Jump to content

Chłodnica wody subaru. Pomocy

Pawlik2009

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników. 

Mam problem z chłodnicą do mojej imprezy z 99r. (nie mogę znaleźć pasującej). Silnik 2.0 125KM buda w kombi. Miałby ktoś namiar na sklep z odpowiednią albo jakieś porady?  

IMG_20210611_201528.jpg

Edited by Pawlik2009

• Pawlik2009 changed the title to Chłodnica wody subaru. Pomocy
2 godziny temu, Pawlik2009 napisał:

Miałby ktoś namiar na sklep z odpowiednią albo jakieś porady?

Mam nadzieję, że nie żartujesz. Wpisałem w google iimpreza 99 125 KM chłodnica wody i wyszło m.in. to:

https://allegro.pl/oferta/chlodnica-wody-subaru-impreza-92-forester-97-2-0-8480580166?offerId=8480580166&inventoryUnitId=VZhK0wAK_L3xa46gpXW8LA&adGroupId=MmNkNjdkODEtNDRkNC00ZjAwLWE2ZWQtZDkwMTU4NmY1NzAyAA&campaignId=N2Y2NWIwYzktMjg3Ny00ZDczLWE5NjgtNjJkODVlMzNiOWQ0AA&sig=e10834299578a373136a15abb640050b&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=Cj0KCQjwk4yGBhDQARIsACGfAesN9rGLoIWrTW_uizfkidjP_K8AbpFZ5izhitzL-9UK1tV5WugMLRkaApgCEALw_wcB

Nie wiem jaka specyfikacja twojego auta ale wygląd chłodnicy i wymiary podobne.

Może to to, sprawdź z opisem sprzedawcy.

Tak trudno poszukać w google?

Pozdrawiam,

3 minuty temu, ura_bus napisał:

No masz rację, wygląda jak chłodnica ale wymiary nie pasują

A skąd wiesz, że nie pasują. Mierzyłeś tak samo jak oferent / producent? Sprawdź specyfikację (modele auta), dla których oferent deklaruje zgodność chłodnicy i porównaj ze swoim. Chyba wiesz co masz?

Pozdrawiam,

Poczekam na wypowiedź kogoś w temacie co przerabiał ten sam problem co ja. Większość jest z małym radiatorem a u mnie jest większy. Jak już jest większa to nie pasuje rozstaw do wentylatorów. 2 szt już odesłałem i dlatego pytam tutaj

Zobacz czy od następnej generacji nie będzie pasować, bo masz "przejściowy" silnik :mrgreen: który występował też w nowszej generacji do 2004 

Godzinę temu, Dzixd napisał:

Zobacz czy od następnej generacji nie będzie pasować, bo masz "przejściowy" silnik :mrgreen: który występował też w nowszej generacji do 2004 

Kolejna generacja ma inne rozmieszczenie węży więc nawet nie biorę pod uwagę. 

Między radiatorem a tą częścią z tworzywa? 

Pomiędzy tymi dwoma elementami chłodnica ma uszczelkę gumową. Zwykle pod wpływem szarpnięcia (np. stluczka) lub z upływem czasu chłodnica potrafi się rozszczelnić. 

Można sobie z tym poradzić szczypcami Morse'a. Wystarczy połączenie elementu z tworzywa i radiatora docisąć żeby uszczelka znowu pełniła swoją funkcję poprawnie. Trzeba szczypce ustawić tak, żeby delikatnie dociągnęła zęby, które łączą te dwa elementy. Po kolei każdy ząb raz koło razu scisnąć morsami. Całą chłodnicę trzeba przejechać na około, później ustawić troszkę większą siłę ściskania i po kolei przejechać znów całą chłodnicę. Oczywiście nie namawiam nikogo do tego żeby nie kupować nowej chłodnicy, ale takie rozwiązanie pomoże, szczególnie, jak ktoś ma problem z zakupem nowej. 

Ja osobiście tak robiłem w dwóch samochodach. Pierwszym jeździłem po takim zabiegu około 4-5 lat i chłodnica nie zaczęła cieknąć, drugim jeżdżę tak drugi rok i też nie mam żadnych problemów. 

• Upvote 2