michal9049 Posted April 5, 2021 Share Posted April 5, 2021 Hej, Pacjent to OBK 2010 3.6 EU Podczas dojazdu do świateł beż gazu i lekkim hamulcu potrafi szarpnąć skrzynia i to dość mocno. Mam tak już od zakupu auta czyli 1.5 roku. 2 dni temu miałem już coś ciekawszego. Podczas turlania się w korku 30km/h mocno szarpnęło autem, obroty poszły w górę tak jak by rozłączyło cały napęd. Po chwili znowu to samo. Zatrzymałem się, wyłączyłem i włączyłem silnik w odstępnie kilku minut i dalej było już ok. Co do oleju, był wymieniany statycznie na oryginalny ATF Subaru. Operacja wraz z wyciągnięciem miski olejowej. Błędów brak... I teraz pytanie Czy ktoś z Was miał podobne objawy ? Póki co podejrzewam elektrozawory hydro. Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
von Grosheck Posted April 6, 2021 Share Posted April 6, 2021 Ten sam model i rocznik co mój. Również model EU. Miałem podobny przypadek aczkolwiek zdarzało się to przy wyższych prędkościach. Po diagnozie okazało się że przypalona była tarczka 4go biegu, coś nie halo z lock-up’em i regeneracja sprzęgła hydrokinetycznego.Po tych zabiegach minęło wszystko.A potrafiło zatrząść autem tak, robiło się naprawdę nieprzyjemnieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted April 6, 2021 Author Share Posted April 6, 2021 Jak to finansowo Cię wyszło ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
von Grosheck Posted April 6, 2021 Share Posted April 6, 2021 Około 5k. Tyle że to była naprawa wiązana z demontażem, regeneracją i montażem maglownicy. Rachunek nie był rozbity na poszczególne naprawy. Naprawa była robiona jakieś 3 lata temu przy około 130k km. Teraz jest trochę ponad 168k km i jak dotąd nic się nie dziejeWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted April 6, 2021 Author Share Posted April 6, 2021 Dzięki wielkie Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted May 6, 2021 Author Share Posted May 6, 2021 Update. Adaptacja skrzyni biegów pomogła na szarpanie. Wszystkie bolączki ustąpiły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olej Posted May 7, 2021 Share Posted May 7, 2021 Na czym to polega? Jakiś reset kompa od skrzyni czy większe ceregiele? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted May 7, 2021 Author Share Posted May 7, 2021 Adaptacja za pomocą programu serwisowego Subaru. Czyszczenie pamięci i "uczenie" sterownika napędu AWD ( tak pisało w programie ). Samochód na podnośnik aby 4 kółeczka były w powietrzu. Dalej wg. instrukcji w programie. 15 min roboty. Ogólnie polecam po wymianie oleju w skrzyni robić adaptację Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maroski Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 Ten program serwisowy Subaru, to jakieś tajne oprogramowanie, czy można to gdzieś dostać i użyć we własnym zakresie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 25 minut temu, Maroski napisał: Ten program serwisowy Subaru, to jakieś tajne oprogramowanie, czy można to gdzieś dostać i użyć we własnym zakresie? taniej Cię wyjdzie zadzwonić do ASO i umówić się na usługę Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted June 11, 2021 Author Share Posted June 11, 2021 Tego to już Ci nie powiem. Znając ASO i ich ceny tą usługa tania może nie być. Każdy serwis co specjalizuje się w Su aru ma takie oprogramowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutek34 Posted June 11, 2021 Share Posted June 11, 2021 3 godziny temu, michal9049 napisał: Tego to już Ci nie powiem. Znając ASO i ich ceny tą usługa tania może nie być. Każdy serwis co specjalizuje się w Su aru ma takie oprogramowanie. w 2019 roku, w ASO Rzeszów zapłaciłem 120zł za adaptację skrzyni po regeneracji konwertera. Nie ma co powtarzać plotek, tylko znaleźć numer i zadzwonić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sicek Posted December 16, 2021 Share Posted December 16, 2021 Miałem podobny problem lecz nie tak nasilony. Adaptacja w ASO rozwiązała problem. OBK 3.6 2010 Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted December 17, 2021 Author Share Posted December 17, 2021 Do dziś dzień zero problemów ze skrzynią 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dairox Posted August 8, 2022 Share Posted August 8, 2022 Witam, jestem nowy na forum. Od niedawna zmienilem Forka SG na Outbacka My10 3.6R i trochę nie umyślnie kliknąłem Clear Memory 2 skrzyni w FreeSSM... Skrzynia Miga kontrolka ze jest w fazie uczenia. Próbowałem zrobić adaptacje wg. zamieszczanych instrukcji ale bez skutecznie, czy jedyna mozliwoscia pozbycia sie migajacej kontrolki AT Oil Temp jest jazda do Serwisu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9049 Posted August 9, 2022 Author Share Posted August 9, 2022 Znajdź jakiś warsztat co robi Subaru, który posiada program do adaptacji skrzyni. Adaptacja na podnośniku i po problemie. Następnym zanim klikniesz clear to się zastanów 2 razy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts