Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted May 9, 2021 Ojciec Założyciel Share Posted May 9, 2021 Ci, którzy byli na tym Zlocie zapewne pamiętają też nieprawdopodobną gościnność, jakiej mieliśmy okazję doświadczyć w tatarskiej wiosce Kruszyniany. Nasza gospodyni, pani Dżenneta Bogdanowicz, zaangażowała chyba wszystkich mieszkańców wsi do przygotowania i serwowania niezwykle pracochłonnych, znakomitych potraw kuchni tatarskiej w ramach cateringu dla Zlotowiczów. Od tego czasu upłynęło sporo lat. Atrakcyjna turystycznie wieś wzbogaciła się o miejsca noclegowe dla turystów i muzeum tatarskie. Pożar (wówczas ogromnym wysiłkiem budowanego) domu turystycznego państwa Bogdanowiczów postawił całą rodzinę na skraju przepaści. Konsekwencja, upór i niewyczerpane zasoby twórczej energii sprawiły, że nawet tak trudne wydarzenia losowe nie zrzuciły mieszkańców Kruszynian z obranej drogi - dziś wieś jest piękniejsza niż kiedykolwiek wcześniej i gotowa do przyjmowania mile widzianych gości. Nieoczekiwanie to nie zdarzenia losowe, nie nawet pandemia, ale czysta chęć zysku może zagrozić temu zakątkowi tatarskiej tożsamości w Polsce. Otóż na skraju historycznej wioski planowane jest wybudowanie ogromnej, przemysłowej fermy drobiu. Pomijając aspekty moralne (w cywilizowanych krajach od takiej przemysłowej „produkcji” drobiu coraz częściej się odchodzi) powstaje pytanie dlaczego akurat w historycznym miejscu, gdzie większość ludności jest zależna od turystyki ? Odpowiedzi nie znam - być może po prostu ziemia była tania, a perspektywa zysku jest dla inwestora najważniejsza. Ponieważ nie uważam, że liczy się wyłącznie zysk, a potrzeby mieszkańców i historię można po prostu ignorować, zdecydowałem się na poparcie inicjatywy lokalnej społeczności. Również dlatego, że dobrze pamiętam jak pozytywnie przyjmowano tam naszą, zlotową społeczność : https://www.facebook.com/1503872596588554/posts/2504065453235925/ 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neutrino33 Posted May 9, 2021 Share Posted May 9, 2021 Nie byłem nigdy w tym miejscu ale sprawa jest słuszna - wysłałem e-mail. Powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 (edited) @Dyrekcja , Panie Dyrektorze jednym z bardziej znanych miłośników Kruszynian jest Robert Makłowicz. Myślę, że warto byłoby wysłać do Pana Roberta taką informację i poprosić o pomoc w nagłośnieniu sprawy. E-mail wysłany. Edited May 10, 2021 by Ayu Link to comment Share on other sites More sharing options...
chojny Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Mail wysłany. Trzeba ratować takie miejsca! Może Ambasada Turecka by była tez odpowiednim miejsce na udanie się o pomoc i wsparcie tej inicjatywy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Dobra, sam wysłałem maila do Pana Roberta. http://www.maklowicz.pl/pl/moje-miejsca/kruszyniany 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted May 10, 2021 Share Posted May 10, 2021 Tydzień temu byłem w Kruszynianach i nawet nie wiedziałem, że kiedyś tam był Zlot. Petycję podpisałem "po staremu" na papierze Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumex1 Posted June 12, 2021 Share Posted June 12, 2021 Mail wysłany. W dniu 10.05.2021 o 14:58, eddie_gt4 napisał: Tydzień temu byłem w Kruszynianach i nawet nie wiedziałem, że kiedyś tam był Zlot. Baza była w Bobrowej Dolinie - niedaleko Supraśla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts