Jump to content

Blitz obudowa filtra powietrza, warto?

Barney

Recommended Posts

Czy warto montować obudowę filtra powietrza typu jak na zdjęciu?

Trzeba usunąć dolną część obudowy filtra i kratownica z filtrem będzie skierowana bezpośrednio na dolot powietrza.

ramka.jpg

Jako skladowa przy modyfikacji osprzętu silnika: turbo, intercooler, chlodnica i wlasnie to. W tej obudowie to taki ala filtr stozkowy bo do tego uzywa sie filtru bawelnianego w oplocie. To było rozwiązanie w wersjach JDM chyba?

Dużo zależy od konkretnego setupu i w jakie wyniki mierzysz. Może najpierw dobrze byłoby zapytać o zdanie tunera, który będzie Ci stroił auto.

Jest spora szansa, że ten filtr to bedzie przerost formy nad treścią, jeśli tylko w jakiś relatywnie nieduży przyrost celujesz - "żeby było fajniej".

Ale ostatecznie - ja to już stary pierdziel jestem i gdybym teraz miał wszystko zrobić od nowa w swoich subarakach, to pewnie zrobiłbym to wszystko zupełnie inaczej - z mniejszym naciskiem na modyfikacje, a z większym na kupowanie opon, wymianę oleju, lanie benzyny i jeżdżenie :)

Może z dodatkiem jakichś drobiazgów w ustawieniu zawieszenia, żeby fajnie skręcało, jeśli trzeba.

Inna sprawa, że - skoro już masz tę puszkę - to zawsze możesz założyć i zobaczyć... Chyba, że to "pożyczone zdjęcie". Ew. możesz przedyskutować "moda" polegającego na usunięciu puszki rezonansowej w nadkolu i też ciągnąć powietrze bezposrednio stamtąd. zostawiając standardową puszkę filtra.
Czy będzie to różnica odczuwalna w pomiarach? Nie wiem :)

Edited by AMI