133699 Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Od zakupu forestera zajmuje mnie temat jego silnika. Mianowicie - coś napastliwie cyka w okolicach głowicy. Samochód 4 lata temu przeszedł remont, w jednych rękach od jakiś jedenastu. Były cyrki z głowicami tzn trzeba było je obrabiać dwa razy. Nie wiadomo jak to było potem z luzami, robił to gość od głowic i nikt w to specjalnie nie wnikał. I silnik tak sobie cyka od czasu tego remontu. Mija ok 35kkm od remontu, cyka nadal. Teraz trafił do mnie. Z moich obserwacji wynika, że cykanie zanika powyżej 4-5 barów ciśnienia oleju, czyli zasadniczo jeżdżąc tym autem normalnie nie cyka, tocząc się na wolnych po osiedlu dzwoni jak w kościele. Na zimnym również cisza. Miałem kiedyś coś takiego w 1.8 zimą tylko znacznie bardziej, ustało po kilometrze jazdy. Prawdopodobnie coś hydropopychaczowi wtedy odwaliło. Nie wiem co o tym myśleć. Osobiście obstawiam problem gdzieś na szklance/płytce i luzie zaworowym. Problemy ze zbyt małym luzem znam na pamięć, ale czy faktycznie na zbyt dużym by tak tłukło? Ponadto, motor od 35kkm luzów nie miał robionych, tak tez powinno się to uspokoić bo luz się zmiejsza.. Pali normalnie, moc trzyma, nie faluje itp. Póki co sprawdziłem: ciśnienie oleju, kiedy cyka a kiedy nie analiza oleju pod kątem metali - nic ponad normę, a w zasadzie zaskakująco mało po interwale 10kkm (za długo, ja to wiem ) Motor od nastu lat jeżdżony na 10w60, pali go może 100ml na 10kkm. Obecnie 5w50 Gulfa + Ceratec, nie wiele wniosło. W motor zajrzę jak tylko impreza odpali, do tego czasu mogę się zastawiać co to jest.. 8852CA57-D2E6-4491-90F1-6219299B805F.MOV A0524437-398F-4A3E-ABCC-68D400C9DC88.MOV Link to comment Share on other sites More sharing options...
st981777 Posted May 25, 2021 Share Posted May 25, 2021 Płytki zeszlifowane na "półokrągło" , cyka płytka o szklankę, środkiem jest podparta a brzegi uderzają. Jak rośnie ciśnienie to amortyzuje jej pracę. Nie zepsuje to silnika 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
133699 Posted May 25, 2021 Author Share Posted May 25, 2021 To może być to. Szlifierz mi wspominał coś o szlifowanych płytkach i czemu tego czasem nie robić, albo przywozić odrazu ze szklanką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts