Jump to content

Subaru Forester SG - opony

Benek96

Recommended Posts

Cześć. 

Kupiłem Subaru Forestera SG 2005r. z silnikiem ej20. Mam do Was pytanie o opony. Czy przy rocznym średnim przebiegu 5 tys. km dobrą opcja jest rozważenie opon całorocznych? 

Oraz mam pytanie, bo wiele osób mówi załóż na lato 17 z wersji XT A na zimę będziesz jeździł na oryginalnych felgach. A co jeśli złapie kapcia? W zapasie mam oponę Yokohama Geolandar 215/60/16? Czy będę mógł założyć mimo że będę miał 3 opony 17 calowe? 

Chciałbym się dowiedzieć jakie opony polecacie na lato/zimę oraz czy ktoś z Was jeździ na całorocznych. Dla jasności pochodzę z pod wawy i użytkuje auto głównie po mieście. 

Pozdrawiam

Jarek 

W FAQ jest chyba wszystko.

Opony wielosezonowe... też znajdziesz temat. 

Odnośnie różnych kół. Ważna jest średnica całego koła, a jeszcze bardziej sam jej obwód. Jeśli w/w koła będziesz miał podobnym wymiarowo rozmiarze. To nic nie stoi na przeszkodzie abyś awaryjne założył zapas w innym rozmiarze ale podobnej ogólnej wielkości. Są tabele zamienników rozmiarów opon, różne kalkulatory według tego możesz sobie wybrać rozmiar letnich 17 i dopasować do tego rozmiar zimowych 15 i wszystko będzie dobrze. 

Osobiście od lat jeżdżę na wielosezonie, w paru samochodach już miałem. Ale zdania zawsze będą podzielone. Są zwolennicy, są przeciwnicy, najbardziej krzyczą Ci który nie jeździli nigdy albo jeździli na kiepskich. Bo poprzedni właściciel przydziadował i kupił najtańsze badziewie może nawet bieżnikowane :biglol:

• Upvote 1

4 godziny temu, Benek96 napisał:

czy ktoś z Was jeździ na całorocznych

Ja mam w SG całoroczne Geolandary A/T. Jak dla mnie spisują się bardzo dobrze. Wcześniej miałem też takie na innym aucie. Jeżdżę trochę po górach (niskich, ale jednak  ;) ), do tego lekki teren, szutry, niezbyt głębokie błoto itp. Czasem jak muszę to również po asfalcie  :P  Bieżnik nie jest zbyt agresywny, nie hałasują nadmiernie na asfalcie, a w terenie z błota się oczyszczają, więc robotę robią. Na śniegu też dają radę. W moim przypadku tego typu opony całoroczne są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż osobno letnie i zimówki.Zwłaszcza że sporo jeżdżę poza asfaltem.