Michał Kraków Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Witam wszystkich Przyszedł czas na kolejne subaru w rodzinie . Najchętniej sklonowałbym mojego obk, ale skoro się nie da, to trzeba sobie radzić inaczej i wybrać coś innego. W związku z powyższym zastanawiamy się nad obk, legacym oraz imprezą, rocznik około 2015. Proszę o opinie o silnikach w danym modelu (który jak najmniej awaryjny, ale dający przyjemność z jazdy) bo od tego chciałbym zacząć. Generalnie samochód głównie w trasy, między 500km a 1004km ciągiem. Będę mocno wdzięczy za każdą pomoc. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosman Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 Wg podanych kryteriów do wyboru jest wyłącznie OBK 3.6.Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kraków Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 Obk 3.6 to jest wybór oczywisty, mam i zrobiłem nim już sporo kilometrów w tym trasę Kraków-Innbruck-Siena-Sardynia. Zastanawi się nad 2.5 obk, czy buzo się traci na mocy (3,6 po 2012 to tylko US, Kanada). Legacy V ta sama sytuacja co z obk jeśli chodzi o dostępność i wersje silnikowe (GT do modelu IV, powyżej modelu IV import z że oceanu). Imprezę alternatywnie rozważam, bo nie wiem o niej wiele. W woli wyjaśnienia, nie biorę pod uwagę diesela ani LPG, nie mam problemu z motoryzacja z za wielkiej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosman Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 Legacy/OBK to super platforma i bardzo udane samochody.Mialem b.podobny dylemat 2 lata temu jak moje Legacy GT 2010 zrobiło się starsze i szukałem następcy. Skończyło się na ..... Giulii, bo Subaru nie miało nic w ofercie o choćby zbliżonych osiągach. Przesiadka z 3.6 na 2.5 w tak duzym aucie może być mocno rozczarowująca.....Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kraków Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 (edited) Wiem że gama silnikowa w Europie legacy obk po 2013 roku nie powala. Ale może uda się coś wybrać Edited June 1, 2021 by Michał Kraków Link to comment Share on other sites More sharing options...
diuk Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 6 godzin temu, Michał Kraków napisał: nie mam problemu z motoryzacja z za wielkiej wody. najlepiej więc ściągnąć z USA OBKa 3.6 V generacji - z EyeSight (aktywny tempomat) - ponoć rewelacyjnie sprawdza się na długie trasy. niestety w EU juz nie ma nic ciekawego jeśli chodzi o silniki. hybrydy Subaru omijaj szerokim łukiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kraków Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 Mam już obk 3,6 tyle że IV, i myślałem o czymś może trochę innym np. legacy który jest niższy i ma inne zawieszenie. A jak mi przyjdzie robić trasę Wiedeń Tyrol, gdzie jest 250 km prostej autostady to może wygodniej? Nie wiem jak impreza bo nie zagłębiałem się bardzo w specyfikację silników, najmniejsza zapewne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kraków Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 Czy to obk czy legacy to pewnie wersja zza wielkiej wody, bo w UE ani 3,6 ani 2,5 turbo nie oferowali od 2013r. Chyba że jest coś godnego polecenia z silników ue jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
diuk Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 3 minuty temu, Michał Kraków napisał: Chyba że jest coś godnego polecenia z silników ue jest? WRX STi (to już nie jest Impreza) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kraków Posted June 1, 2021 Author Share Posted June 1, 2021 (edited) W jakim silniku to sti? I jak jest z miejscem w środku, deska snowboardowa wchodzi? Edited June 1, 2021 by Michał Kraków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts