę, czym to może być spowodowane? Dodam ze na starym sprzęgle było to samo, wymieniłem cały kompletny zestaw na nowy i nadal jest to samo.Z góry dziękuję za odpowiedź Ten typ tak ma. Terkotanie przenosi się od dwumasy. Tego typu zjawisko spotkałem w kilka innych samochodach(nie Subaru). Nowa dwumasa terkocze bardziej, po przejechaniu kilkunastu tysięcy km będzie ciszej. W silnikach z nowych shortblockiem i nową zestawem dwumasa+sprzęgło też terkocze. Przerzuciłem tego z 50sztuk. Edited June 20, 2021 by ir3n3usz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_mi2 Posted June 21, 2021 Share Posted June 21, 2021 W dniu 17.06.2021 o 18:32, cinek19_91 napisał: I nadal jeździsz z tymi stukami? Tak jeżdżę bo dwumas nie piszczy , nie szarpie itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted June 22, 2021 Share Posted June 22, 2021 U mnie nic nie terkotało po zmianie dwumasy i sprzęgła...Jak byl nowy po kupnie tez nie. Nie sadze ze TTTM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_mi2 Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 10 godzin temu, owad napisał: U mnie nic nie terkotało po zmianie dwumasy i sprzęgła...Jak byl nowy po kupnie tez nie. Nie sadze ze TTTM. Co to jest TTTM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dracula Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 Ten Typ Tak MaWysłane z mojego moto g(10) przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_mi2 Posted June 24, 2021 Share Posted June 24, 2021 W dniu 22.06.2021 o 20:27, owad napisał: U mnie nic nie terkotało po zmianie dwumasy i sprzęgła...Jak byl nowy po kupnie tez nie. Nie sadze ze TTTM. Ja słyszałem o kilku autach w których sprzęgło po wymianie stukało. Nie znasz powiedzenia - sprzęgło LUKa co w pudełku już stuka ? :D 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted June 28, 2021 Share Posted June 28, 2021 W dniu 24.06.2021 o 20:10, miki_mi2 napisał: Ja słyszałem o kilku autach w których sprzęgło po wymianie stukało. Nie znasz powiedzenia - sprzęgło LUKa co w pudełku już stuka ? Fabrycznie nowy Fiat Ducato z 3.0 Iveco terkotał. Kiedyś pewnemu klientowi bardzo przeszkadzało, to terkotanie i zaczęliśmy robić dochodzenie. Okazało się, że fabrycznie nowe fury ze stoku terkoczą. Terkotanie nie jest usterką, tylko normalną pracą dwumasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts