Cyka Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 (edited) Cześć, W dniu dzisiejszym jadąc autostradą nagle pojawił mi się check engine oraz migająca kontrolka Cruise. Zjechałem na stację i sprawdziłem błędy pod OBD. Pokazały się P0171 oraz P0174. Skasowałem i powoli ruszyłem w stronę domu. Po około 20 km zauważyłem, że zaczęła wzrastać temperatura silnika. Najbardziej w korku oraz jadąc pod wzniesienie. Temperatura utrzymywała się na poziomie 100-110 stopni. W domu ponownie sprawdziłem błędy- pojawiły się po raz kolejny. Gdzie szukać usterki? Przepływka (takie wskazówki są na zagranicznych forach)? Termostat ? Pacjent: outback 3.0 2006 wersja US przebieg 170 tys. Mil. Edited June 9, 2021 by Cyka Link to comment Share on other sites More sharing options...
alepka Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 11 godzin temu, Cyka napisał: Cześć, W dniu dzisiejszym jadąc autostradą nagle pojawił mi się check engine oraz migająca kontrolka Cruise. Zjechałem na stację i sprawdziłem błędy pod OBD. Pokazały się P071 oraz P074. Skasowałem i powoli ruszyłem w stronę domu. Po około 20 km zauważyłem, że zaczęła wzrastać temperatura silnika. Najbardziej w korku oraz jadąc pod wzniesienie. Temperatura utrzymywała się na poziomie 100-110 stopni. W domu ponownie sprawdziłem błędy- pojawiły się po raz kolejny. Gdzie szukać usterki? Przepływka (takie wskazówki są na zagranicznych forach)? Termostat ? Pacjent: outback 3.0 2006 wersja US przebieg 170 tys. Mil. Te kody to dobrze przepisałeś? Nie przypadkiem P0071 Ambient Air Temperature Sensor Range/Performance i P0074 Ambient Air Temperature Sensor Circuit Intermittent Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyka Posted June 9, 2021 Author Share Posted June 9, 2021 Źle spisałem, źle szukałem, dzięki za zwrócenie uwagi już poprawione. Wg tych kodów powinienem szukać przyczyny po stronie nieszczelności układu dolotowego? Czy może to powodować nadmierne nagrzewanie silnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alepka Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 Zacząłbym od czujnika jak wskazują błędy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 musisz podjechać na diagnostykę, ECU wykrywa że mieszkanka jest uboga. LPG jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts