Maciej Kuta Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 (edited) Witam, auto stało 3 miesiące z uszkodzonym silnik, zamontowałem nowy i nie odpala. Iskra sprawdzona, paliwo jest, rozrząd dobrze ustawiony, nie mam pomysłu za co się brać. Dodam tylko, że błędy pokazuje po wejściu w skrzynie biegów. Będę wdzięczny za podpowiedz na co jeszcze mam zwrócić uwagę. Edited May 10, 2021 by Maciej Kuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Sprawdź dobrze kostki od skrzyni. Może Sprawdź dobrze kostki od skrzyni. Może zaśniedziały w tym czasie. Bo tyle błędów od skrzyni na raz nie powinno walić. Sprawdź też dobrze masę skrzyni. Rozepnij także i podepnij jeszcze raz kostki od sterownika skrzyni. Jest nas nogami kierowcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Kuta Posted May 10, 2021 Author Share Posted May 10, 2021 Wszystkie kostki sprawdzone, masa wyczyszczona, a dalej jest to samo :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 (edited) Zostaje Ci pomiar zaworów od strony sterownika skrzyni. Ale za dużo tego jest aby winne były zawory czy same czujniki. Coś nie tak z wiązka skrzyni. Może po prostu wtyczki Ci nie zaskoczyły. Sprawdź 3 razy wszystkie kostki który były rozłączane. Edited May 10, 2021 by ewemarkam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Kuta Posted May 10, 2021 Author Share Posted May 10, 2021 sprawdzę jeszcze raz, generalnie to jak kręcę rozrusznikiem komputer pokazuje odpowiednia wartość, ale jak już chce ja sprawdzić wchodząc w skrzynie biegów, cały czas podaje 300, nie zmienia się kiedy kręcę rozrusznikiem i jak wciskam gaz to słychać brzęczenie z okolicy skrzyni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Jeśli masz paliwo i iskrę to musi zapalić. Może paliwa jest za mało. Filtr paliwa masz drożny? Ciśnienie paliwa jest? Na plaka odpala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Kuta Posted May 10, 2021 Author Share Posted May 10, 2021 (edited) Na plaka w sumie nie próbowałem zaraz się za to zabiorę Iskra jest, na plaka nie chce odpalić, paliwo podaje Edited May 10, 2021 by Maciej Kuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 2 godziny temu, Maciej Kuta napisał: cały czas podaje 300, nie zmienia się kiedy kręcę rozrusznikiem TCM wskazuje 300RPM, mimo że silnik nie odpalony? A co pokazuje ECM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej Kuta Posted May 10, 2021 Author Share Posted May 10, 2021 Godzinę temu, lutek34 napisał: TCM wskazuje 300RPM, mimo że silnik nie odpalony? A co pokazuje ECM? Dokładnie, silnik zgaszony, jak kręcę rozrusznikiem, wartość się nie zmienia. Do tego czasem wyskakuje bład: brak komunikacji, sterownik silnika. Gdy połaczę się z kompem od silnika, pokazuje wszystko ok, obroty rosn jak kręcę rozrusznikiem, widzi błędy jeśli coś jest odpięte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts