Jump to content

Legacy III - czujnik temperatury

Adam Symp

Recommended Posts

Dziś jak wracałem z pracy zauważyłem na liczniku, że 'zimny silnik' jest. Za wskazania temperatury odpowiada czujnik ten co jest na metalowej rurze, co idzie gruby gumowy wąż z chłodnicy u góry? Wąż gorący jak i chłodnica, ubytków płynu nie zauważyłem. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale silnik 2.5. Ten sam czujnik odpowiada za wskazania dla ECU? Na razie patrzyłem gdzie ten czujnik w internetach, bo diodą z telefonu ciężko cokolwiek dostrzec mi było. Samochód jeździ normalnie, tylko to wskazanie temperatury nie tak jest.

W japońskich konstrukcjach są przeważnie 3 czujniki termo: czujnik temp. płynu chłodniczego do ECU (i skoro auto działa normalnie to pewnie jest nim wszystko OK - przeważnie ulokowany w bloku, dwu lub trzy żyłowe kable; czujnik temp. do deski - ten o który Ci chodzi, który odpowiada za wyświetlanie temp. na panelu zegarów - przeważnie w okolicy wyjścia wody z bloku na chłodnice, najczęściej jednożyłowy kabel; no termowłączniik wentylatora, najczęściej w korpusie chłodnicy, ale zdarza się w króćcach na których są węże.

Gdzie który jest dokładnie to Ci z głowy nie powiem, ale chyba w tej przestrzeni po lewej od alternatora, nieco w górę, w kierunku kolektora dolotowego.