Micháł Sáw Posted June 13, 2021 Share Posted June 13, 2021 (edited) Czołem! Moje Legacy 2008, 2.0D przy próbie odpalenia na zimnym silniku harczy(jak na filmie) po czym po wyłączeniu i ponownym odpaleniu (dosłownie po sekundzie-dwoch) odpala bez problemu. Raz zdarzyło się, że odpalił po bardzo długiej przerwie tylko po ruszaniu biegami choć nie wiem czy to ma jakiś związek. Natomiast problem pojawiał się wcześniej ale samoistnie zniknął po czym pojawił się ponownie po ok. 2 miesiącach przerwy. Myślałem czy to może być wina sprzęgła albo dwumasy? Sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko) wymieniane 2.5 roku temu, bez dwumasy. W modelu start silnika jest możliwy wyłącznie z wciśniętym sprzęgłem stąd moje przypuszczenie, że może sprzęgło nie łapie i nie kontaktuje ale z drugiej strony przy kolejnej próbie łapie od razu. Dodam, że żadna kontrolka z błędem się nie świeci. Żadnego check engine. Inna sprawa, że na ciepłym silniku czasami słychać takie metaliczne odgłosy na biegu jałowym z puszczonym sprzęgłem. Przy wciśnięciu go te stuki ustają ale też nie zawsze się pojawiają. Stąd skojarzenie czy to może być kwestia dwumasy. Jeśli nie to czego Waszym zdaniem? VID_20210509_101251.mp4 VID_20210509_101251.mp4 Edited June 13, 2021 by Micháł Sáw Link to comment Share on other sites More sharing options...
owad Posted June 13, 2021 Share Posted June 13, 2021 dla mnie to brzmi jakby rozrusznik się obracał bez zazębienia na kole zamachowym. Tam bym szukal problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ManoLEE Posted June 14, 2021 Share Posted June 14, 2021 Dokładnie, rozrusznik nie zaciąga i obraca się na sucho, do naprawy bądź wymiany, jak dobrze pamiętam to się bendiks nazywa(cześć rozrusznika która odpowiada za zaciąganie na koło zamachowe). Druga możliwość luz osiowy na wale przez co rozrusznik może mieć problem z trafieniem na koło zamachowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micháł Sáw Posted June 17, 2021 Author Share Posted June 17, 2021 Panowie, mieliście rację. To był rozrusznik. Kłaniam się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts