Jump to content

Jak ogarnąć szuranie tylnych szyb o listwę...?

_ONE_

Recommended Posts

Przy otwieraniu tylnych szyb miejscami podwija się zewnętrzna listwa, co powoduje straszliwy hałas... coś jak szuranie styropianem po szkle, aż zęby swędzą. Przy zamykaniu listwa się odwija i jest spokój. Takiego problemu w poprzedniej subarynie nie zaliczyłem. Jakiś pomysł, co z tym zrobić? Nasmarować tego nie mogę, a listwy są twarde jak cholera.

upewnij się że żadnego syfu nie ma pomiędzy szybą a dolną uszczelką szyby. U mnie w OBK tak skrzypiała szyba kierowcy, odwinąłem ile się dało uszczelkę, odkurzyłem, chyba siknąłem sprayem silikonowym i od tej pory cisza.

9 godzin temu, _ONE_ napisał:

Nasmarowałeś miejsce przylegania listwy do szyby?

spray silikonowy nie jest taki tłusty i nie zostawia śladów, bardziej chodziło o zwilżenie tego filcu. Ale najważniejsze jest żeby w tym filcu nie było syfu.

W dniu 2.04.2021 o 12:35, polter_83 napisał:

NIe wiem jak z tyłu ale z przodu są 2 uchwyty do trzymania szyby - material wyglada jak filc.

Zbiera brud i po czasie bedzie tarł o szybę. Czyścic od razu zanim narobi szkód.

Potwierdzam, bo w spadku po poprzednim właścicielu-offroadowcu szyby samochodu są "zajechane" . Filc zbierał syf i zachowywał się , jak agresywny papier ścierny . Przód w miarę  ogarnięty (tlenkiem ceru), ale tylnych szyb nie otwieram dopóki nie zejdą mi z listy priorytetowe sprawy mechanicznych napraw.

Plan jest taki: kupiłem paski filcowe i planowałem regenerować te dystanse,żeby nie było żadnych powbijanych ziaren piasku. w sumie robota prosta, kwestia dobrania odpowiedniej wysokości maksymalnej tego filcu. Tam, o ile pamiętam, jest regulacja tej "stopki" z filcem, co ułatwi temat regeneracji.

Pytanie: czy ktoś kupował takie nowe, oryginalne filcowe dystanse? Jak to "groszowy temat" , to kupię, ale jak nie , to regeneracja i będzie po temacie. Ps. Jak znajdę takie filce OEM, to dam znać o cenie itd (jak nie będzie odzewu w tej sprawie)

6 godzin temu, Qubu666-Baja napisał:

Potwierdzam, bo w spadku po poprzednim właścicielu-offroadowcu szyby samochodu są "zajechane" . Filc zbierał syf i zachowywał się , jak agresywny papier ścierny . Przód w miarę  ogarnięty (tlenkiem ceru), ale tylnych szyb nie otwieram dopóki nie zejdą mi z listy priorytetowe sprawy mechanicznych napraw.

Plan jest taki: kupiłem paski filcowe i planowałem regenerować te dystanse,żeby nie było żadnych powbijanych ziaren piasku. w sumie robota prosta, kwestia dobrania odpowiedniej wysokości maksymalnej tego filcu. Tam, o ile pamiętam, jest regulacja tej "stopki" z filcem, co ułatwi temat regeneracji.

Pytanie: czy ktoś kupował takie nowe, oryginalne filcowe dystanse? Jak to "groszowy temat" , to kupię, ale jak nie , to regeneracja i będzie po temacie. Ps. Jak znajdę takie filce OEM, to dam znać o cenie itd (jak nie będzie odzewu w tej sprawie)

Te paski da się wyczyścić szczoteczka drucianą. Mechanik do Subaru bierze i kasuje 150 za taką operację u mnie.

• 1 month later...

Szczotka, silikon w sprayu i bedzie smigac. U mnie przerabiane po poprzednim wlascicielu, ktory mieszkal gdzies gdzie nie bylo asfaltu i codziennie do roboty jezdzil kurzaca sie droga.

8 minut temu, yARO_81 napisał:

Szczotka, silikon w sprayu i bedzie smigac. U mnie przerabiane po poprzednim wlascicielu, ktory mieszkal gdzies gdzie nie bylo asfaltu i codziennie do roboty jezdzil kurzaca sie droga.

Robiłeś to z rozbieraniem, czy bez? Udało mi się to trochę ogarnąć i jest lepiej, ale nie smarowałem.

3 minuty temu, _ONE_ napisał:

Robiłeś to z rozbieraniem, czy bez?

Rozbieralem tylko u kierowcy bo mialem ulamane mocowanie listwy ozdobnej. Czesc z wkretem zostala w drzwiach a listwa na wietrze prawie jak flaga ;) Klej epoksydowy plus siatka i trzyma 4 rok :D Takze tutaj musialem rozbierac. Reszta bez rozbierania. Szyby w dol i jechane. Poprawa byla zadowalajaca wiec dalej nie drazylem.

Edited by yARO_81