Jump to content

OBK 2.5 LPG - padły przewody po 25kkm

PLKR

Recommended Posts

Cześć,

po ok. 25kkm padły mi oryginalne przewody zapłonowe. Wymieniałem je razem ze świecami (NGK FR5AP-11). Nie za szybko? Może to przez uszkodzoną cewkę? Żadnego kodu błędu.

Nie ma śladu. Jak pryskałem wodą to nie było jednoznacznego miejsca - waliło gdzie miało bliżej do masy. Jak przyjdą nowe to obejrzę dokładnie. Pomierzyłem cewkę i nie ma zwarcia, ale to nie wyklucza uszkodzenia. Tylko jeśli to cewka zniszczyła kable, to uszkodzenie musiałby być raczej poważne. Sam nie wiem. Chyba, że kable swoje odleżały w magazynie ;] Na 100% są oryginalne.

Przewody zapłonowe mogą się uszkodzić nie tylko przez cewkę ale również przez świece.

Wyjmij przewody po kolei zobacz czy niemasz od strony silnika zaolejonych fajek? wykręć świece, dokręć szczypcami główkę świecy oraz jeśli kolor metalu jest ciemny użyj drobnego papieru włókniny do oczyszczenia utlenionego przewodnika. sprawdź czy na pewno przewody są dociśnięte do samego końca.

Świece wymieniłem, wszystko czyste, bez oleju i nagaru. Na początku myślałem, że szarpie przez świece (trochę już przejechały), ale po wymianie było to samo i dopiero sprawdziłem błyski.

Edit 18:19 28.04.2021
Kable wymieniłem i jest ok. Na starych żadnych śladów uszkodzeń. Może jakaś podróba, ale wyglądają praktycznie identycznie - nowe mają naklejki z numerkami, a stare miały napisy bezpośrednio na izolacji.

Edited by PLKR

W dniu 27.04.2021 o 11:06, Lipton napisał:

U mnie oryginały wytrzymały już prawie 30 000 km. Wcześniej dwa razy bardzo szybko padały mi zamienniki...ale 25 000 km na oryginały to trochę krótko...

30kkm a 25kkm to jakaś różnica :question: czy coś się machnąles..

• 2 weeks later...