ATY Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 Samochód kupiony w marcu 2021 roku zostawiłem na 10 dni w suchym garażu. Po powrocie okazało się, że akumulator kompletnie się wyładował. Serwis twierdzi, że to normalne, bo akumulator jest obciążany przez GPS. Jako rozwiązanie zaproponowali, aby odkręcać klemy jeżeli zostawia się samochód na więcej niż parę dni. TO JAKAŚ KPINA!! Jeżdżę samochodami od prawie 50 lat i w każdy można było zostawić na co najmniej miesiąc (nawet zimą) i odpalał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 17 minut temu, ATY napisał: Samochód kupiony w marcu 2021 roku zostawiłem na 10 dni w suchym garażu. Jakiej długości trasy auto pokonywało przed zostawieniem? Może akumulator nie był w pełni naładowany? To był jakiś podziemny garaż albo blaszak? 17 minut temu, ATY napisał: Jeżdżę samochodami od prawie 50 lat i w każdy można było zostawić na co najmniej miesiąc (nawet zimą) i odpalał. Ilość elektroniki w autach wzrasta z każdym nowym modelem i niestety konsumpcja energii również. Same akumulatory też jakieś rewelacyjne nie są i wydaje się, że gorzej sobie radzą niż kiedyś. Warto sprawdzić jaki jest spoczynkowy pobór prądu w samochodzie. ISR coś tam pobiera, może jednak jest jeszcze jakiś inny pasożyt? Natomiast co do odpalenia auta po miesiącu stania w zimie.... dwa 126p oraz Skoda 100 ojca o tym nie wiedziały i akumulatory regularnie na noc lądowały w domu wpięte do prostownika Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATY Posted May 21, 2021 Author Share Posted May 21, 2021 Przed postawieniem samochodu w garażu zrobiłem około 700 km w 3 dni, więc akumulator powinien być w pełni naładowany. Samochód stał w murowanym garażu z drewnianym stropem i dachem krytym strzechą, więc nie było żadnego ekranowania. Rzeczywiście mój 126p z 1978 roku nie odpalał w temperaturze poniżej -18C, ale w zeszłym tygodniu było raczej +25C 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Misza. Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 Tak z ciekawości - co na takie rzeczy mówi instrukcja? Jest jakieś info jak postępować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 12 minut temu, ATY napisał: Przed postawieniem samochodu w garażu zrobiłem około 700 km w 3 dni, więc akumulator powinien być w pełni naładowany. W takim razie albo gdzieś ten prąd ucieka ponad miarę, albo felerny akumulator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 Godzinę temu, aflinta napisał: ISR coś tam pobiera, może jednak jest jeszcze jakiś inny pasożyt? U mnie w zeszłym roku po 3 tygodniach bezruchu auto odpalało bez problemu więc ISR sam w sobie tyle nie ciągnie. Może alarm był montowany i zżera baterię Link to comment Share on other sites More sharing options...
FOR CVT Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 11 godzin temu, GREGG napisał: ISR sam w sobie tyle nie ciągnie forester z isr i alarmem omega pobieral 65-75ma po dezaktywacji isr (odciecie zasilania) spadlo do 35-40ma pomiary w supralu wroclaw, wspolpracuja z jm auto tapatalked verstuurd vanaf mijn iphone Link to comment Share on other sites More sharing options...
mattom Posted May 22, 2021 Share Posted May 22, 2021 W ASO raczej mają specjalistyczny tester do akumulatora , powinni dać wydruk badania który pokazuje czy jest OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATY Posted May 23, 2021 Author Share Posted May 23, 2021 Jutro jadę do ASO i zobaczymy co się dzieje. Dam znać o wynikach Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmbm Posted May 23, 2021 Share Posted May 23, 2021 14 minut temu, ATY napisał: Jutro jadę do ASO i zobaczymy co się dzieje. Dam znać o wynikach Który serwis powiedział, że tak ma być i do jakiego ASO jedziesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek89 Posted May 23, 2021 Share Posted May 23, 2021 W dniu 21.05.2021 o 22:03, ATY napisał: Samochód kupiony w marcu 2021 roku zostawiłem na 10 dni w suchym garażu. Po powrocie okazało się, że akumulator kompletnie się wyładował. Serwis twierdzi, że to normalne, bo akumulator jest obciążany przez GPS. Jako rozwiązanie zaproponowali, aby odkręcać klemy jeżeli zostawia się samochód na więcej niż parę dni. TO JAKAŚ KPINA!! Jeżdżę samochodami od prawie 50 lat i w każdy można było zostawić na co najmniej miesiąc (nawet zimą) i odpalał. A jaka wersje masz XV 1.6 czy 2.0 eboxer? ja mam forestera E-boxera i tez padł mi po 10 dniach stania, jest problem z tymi akumulatorami, są zasłane 48aH w eboxerach....to jest plaga z tymi akumulatorami... 1.6 ma 62ah i podobno rzadko występuje ten problem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATY Posted May 23, 2021 Author Share Posted May 23, 2021 5 godzin temu, ATY napisał: Jutro jadę do ASO i zobaczymy co się dzieje. Dam znać o wynikach Jadę do serwisu w Gdańsku, zobaczymy jak działają Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATY Posted May 23, 2021 Author Share Posted May 23, 2021 Najprostsza wersja boxer 1.6 z automatem Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATY Posted May 24, 2021 Author Share Posted May 24, 2021 Właśnie dojechałem do domu z serwisu - akumulator do wymiany. Niestety nie mieli akumulatora, więc czeka mnie 100 km podróż na wymianę, jak przyjdzie zamówiona sztuka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_akir_ Posted May 24, 2021 Share Posted May 24, 2021 17 minut temu, ATY napisał: Właśnie dojechałem do domu z serwisu - akumulator do wymiany. Niestety nie mieli akumulatora, więc czeka mnie 100 km podróż na wymianę, jak przyjdzie zamówiona sztuka. rozumiem ze wymiana gwarancyjna ? niestety aku ktore teraz montuja do nowych auto to masakra, koledze w audi q7 aku padlo po 3 miesiacach (jezdzone codziennie po 200km) - zapadła się cela Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts