Jump to content

wybór pomiędzy obk legacy impreza

Michał Kraków

Recommended Posts

Witam wszystkich

Przyszedł czas na kolejne subaru w rodzinie :D. Najchętniej sklonowałbym mojego obk, ale skoro się nie da, to trzeba sobie radzić inaczej i wybrać coś innego. W związku z powyższym zastanawiamy się nad obk, legacym oraz imprezą, rocznik około 2015. Proszę o opinie o silnikach w danym modelu (który jak najmniej awaryjny, ale dający przyjemność z jazdy) bo od tego chciałbym zacząć. Generalnie samochód głównie w trasy, między 500km a 1004km ciągiem. Będę mocno wdzięczy za każdą pomoc.

• Haha 1

Obk 3.6 to jest wybór oczywisty, mam i zrobiłem nim już sporo kilometrów w tym trasę Kraków-Innbruck-Siena-Sardynia. Zastanawi się nad 2.5 obk, czy buzo się traci na mocy (3,6 po 2012 to tylko US, Kanada). Legacy V ta sama sytuacja co z obk jeśli chodzi o dostępność i wersje silnikowe (GT do modelu IV, powyżej modelu IV import z że oceanu). Imprezę alternatywnie rozważam, bo nie wiem o niej wiele. W woli wyjaśnienia, nie biorę pod uwagę diesela ani LPG, nie mam problemu z motoryzacja z za wielkiej wody.

Legacy/OBK to super platforma i bardzo udane samochody.
Mialem b.podobny dylemat 2 lata temu jak moje Legacy GT 2010 zrobiło się starsze i szukałem następcy. Skończyło się na ..... Giulii, bo Subaru nie miało nic w ofercie o choćby zbliżonych osiągach. Przesiadka z 3.6 na 2.5 w tak duzym aucie może być mocno rozczarowująca.....

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, Michał Kraków napisał:

nie mam problemu z motoryzacja z za wielkiej wody.

najlepiej więc ściągnąć z USA OBKa 3.6 V generacji - z EyeSight (aktywny tempomat) - ponoć rewelacyjnie sprawdza się na długie trasy.

niestety w EU juz nie ma nic ciekawego jeśli chodzi o silniki.

hybrydy Subaru omijaj szerokim łukiem.

Mam już obk 3,6 tyle że IV, i myślałem o czymś może trochę innym np. legacy który jest niższy i ma inne zawieszenie. A jak mi przyjdzie robić trasę Wiedeń Tyrol, gdzie jest 250 km prostej autostady to może wygodniej? Nie wiem jak impreza bo nie zagłębiałem się bardzo w specyfikację silników, najmniejsza zapewne.

3 minuty temu, Michał Kraków napisał:

Chyba że jest coś godnego polecenia z silników ue jest?

WRX STi (to już nie jest Impreza)