Kario Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 (edited) 33tys przebiegu. Rozgrzany silnik. https://photos.app.goo.gl/hxrwFrBqXohqhcGM7 Co to moze byc? Edited May 6, 2021 by Kario Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 jak dla mnie, ewidentnie mechaniczny stukot, bardzo niezdrowy. Lepiej podjedz do mechanika, który ogarnia te silniki, reaguj zanim korba bokiem nie wyszła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
st981777 Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 Taki dzwięk kojarzę niestety z tym: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kario Posted May 7, 2021 Author Share Posted May 7, 2021 Tak panewka to jest jedna z teorii. Ale auto ma 33tys przebiegu i w necie nie znalazłem informacji o problemach z panewkami w FB25 (tylko w EJ25). Nie chce żeby serwis rozbierał cały silnik a potem się okaże, ze to jednak nie panewka. Auto jest na gwarancji, ale jednak wolałbym uniknąć niepotrzebnej ingerencji w silnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipton Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 @KarioMoim skromnym zdaniem jak zechcą rozbierać w ramach gwarancji to lepiej niech rozbierają (ale ustal do którego ASO w Polsce warto z tym pojechać). Szukanie pomocy na forum przy aucie na gwarancji to szukanie problemów. Zacznie się dociekanie ile z tym jeździłeś zanim przyjechałeś do serwisu itp. Jak w ASO każą Ci nie zawracać im głowy i stwierdzą, że masz jeździć, to co innego, bo wtedy zrobi się problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kario Posted May 7, 2021 Author Share Posted May 7, 2021 Dziękuję za radę. Problem jest zgłoszony do ASO i jestem umówiony na diagnostykę pisze ponieważ chce zaspokoić moja ciekawość a także unikając błędnej diagnozy która może się skończyć przestojem auta i np. niepotrzebną rozbiórką silnika. Generalnie poza tym dźwięknięciem nic się nie dzieje nie ma drgań, CEL. Jest wiele przypadku, ze serwis w kółko wszystko naprawia aż natrafia na problem, wiec może ktoś już się na to natknął, albo ma jakiś pomysł, sugestie na co mam zwrócić uwagę itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipton Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 1 godzinę temu, Kario napisał: Jest wiele przypadku, ze serwis w kółko wszystko naprawia aż natrafia na problem Nie sposób temu zaprzeczać. Niemniej Twoich sugestii raczej i tak nikt w ASO nie posłucha a może mam złe doświadczenia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kario Posted May 28, 2021 Author Share Posted May 28, 2021 (edited) Samochód jest po diagnozie w ASO. W zeszłym tygodniu na diagnozie było podejrzenie uszkodzonej panewki. Dzisiaj - naturalna praca silnika. Dźwięk jest dalej dokładnie taki jak na filmie. Na chwile obecna chyba zostaje próbować to do innego FB25 - próbowałem w ASO ale nie maja takich. Jedyne co udało się ustalić to, że dźwięk praktycznie nie występuję na zimnym silniku. Przynajmniej dzisiaj nie występował. Tutaj pojawia się moja prośba do forumowiczów - czy ktoś ma takie auto? Czy ktoś mógłby sprawdzić jak to wygląda w innym egzemplarzu? Edited May 28, 2021 by Kario Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulus Posted May 28, 2021 Share Posted May 28, 2021 Ja mam takiego Outbacka tyle, że MY15. Też jestem ze śląska więc nie widzę problemu by się spotkać i posłuchać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McSudi Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 Ja mam dokładnie ten sam rocznik OBK i chętnie pomogę jeśli tylko kolega chce podjechać do Wrocławia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 W dniu 28.05.2021 o 15:45, Kario napisał: Samochód jest po diagnozie w ASO. W zeszłym tygodniu na diagnozie było podejrzenie uszkodzonej panewki. Dzisiaj - naturalna praca silnika. Dźwięk jest dalej dokładnie taki jak na filmie. Na chwile obecna chyba zostaje próbować to do innego FB25 - próbowałem w ASO ale nie maja takich. Jedyne co udało się ustalić to, że dźwięk praktycznie nie występuję na zimnym silniku. Przynajmniej dzisiaj nie występował. Tutaj pojawia się moja prośba do forumowiczów - czy ktoś ma takie auto? Czy ktoś mógłby sprawdzić jak to wygląda w innym egzemplarzu? TTTM tak w skrócie. FB25 tak chodzi, to samo jest często w FA20 czyli DIT. Osłuchiwałem pod tym kątem kilka silników z przebiegami od 25tyś km w górę i wszystkie działały tak samo, nawet do 300tyś km. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xt6 Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 Ściągnij pasek rowkowy i zobacz czy dalej tak wali na odpalonym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted May 30, 2021 Share Posted May 30, 2021 skoro auto jeszcze na gwarancji to sprawdź poziom oleju , dolej do max i przegoń go parę godzin po autostradzie Jeżeli to panewka to przekręci się i narobi pełno szkód w silniku, który zostanie wymieniony/naprawiony na gwarancji. FB tak nie pracują Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kario Posted June 2, 2021 Author Share Posted June 2, 2021 Dziękuję, wszystkim za odpowiedzi. Do Wrocławia jednak kawałek więc ewentualnie przy okazji Sprawa obecnie wygląda następująco: 1. Spotkaliśmy się z Paulus - jego auto nie stuka tak mechanicznie. 2. SIP twierdzi, że TTTM - dostałem filmik z SIP z nagraniem pracy silnika innego egzemplarza i... stukot można wychwycić ale jest dużo cichszy, mniej wyraźny niż w moim silniku. Czekam na odpowiedź SIP co w tych silnikach powoduje stukot, może jest jakiś powód, że w moim egzemplarzu jest on dużo głośniejszy.. albo są to rzeczywiście początki panewki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts