Jump to content

Legacy IV 2.0D problem z odpaleniem za pierwszym razem

Micháł Sáw

Recommended Posts

Czołem!

Moje Legacy 2008, 2.0D przy próbie odpalenia na zimnym silniku harczy(jak na filmie) po czym po wyłączeniu i ponownym odpaleniu (dosłownie po sekundzie-dwoch) odpala bez problemu. Raz zdarzyło się, że odpalił po bardzo długiej przerwie tylko po ruszaniu biegami choć nie wiem czy to ma jakiś związek. Natomiast problem pojawiał się wcześniej ale samoistnie zniknął po czym pojawił się ponownie po ok. 2 miesiącach przerwy. Myślałem czy to może być wina sprzęgła albo dwumasy? Sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko) wymieniane 2.5 roku temu, bez dwumasy. W modelu start silnika jest możliwy wyłącznie z wciśniętym sprzęgłem stąd moje przypuszczenie, że może sprzęgło nie łapie i nie kontaktuje ale z drugiej strony przy kolejnej próbie łapie od razu. Dodam, że żadna kontrolka z błędem się nie świeci. Żadnego check engine. Inna sprawa, że na ciepłym silniku czasami słychać takie metaliczne odgłosy na biegu jałowym z puszczonym sprzęgłem. Przy wciśnięciu go te stuki ustają ale też nie zawsze się pojawiają. Stąd skojarzenie czy to może być kwestia dwumasy. Jeśli nie to czego Waszym zdaniem?

Edited by Micháł Sáw

Dokładnie, rozrusznik nie zaciąga i obraca się na sucho, do naprawy bądź wymiany, jak dobrze pamiętam to się bendiks nazywa(cześć rozrusznika która odpowiada za zaciąganie na koło zamachowe). Druga możliwość luz osiowy na wale przez co rozrusznik może mieć problem z trafieniem na koło zamachowe.