piwozniak Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 (edited) Upal jak cholera, wlaczam silnik, tenperatura nastawiona na 19 i dupa, nic nie chlodzi, wiatraczek stabilnie na "2", nic sie nie dzieje. Innym razem od razu (no moze po minucie) dziala normalnie. Mam porownanie z drugim autem ('04 Legacy) gdzie po prostu dziala zawsze. O co chodzi? Skad zaczac poszukiwania? Dzieki Edited May 15, 2021 by piwozniak Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 a wentylator na chłodnicy się uruchamia w momencie włączenia klimy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwozniak Posted May 15, 2021 Author Share Posted May 15, 2021 A nie wiem, nie sprawdzalem ale jak obnize temperature do 15 to wtedy klimatyzacja sie budzi do zycia (no tez jakby nie do konca bo dziala do momentu az nie ustawie spowrotem na te 18 czy tam 19) Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziolek Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 Na pierwszym miejscu trzeba zmierzyć szczelinę na sprzęgle kompresora. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 Ja bym się to raczej doszukiwał problemów z czujnikiem temperatury wewnętrznej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwi 4ester Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 44 minuty temu, koziolek napisał: Na pierwszym miejscu trzeba zmierzyć szczelinę na sprzęgle kompresora. Tak było u mnie. Na początku chwilę chodziło, a później lipa. Po wyciągnięciu podkładki problem zniknął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwozniak Posted May 17, 2021 Author Share Posted May 17, 2021 A wiecie moze czy mozliwy jest odczyt czujnika temp przez OBD? W serwisowce jest procedura na sprawdzenie wszystkich czujnikow, silnikow klap, itd i niby wszystko dziala, ale mysle ze trafilem na moment w ktorym akurat wszystko dzialalo, po po wylaczeniu tego trybu serwisowego a/c klima dziala normalnie a jeszcze godzine temu mozna bylo sie usmazyc w srodku :/ Tez mam jakies podejrzenie czujnika temp wewnetrznej bo to wyglada tak jakby sterownik dostawal sygnal ze w srodku jest albo temp w okolicach tych 20* i nic nie robil, albo co chyba bardziej prawdopodobne, nie widzial zupelnie odczytu z czujnika wewnetrznego i .... tez nic nie robil bo niby do czego ma sie odniesc? Sterownik a/c jest pod radiem? Po prostu zaczne od tego ze wymienie czujnbik temperatury (mam akurat na podoredziu), jak to nie pozmoze to wykrece modul a/c, popsikam na styki i zobazymy, jak to nie pomoze to wymienie modul (tez mam) a jak to nie pomoze to juz pomysly sie koncza Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted May 17, 2021 Share Posted May 17, 2021 2 godziny temu, piwozniak napisał: A wiecie moze czy mozliwy jest odczyt czujnika temp przez OBD? W serwisowce jest procedura na sprawdzenie wszystkich czujnikow, silnikow klap, itd i niby wszystko dziala, ale mysle ze trafilem na moment w ktorym akurat wszystko dzialalo, po po wylaczeniu tego trybu serwisowego a/c klima dziala normalnie a jeszcze godzine temu mozna bylo sie usmazyc w srodku :/ Tez mam jakies podejrzenie czujnika temp wewnetrznej bo to wyglada tak jakby sterownik dostawal sygnal ze w srodku jest albo temp w okolicach tych 20* i nic nie robil, albo co chyba bardziej prawdopodobne, nie widzial zupelnie odczytu z czujnika wewnetrznego i .... tez nic nie robil bo niby do czego ma sie odniesc? Sterownik a/c jest pod radiem? Po prostu zaczne od tego ze wymienie czujnbik temperatury (mam akurat na podoredziu), jak to nie pozmoze to wykrece modul a/c, popsikam na styki i zobazymy, jak to nie pomoze to wymienie modul (tez mam) a jak to nie pomoze to juz pomysly sie koncza Sprawny czujnik temp wewnętrznej powinien mieć przy 20 stopniach 2.7kOhm. Skoro masz sprawny to sprawdź dla pewności ile ma http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Legacy_Outback/2008/Legacy 2008/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts